🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще отпаднат ли санкциите срещу Русия?

Това може да се случи само, ако има напредък в Украйна

Нормандската четворка    ©  Handout
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Основна новина в световния печат днес е съобщението, че Иран е готов да поръча над сто самолета Airbus. Най-вероятно сделката ще бъде финализирана по време на предстоящото посещение на президента Хасан Рухани в Париж и Рим. Отпадането на санкциите, наложени на Ислямската република, вече дава конкретни икономически резултати – поне за западния бизнес. Големи енергийни компании от Европа се готвят да навлязат на иранския пазар, за да подпомогнат с инвестиции и технологии за съживяването на добива и износа на суров петрол. Разбира се, положителният ефект за иранската икономика, изпаднала в рецесия последните пет години, ще се усети едва след време. Но ползите от ядрената сделка, постигната миналата година между Техеран и Групата 5+1 (постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия), са вече налице.

Дошло ли е времето да отпаднат и западните санкции срещу Русия? На Световния икономически форум в Давос Джон Кери отбеляза, че вижда възможност това да се случи в близките месеци. Френският министър на икономиката Емануел Макрон, който е в Москва за участие в заседанието на руско-френската смесена комисия по въпросите на икономиката, финансите и търговията, е заявил, че отмяната на наказателните мерки до лятото на тази година е "споделена цел" и за руската страна, и за западните партньори.

Очевидно е, че сближението на позициите между Русия и Запада

във връзка с войната в Сирия дава резултат. Ангажирането на Путин в процеса на преговори относно намирането на политическа формула за прекратяване на гражданската война и евентуален преход към широка коалиция в Дамаск има основна роля. Дали западните лидери вярват, че руският президент има желание и възможност да повлияе на Асад? Едва ли. Дори Путин да е готов да пожертва сирийския си съюзник, по всичко изглежда, че режимът в Дамаск няма да му позволи. Асад умело използва руската военна интервенция да укрепи позициите си, но не е склонен да прави отстъпки. Информацията, която изтече по медиите, че сирийският лидер е отхвърлил предложението да подаде оставка, дадено му от специалния пратеник на Путин ген. Игор Сергун (шеф на ГРУ, вече покойник), дава ясен знак.

Но дори да има пробив в Сирия (малко вероятно), санкциите ще отпаднат, само ако има напредък в Украйна. Прилагането на споразуменията Минск-2 е твърдо условие, от което на Запада няма как да отстъпи. Това проличава в изказванията както на Кери, така и на Макрон. За съжаление процесът обаче буксува вече почти цяла година. В самообявилите се Донецка и Луганска народни републики не са проведени нови избори. Констутуционните реформи в Украйна също не напредват. Съответният текст на Минск-2 е неясен (неслучайно) и може да се интерпретира по много начини: от пълно федерализиране на държавата до административна децентрализация. Киев и сепаратистите си разменят обвинения кой е виновен за липсата на напредък по имплементацията на мирния план, договорен от т.нар. Нормандска четворка (Русия, Украйна, Германия и Франция).

Пределно ясно е, че от Путин зависи дали Минск-2 има шанс. Единствено той има влияние върху лидерите на ДНР и ЛНР. От него зависи дали измененията в украинската конституция ще бъдат приети като достатъчни за изпълнението на условията по споразумението.

По всичко личи, че Кремъл е готов да се ангажира с разрешаването на проблема с Донбас. Телефонният разговор между Путин и Обама на 14 януари е бил посветен именно на този въпрос. На следващия ден Виктория Нюланд, помощник държавен секретар на САЩ, се срещна в Калининград с Владимир Сурков, един от най-приближените хора на Путин. Назначението на Борис Гризлов (постоянен член на Съвета за сигурност на Руската федерация) за представител към контактната група по прилагането на Минск-2 е също важен знак.

Защо Путин е все по-сговорчив?

Поради дълбоката икономическа криза, в която е изпаднала Русия. Взети заедно рекордно ниските цени на суровия петрол и западните санкции нанасят големи щети. Рублата поевтиня два и половина пъти спрямо долара от 2014 г. насам и в момента се търгува на нива от 80 за 1 щ.д. Както посочва известният руски икономист Сергей Гуриев в днешния брой на Financial Times, Руската централна банка се справя добре с управлението на валутния резерв, но не може да овладее инфлацията, която се очаква да достигне 15%. Налагат се актуализация на бюджета и рязане на разходи. Това неминуемо ще доведе до обществено недоволство, дори и да не разклати сериозно авторитета на Путин. Някои интерпретират многохилядния митинг в Грозни, свикан в подкрепа на Кремъл, именно като послание от страна на Рамзан Кадиров към централната власт, че всяко спиране на субсидиите ще доведе до политически сътресения. С други думи, Путин има достатъчно основания да търси сделка със Запада точно сега.

Накрая една уговорка – дори да се стигне до цялостно решение по Донбас, отмяната на санкциите ще е само частична. Най-вероятно поне САЩ ще запазят част от първоначалните ограничения, наложени след анексията на Крим през март 2014 г. Развръзката е все още далеч.

