Държавната касичка "Автомагистрали" има нови директори, кадри от компанията

Регионалният министър показва, че търси промяна в дружеството, захранено с договори за 4.5 млрд. лв. без конкурси

Служебният министър Виолета Комитова обясни решението си с констатациите в доклада на Сметната палата
Служебният министър Виолета Комитова обясни решението си с констатациите в доклада на Сметната палата
Служебният министър Виолета Комитова обясни решението си с констатациите в доклада на Сметната палата    ©  Георги Кожухаров
Служебният министър Виолета Комитова обясни решението си с констатациите в доклада на Сметната палата    ©  Георги Кожухаров
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Най-богатото и скандално държавно дружество - "Автомагистрали", е с нови директори, които са по-скоро стари лица, работили в компанията, преди да бъде напомпана с договори за 4.5 млрд. лв. без конкурс.

Всичките членове на борда на държавната компания са сменени със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова от вторник. Причината за освобождаването на ръководството са нередностите, установени в доклада на Сметната палата, както и съмнения за нецелесъобразно разходване на публичен ресурс, съобщиха от ведомството. Начело застават хора от компанията, включително бивши директори.

Тези рокади бяха очаквани към края на седмицата, но, изглежда, вчерашната "лавина" от прессъобщения на досегашните шефове на "Автомагистрали", с които бе направен опит да се оправдаят досегашните действия, е ускорила процесите.

Новото ръководство вероятно е временно, защото по закон мениджъри вече се избират с конкурс. Рокадите все пак ще гарантират, че нови милиони няма да се раздават на частни дружества без търг. И че има нагласа за промяна в стила.

Новите стари директори

Сред новите назначения е Валентин Вълков, който досега се е занимавал с инвеститорски контрол и строителен надзор. През 2017 г. той беше назначен за изпълнителен директор от служебния министър Спас Попниколов (в правителство на Огнян Герджиков), но още в края на същата година беше освободен от наследника му Николай Нанков. Като причина за освобождаването му тогава Нанков посочи няколкото случая на излезли на магистралите диви и домашни животни. По данни на регионалното министерство преди това Вълков е заемал различни длъжности в компанията, включително технически ръководител на строителни обекти. Представители на строителния бранш коментираха, че задача на Вълков са били свлачищата.

В съвета на директорите сега влиза и юристът Десислава Христова, която беше член на борда от 2017 г. до началото на 2019 г. Оставката й беше поискана от министър Петя Аврамова, след като беше замесена в скандал с изтекли записи и публикация в "Биволъ". Христова е сред активно протестиращите от лятото на 2020 г., а името й се появява покрай различни политически проекти, включително партията АБВ и движение "Русофили", но най-вече ДПС, където е член на обществения съвет и кандидат за депутат на изборите през 2017 г. Самата тя коментира пред "Капитал" преди време, че политическите й изяви нямат връзка с назначаването й в "Автомагистрали".

Най-малко информация има за третия нов член на борда - Иван Станчев. От министерството съобщиха, че той е бил ръководител на отдел "Укрепване на свлачища" в държавната компания.

В този сектор е и най-прясното разкритие на служебния кабинет. "Автомагистрали" е раздала аванси за 188 млн. лв. на 25 фирми за 84 свлачища, като реално само едно е укрепено.

Промените още не са вписани в Търговския регистър, където като членове на съвета на директорите фигурират Александър Филев, Стоян Беличев, който е и изпълнителен директор, и Иван Коларов. Последно те бяха назначени през 2019 г. с тригодишен мандат. По модела на правителствена болница обаче старото ръководство ще обжалва рокадата. Пред в. "24 часа" Беличев обяви, че ще направят това: "Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на "Автомагистрали", и тримата му членове ще обжалваме опита за уволнение".