Ще си върне ли общината "Софийска вода"

Бъдещето на концесията на ВиК мрежата ще се решава в рамките на този мандат

Общинарите са разделени по върпоса как трябва да се управлява ВиК сектора в столицата.
Общинарите са разделени по върпоса как трябва да се управлява ВиК сектора в столицата.
Общинарите са разделени по върпоса как трябва да се управлява ВиК сектора в столицата.    ©  Надежда Чипева
Общинарите са разделени по върпоса как трябва да се управлява ВиК сектора в столицата.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един от най-тежките дебати в новия общински съвет на София се очертава да бъде този за бъдещето на концесията на ВиК мрежата. Сегашният договор за "Софийска вода" изтича през 2025 г. и поне две години по-рано трябва да е решено какво ще се прави - дали ще се обяви нова процедура за избор на концесионер, или пък общината ще си върне контрола върху този сектор.

"От 1999 г. насам тази концесия създаде много лоши практики и прецеденти. И въпреки опитите с допълнителни анекси те да бъдат поправени, считам, че общината трябва да си върне управлението на този сектор", заяви Калоян Паргов и допълни, че това може да стане, като се запазят същите специалисти, които в момент работят в компанията. По думите му най-важното сега е да се засили контролът над концесионера, така че бизнес планът до 2025 г. да бъде изпълнен.

Според Елен Герджиков обаче концесия не е мръсна дума и всичко зависи от това как ще се направи тя. "Да, тази концесия на "Софийска вода" е била направена през 1999 г. много зле, след това самата концесия е продадена на друго дружество. С него водихме тежки преговори и постигнахме подписването на три анекса, които значително подобриха условията", обясни той и допълни, че трябва да се създадат такива условия, които да могат да привлекат необходимите огромни инвестиции във ВиК мрежата.

Изчисленията сочат, че за цялостно изграждане и обновяване на софийските водопроводи и канали са нужни 2 млрд. лв. - към момента загубите по мрежата са около 50%, а хиляди домакинства нямат канализация. Засега обаче има осигурени само 400 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3
    • + 2

    Не знам за София, обаче тези фрапиращи проценти "загуби по мрежата" не са никакви загуби, ами масово са просто кражба на вода. По малките населени места масово хората имат тайни чешми.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 3
    • + 5

    Сигурно Софийска вода се управлява лошо, но аз не искам дори да си спомням какво беше с общинската фирма. Не можеш да се свържеш с тях за някаква информация, а ако случайно успееш, направо те псуват. Разкопават (копаят с дни) и след това оставят купчини пръст, от които се разнасят след това кал и прахоляк. Сега ремонтът се вмества в предварително обявеното време и завършва дори по-рано. Дупките се зариват и се покриват с чакъл още същия ден и на другия ден се асфалтират. Получаваме известие за предстоящи ремонти и актуална информация за аварийни без да е нужно да висим на телефона с часове. Цената на водата се контролира от КВЕР и ако нещо там не е наред, не е виновно дружеството. Нямам претенции към организацията на работата.

    Нередност?
  • 3
    tanas2 avatar :-|
    Танас
    • + 1

    Да се запази концесията.
    На това мнение съм въпреки, че от февруари 2000 до средата на 2009 се съдихме по всички инстанции.
    Въпреки, че "Софийска вода" АД до ден днешен не изпълнява Съдебно Решение влязло в законна сила но това е така от поставеният Политически чадър от ПП"ГЕРБ" за което съм уведомил кмета и зам.оредседател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.
    Трябва Прокуратурата и КЕВР да контролират по - изкъсо спазването на законите Български и Европейски.

    https://m.facebook.com/messages/read/?tid=823170804413576&entrypoint=web%3Atrigger%3Ajewel_see_all_messages

    Нередност?
  • 4
    mondiana avatar :-|
    Мондиана
    • + 2

    До коментар [#2] от "evpetra":

    Напълно съм съгласна с Вас. Чуждестранната концесия внесе цивилизованост в услугата. В допълнение на писаното от Вас мога да каже, че сайтът им е много развит и с полезна функционалност.

    Нередност?
Нов коментар