"ВиК Шумен" избра строител на пречиствателната станция за 21 млн. лева

Победителят - обединение "Кристална вода", е свързан с "Джи пи груп" и печели, след като всички конкуренти в търга са отстранени

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четири от петте кандидата в търга за пречиствателна станция за питейни води в Шумен са отстранени и местният ВиК оператор решава на 29 април да избере единственият останал - обединение "Кристална вода", в което влизат софийската фирма "Обонато билд" и унгарската Pureco. Първото дружество няма опит с такива големи водни проекти, но е свързано с големия строител "Джи Пи груп". Чуждата фирма изглежда все пак реална и с опит в сферата.

Това е резултатът от спираната и подновявана обществена поръчка на "ВиК Шумен" с бюджет от малко над 21 млн. лева. Сред отпадналите от търга фирми пък са "Строително-предприемачески холдинг", "Геострой" и "Хидрострой".

Къде е връзката

"Обонато билд" е собственост на Димитър Панталеев, но до края на 2018 г. фирмата беше позната като "Интегрирани строителни системи". Тогава Панталеев я купува от бившия собственик Владимир Пилчев за 90 хил. лв., сочат документи в Търговския регистър. През лятото на 2019 г. друго дружество на Панталеев, "Билд инвест - Н", се влива в "Обонато билд".

Във фирмата "Вип-стил 2005" обаче Панталеев е съдружник с тримата акционери в "Джи Пи груп" - Георги Василев, Владимир Владимиров- Житенски и Стефан Тотев, като всеки е с 25% дял. Дружеството е регистрирано на адреса на "Джи Пи" - бул. "Черни връх" 59А.

Вече бившият собственик на "Обонато билд" Пилчев пък е съдружник в "Агрохолд инвест" с единия от съсобствениците на "Джи Пи груп" - Владимир Владимиров-Житенски. Освен това е управител на дружеството "Пи Ай", което притежава централата на строителната група.

Докато е още с името "Интегрирани строителни системи", компанията на Пантелеев постигна рекорден ръст между 2016-а и 2017 г. - от 4 млн. лв. приходи до 17 млн. лв., и то основно заради обществени поръчки. Една от тях е велоалеята над езерото в Правец за 518 хил. лв. близо до хотела "РИУ Правец" на Валентин Златев, а друга е за централната пешеходна зона и ландшафт в Плевен. Справка в регистъра на Камарата на строителите обаче показва, че през последните години не са работили по проекти в сферата на водното строителство, а по тротоари и пешеходни алеи. В миналото е работили по един малък ВиК проект в Бургас за 711 хил. лв. без ДДС - за подмяна на водопровод по бул. "Алеко Богориди" и ул. "Стефан Караджа" в Бургас заедно с друга фирма, "Водоканалстрой".

Другият член на обединението - Pureco, e унгарска компания, специализирана във водните проекти, по информация от фирмения сайт. Наскоро са спечелили проект в Гана, сочат медийни публикации.

Проектът

Изграждането на пречиствателната станция на Шумен се финансира по оперативна програма "Околна среда".

Съоръжението ще се намира в кв. "Дивдядово" и ще бъде с капацитет 400 л/сек при нормален режим и 600 л/секунда при форсиран режим. Срокът за изпълнение е година и четири месеца.

"ВиК Шумен" в момента събира оферти по още няколко големи поръчки - за 57 млн. лв. без ДДС за ремонт на довеждащия водопровод от язовир "Тича", за 11.8 млн. лв. за ремонт на ВиК мрежи в Шумен и 1.41 млн. лв. за мрежите в Нови Пазар.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • + 2

    Значи ставали чудеса. Дано има все още вода в яз. Тича, докато стане пречиствателната станция.

    В момента имаме най-големи загуби на вода. Мисля, че бяха 82,5%.

    Притеснително е, че това "Джи Пи груп" се появява навсякъде.
    Това е червена схема за пари си мисля. На червени пари не бива да се дават.

    Нередност?
Нов коментар