🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Джи пи груп", ГБС и "Райкомерс" се състезават във ВиК търг за 43 млн. лв.

Освен проектът в Силистра през последните два месеца в страната са обявени поръчки за ВиК строителство за общо над 450 млн. лв.

В следващите няколко години предстои сериозна подмяна на ВиК мрежи в градовете със средства по оперативна програма "Околна среда".
В следващите няколко години предстои сериозна подмяна на ВиК мрежи в градовете със средства по оперативна програма "Околна среда".
В следващите няколко години предстои сериозна подмяна на ВиК мрежи в градовете със средства по оперативна програма "Околна среда".    ©  Цветелина Белутова
В следващите няколко години предстои сериозна подмяна на ВиК мрежи в градовете със средства по оперативна програма "Околна среда".    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като в първия месец на извънредното положение ВиК операторите обявиха поръчки за строителство на ВиК инфраструктура за над 400 млн. лв., през май тенденцията продължава с търгове за нови 45 млн. лв.

Всички поръчки се финансират по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), като по някои от тях вече има събрани оферти. Такъв е случаят с процедурата на "ВиК Силистра" за общо 43 млн. лв. без ДДС, в рамките на която ще се извърши реконструкция и доизграждане на ВиК мрежи в областния град, както и селата Айдемир и Калипетрово. За нея оферти са подали някои от големите строителни компании като "Джи пи груп", ГБС и "Райкомерс конструкшън".

Офертите в Силистра

Според документа, който "Капитал" получи, общо седем обединения са участвали за трите обособени позиции на обявената в началото на март поръчка. "Райкомерс Конструкшън", тяхното проектантско студио "Ар Си Дизайн" и "Биад С" са подали оферта за всички позиции. "Райкомерс" е позната във ВиК строителството, наскоро спечели търг на ВиК-Смолян за 31 млн. лв. без ДДС. "Биад С" пък е фирмата на бившия шеф на пътната агенция Светослав Глосов, която сега официално е собственост на сина и дъщеря му.

Обединение на фирми от групата на ГБС също са подали в търга за всички позиции. В тази сфера ГБС спечели търг в Тутракан за 25 млн. лв., както и за пречиствателна станция в Пловдив за 70 млн. лв., като декларираният подизпълнител е фирма, свързана с Румен Гайтански - Вълка. В поръчката на "ВиК Силистра" въпросната фирма - "Кристална вода" е конкуренция на ГБС в състезанието за втората и третата позиция заедно с "Инженерик" и "Аквапартньор".

С пълен паке оферти са и обединения между "Интерпром" и "Аква Екопроект Системс", и между "Актуал Груп" и "Растер Юг".

"Джи пи груп" пък участва само за третата позиция за 17.2 млн. лв. заедно с "ВиК Инфраструктурно проектиране".

"Елит Строителна компания", "УСМ Промстрой", "Гео-Кри", "Уотър Дизайн", "Стройинвестконсулт София" участват заедно само в първата позиция, която е и на най-ниска стойност - 7.28 млн. лв. без ДДС.

Новите ВиК проекти

В началото на май "ВиК Бургас" е обявило втората си поръчка по ОПОС. Дружеството е обявило поръчка за почти 15 млн. лв. без ДДС за реконструкцията на ВиК мрежата на централна градска части, кварталите "Акациите", "Победа", "Изгрев" и "Зорница". От сумата са предвидени 12.4 млн. лв. за водопроводна мрежа, а останалите - за канализация. Срокът за подаване на оферти е 30 юни.

"ВиК Пловдив" е обявило поръчка за изграждане и ремонт на канализационна мрежа в Хисаря за 4.4 млн. лв.

Освен това има търгове съответно за 3.35 млн. лв. за реконструкция на довеждащи водопроводи от помпена станция "Север" до бул. "България" и за 3.33 млн. лв. за реконструкция на довеждащ водопровод от помпена станция "Юг" до ул. "Царевец".

"ВиК Стара Загора" пък е обявило търг за 6 млн. лв. за реконструкция на ВиК мрежата в Чирпан, като срокът за оферти е 17 юни. Дружеството също има поръчка и за град Казанлък. Прогнозната стойност на поръчката е 8 млн. лв., а срокът за оферти е 30 юни.

Tърг е обявило и "ВиК Видин" за 5.78 млн. лв., като срокът за подаване на оферти е 16 юни.