"Капитал" публикува текста, който първо излезе на блога на Институт за европейски политики

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mardein avatar :-|
    mardein
    • - 1
    • + 5

    Капитал, линкът, който предоставяте към Института за европейски политики е грешен и води до друг адрес. Точният адрес е http://eupolicy.eu/shhe-otpadnat-li-sanktsiite-sreshhu-rusiya/

    Нередност?
  • 2
    ilin avatar :-|
    ilin
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "mardein":

    Извиняваме се, поправено.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 15
    • + 17

    "Ще отпаднат ли санкциите срещу Русия?"
    Не, санкциите няма да отпаднат.
    Обвръзката им пък с урегулирането на отношенията с Украина ги прави вечни, защото и украинското правителство не търси диалог, отстоява откровена антируска политика, а и не изпълнява договореностите от Минск-2.
    Въведената глоба на Русия от 3,5 млрд долара е опит да се сторнира украинския държавен дълг към Русия, който е на тази стойност и е признат за държавен дълг и от МВФ.
    САЩ нямат интерес от нормализиране на отношенията Украина-Русия. Това е заложено в библията на американската геополитическа хегемония - "Голямата шахматна дълка" за Збигнев Бжежински, публикувана през 1995 г.
    Украина чисто географски "запушва" превръщането Русия в евразийска империя. Четете стария Бжежински - всичко е казано много ясно още преди 20 г.

    Отпадане на санкциите срещу Иран също няма. ЕС свали своите "атомни", но не и САЩ, които "поетапно" щели да освободят около 1/3 от блокираните над 150 млрд долара ирански авоари. В същото време САЩ налагат на Иран нови - "балистически" санкции, заради разработването на балистически ракети, което включва продължаване на ограниченията за достъп до капитали, за износ на нефт и газ и пр.
    Близо до ума е, че ЕС скоро-скоро ще последва задокеанския пример...

    Готовността на Франция и Италия да разширят сътрудничеството си с ислямската република бързо ще бъде потушена от американския натиск върху ЕС да се присъедини към новите санкции.

    Сделката за поръчката на ербъсите по всяка вероятност ще повтори руската поръчка за двата "мистрала" - Франция нелогично ще я откаже...

    ЕС все по-ясно се превръща в политически доминьон на САЩ. След 5-10 г. със Западна Европа те ще постъпят по същия начин, по който Западна Европа постъпи с Източна след краха на Съветския съюз: деиндустриализация, разгром на стопанството, изкупуване на ценните активи, спад на жизненото равнище, ликвидиране на средната класа, изсмукване на мозъци.

    Нередност?
  • 4
    velkomavrikov avatar :-|
    Велко Мавриков
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Аргумантацията Ви е солидна и все пак се надявам прогнозите Ви да не се сбъднат.

    Нередност?
  • 5
    illusionist avatar :-|
    illusionist
    • - 16
    • + 4

    Ами, иде Новата ВОСР! Нали ще се трябва да честваме "100 години самота". 2017 чука на вратата.

    Нередност?
  • 6
    rde32513083 avatar :-|
    rde32513083
    • - 25
    • + 11

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Опитвам се да "донеса" до "съзнателното" на част от блогерите, че Укропия стопира "Минск-2" целенасочено и хитроумно. Процесът не може да се развива без приемането на нова украинска конституция и тук твърдението на автора "За съжаление процесът обаче буксува вече почти цяла година. В самообявилите се Донецка и Луганска народни републики не са проведени нови избори" е очевидно провокативно. Другарю Бечев, най-напред нова конституция с регламент за държавно устройство и избори и после другото. Така е според плана. А вие с едно преместване на ударението и реда на мислите си променяте картинката. Това ли са укропските хватки или те са необходимо достъпни на цялата журналистична братия?

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 23
    • + 14

    До коментар [#4] от "Велко Мавриков":

    Благодаря за интереса.
    Живеем в интересно време. Това, което през 19 в. Наполеон, Дизраели, Бисмарк са постигали с топове, кавалерия, пехотни карета и натиск, сега се постига и икономическо задушаване.

    САЩ се опитват да удушат Русия със санкции, Китай с тихоокеанското търговско споразумение, Иран със старите и нови санкции. В същото време С.Арабия и Турция, които почти официално финансират и поддържат ислямския тероризъм са след "добрите".
    Двойните стандарти властват. Няма как да стане.

    Нередност?
  • 8
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • - 8
    • + 8

    Аз си мосля че лятото.2016 г. трябва да отпаднат, за да може икономиката да навакса. Това се отнася и за BG икономиката, търговията трябва да живне още - имаме да правим 4% ръст на БВП.
    Европа също се гърчи в много слаб, анемичен растеж и има нужда от развиване на търговията с Русия, от ръст на БВП.
    Така че, вдигането на санкциите е от взаимен интерес - няма Минск, Луганск и други глупости - икономиката е важна. Взетото от Путин няма да се връща назад.
    От друга страна(малко в стил Волен Сидеров) обаче не се знае дали на ръкводителите на ЕС им стиска да вземат самостоятелно решение или чакат команда от Америка .

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 10

    До коментар [#8] от "coffee.bean":


    [quote#8:"coffee.bean"]дали на ръкводителите на ЕС им стиска да вземат самостоятелно решение или чакат команда от Америка .[/quote]

    По показаното до сега, въпросът ви е реторичен - чакат си команда...

    Нередност?
  • 10
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 9
    • + 11

    Създаването на ЕС беше първо и преди всичко опит за еманципация на Европа от САЩ. Изцяло в интерес на САЩ е този опит да се провали. Американците никога не са вярвали нито на германците, нито на французите и разкритията на Сноуден го доказаха. Макар и засега неуспешен, опитите за еманципация ще продължат. Санкциите срещу Русия ще бъдат вдигнати, ако не през лятото, то до края на годината; ако не напълно, то частично. Русия е твърде голяма и важна страна, за да може успешно да бъде държана под санкции дълго време. САЩ не са това, което бяха преди 60 ( 50% от световния БВП), не дори и това, което бяха преди 20г. Сега са само около 18%. Не знам дали Путин е политически гений или късметлия, но с влизането в Сирия даде шах на европейците и сега се очаква играта да завърши с реми.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал