🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С 10 години закъснение Сливен ще довърши пречиствателната станция за питейна вода

По проекта са предвидени ремонти и на пречиствателните станции за отпадни води, както и изграждане на ключова водопроводна инфраструктура

Загубите на вода по мрежата в Слиевн са над 80%.
Загубите на вода по мрежата в Слиевн са над 80%.
Загубите на вода по мрежата в Слиевн са над 80%.    ©  Надежда Чипева
Загубите на вода по мрежата в Слиевн са над 80%.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Започнатата още през 2008 г. пречиствателната станция за питейни води в Сливен и до днес не е завършена. Липсвала и нужната водопроводна инфраструктура, която да я свърже с водоизтоника - язовир "Асеновец", и с града. Като причините за това са свързани основно с липсата на пари.

Сега с големият проект на ВиК - Сливен, финансиран по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), са осигурени 131 млн. лв. и водното дружество вече е обявило няколко поръчки, включително и за довършването на пречиствателната станция за питейни и води за ремонт на тези за отпадни води.

Драмата с питейните води

Основният водоизточник на град Сливен и района е язовир "Асеновец", чийто обем беше на доста критични нива през последните месеци. През януари 2020 г. той беше около два пъти по-празен спрямо средното за същия месец през последните пет години - 6.8 млн. куб. м от общо 28.2 млн. куб. м. Тогава от регионалното министерство заявиха, че там водата ще стигне за още четири месеца. Сега полезният обем на язовира е 9.593 млн. куб. м. "Предвид предприетите действия от страна на "Водоснабдяване и канализация" - Сливен, за включване на алтернативните водоизточници обема в язовира се увеличава", оптимистично се отбелязва в графика за използването на вода от язовирите за месец юни.

Но не само количеството, но и качеството на питейните води се оказва проблем. През януари 2020 г. депутатът от БСП Кольо Минев повдигна въпроса за незавършената пречиствателна станция за питейни води в града. От думите му става ясно, че през септември 2008 г. е сключен договор между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и "Консорциум Главболгарстрой" ДЗЗД и започва изграждането й срещу над 34 млн. лв.

"Малко след това - по време на първото правителство с министър-председател Бойко Борисов, обектът беше спрян и замразен. Оттогава до днес са правени няколко опита от община Сливен за възстановяване на проекта, като едновременно с това, включително и днес, продължават да се плащат немалко като стойност средства за охрана и опазване на обекта", казва той.

Регионалният министър Петя Аврамова тогава отговори, че строително-монтажните работи са завършени на 90%, като те са замразени "поради неизградени водопроводни връзки от пречиствателната станция за питейни води до града и обратно".

На практика станцията не е довършена, тъй като не са били изградени всички водопроводни връзки - довеждащ водопровод, отклонение от магистралния водопровод от язовир "Асеновец", водопровод от пречиствателната станция към града и хранителните водопроводи за високата и средната зона на Сливен, казва Аврамова, като добавя, че въпросните довеждащи водопроводи са предвидени в настоящия проект по ОПОС на ВиК - Сливен.

"През втората половина на 2020 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще започне процедура по обявяване на обществена поръчка за "Обследване на изпълненото строителство, проектиране и строително-монтажни работи за завършване на пречиствателната станция за питейни води град Сливен", увери още Аврамова. От думите й стана ясно, че са необходими 4.35 млн. лв. за дострояването на обекта.

Другите предвидени ремонти

ВиК Сливен е обявило обществена поръчка за ремонт на две пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ) - в Сливен и Нова Загора. Общата стойност на търга е 19.2 млн. лв. без ДДС, а крайният срок за подаване на оферти е 28 юли.

Освен това са обявени и търгове за ВиК ремонти в Сливен за 30.7 млн. лв. без ДДС и в Нова Загора за 13.3 млн. лв. без ДДС.

Загубите по водоснабдителната система на ВиК - Сливен, са над 80% според последния публикуван доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране за 2018 г. Това нарежда областта сред тези с най-сериозен проблем по водопроводите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 2

    Не бързайте. След последния опит във ВиК поръчки, общината на практика фалира. Причинно-следствената връзка е обратна. Така че ако не си управляват както трябва проектите сега, последиците могат да са плачевни, а резултатите - скромни.

    Нередност?
Нов коментар