🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Призракът на 90-те броди из Русия

Сривът на петрола и санкциите събарят икономиката на колене. Но реформи не се задават, протести - също

Закриването на малките магазини в близост до метростанциите в Москва добавя още нюанси на недоволство насред икономическата криза<br>
Закриването на малките магазини в близост до метростанциите в Москва добавя още нюанси на недоволство насред икономическата криза<br>
Закриването на малките магазини в близост до метростанциите в Москва добавя още нюанси на недоволство насред икономическата криза<br>    ©  Reuters
Закриването на малките магазини в близост до метростанциите в Москва добавя още нюанси на недоволство насред икономическата криза<br>    ©  Reuters

В последните дни основната икономическа новина в руската столица не е цената на петрола, която стои все така ниска, а... масовото разчистване на сергии и павилиони пред спирките на метрото, които играеха ролята на минимаркети за бързащите към домовете си след работа хора. Разбира се, повечето от тях бяха доволно грозни и изглеждаха сякаш вдигнати за броени минути. Много хора обаче съжаляваха за премахването им, тъй като, освен че бяха удобни, продуктите там често бяха по-евтини, отколкото в големите супермаркети. Властите се готвят да отстранят общо почти 100 павилиона в различни части на града. Според тях сергиите и малките магазинчета са построени в нарушение на законите и търговията в тях не отговаря на санитарните норми.

Потребители във Facebook реагираха остро на акцията на московския кмет и дори я нарекоха "Нощта на дългите лопати" по аналогия с "Нощта на дългите ножове" по време на борбата на Хитлер с нелоялните нацисти и лидера им Ернст Рьом. Въпреки че такава аналогия изглежда пресилена, човек може да разбере недоволството на московчани – ограничаването на предлагането ги принуждава да променят потребителските си навици. Тези настроения бяха отразени от сравнително лоялния към властта блогър Максим Кононенко. "Едно не мога да разбера, - пише той на страницата си във Facebook - защо в година на избори човек си създава в Москва като минимум поне 10 000 души протестен електорат."

Тази неприязън към действията на столичния кмет и бивш високопоставен чиновник в администрацията на президента Владимир Путин Сергей Собянин се наслагва върху настроенията покрай влошаващото се икономическо положение в страната. По данни на скорошно проучване на социологическата агенция ВЦИОМ руснаците оценяват ситуацията с 40% по-зле от времето на най-ниската оценка, регистрирана през януари 2005 г.

Има и защо. Миналата година руската икономика се е свила с 3.8%, което е най-тежкият спад от глобалната криза през 2009 г. насам. Инфлацията (13% през 2015 г.) върви нагоре, а реалните заплати - надолу. Пресъхването на чуждите инвестиции заради западните санкции срещу Русия, сривът на цените на петрола и свързаното с него драматично обезценяване на рублата гарантират, че 2016 г. ще е втората поредна година на рецесия.

Вече дори правителството признава, че икономическата ситуация може в най-скоро време рязко да се влоши, ако цената на петрола, който е сред основните износни продукти на страната, продължи да пада. Ето защо управляващите подготвят антикризисен план, а миналия месец президентът Владимир Путин повика в Кремъл ръководителите на седем от големите държавни корпорации, за да обсъди с тях евентуална приватизация. Идеята за продажба на дялове в ключови компании като петролния гигант "Роснефт", втората по активи банка ВТБ и авиопревозвача "Аерофлот" беше разчетена като начин за пълнене на зейналите дупки в държавния бюджет. Освен пожарните мерки обаче са нужни сериозни реформи, казват икономистите от опозицията, които засега не се стремят към власт и предпочитат да "пасуват" в ситуацията. Хората, от друга страна, изразяват готовност да протестират, но засега продължават да се надяват на държавата.

Надолу и назад

Търсенето на "цена за барел петрол" е сред най-популярните в руските онлайн търсачки. Въпреки че според общото мнение петролът в момента формира 45% от бюджетните приходи срещу цели 70% по-рано, именно неговата цена е основният показател за състоянието на руската икономика. В социалните мрежи активно се обсъжда и курсът на долара. Светещите табла пред банките съобщават, че американската валута струва вече над 80 рубли за долар. Имаше и дни, когато изглеждаше, че психологическата граница от 100 рубли за долар ще бъде пробита.

Затова и новината, че полетите до Египет, прекратени след терористичния акт срещу руски самолет над Синай, може да бъдат възобновени, вече не радва никого. Според проучванията руснаците масово намаляват пътуванията си в чужбина и започват да пестят. Средната класа – едно от постиженията от първите спокойни години управление на президента Владимир Путин, видимо изтънява. За сметка на това сe наблюдава нещо, което Марина Красилникова от

независимата социологическа агенция "Левада-център" нарича "закотвяне на бедността" - домакинствата все повече се фокусират върху базови и всекидневни нужди, отлагат по-големите покупки и харчат предимно за храна и дрехи.

Въпреки това рейтингът на самия Путин остава достатъчно висок, макар и да пострада леко. Според данните на "Левада-център" 82% от населението одобряват действията на Путин при 85% през декември. В същото време 34% от интервюираните смятат, че страната се движи в неправилна посока, а 45% мислят обратното.

Реформи на каква цена

Повечето от критиците на властта и отдясно, и отляво уверено твърдят, че правителството ще се реши на реформи, ако цената на петрола падне под 20 долара за барел, както е станало през 90-те години, въпреки че тогава ситуацията е била значително по-лоша. Сякаш точно за да припомнят за онези дни, една от руските телевизии излъчи филм за фалита от 1998 г. и падането на правителството на премиера Сергей Кириенко след изявлението му за отказа на Русия да обслужва външния си дълг.

За евентуално повторение на 1998 г. съвсем наскоро намекна и финансовият министър Антон Силуанов, макар да имаше предвид не фалит, а висока инфлация, с която обществото може да се сблъска, ако бюджетът не бъде преразгледан. Правителството вече започна да коригира разходната му част, като засега е известно, че бюджетите на всички министерства ще бъдат орязани с 10%, с изключение на социалните задължения. Само че, както отбелязва в. "Комерсант", целият този план обаче се равнява на 737 млрд. рубли, докато реалните нужди са за съкращения от над 1.7 трлн. рубли.

В допълнение правителството подготвя и антикризисен план. Той включва финансова помощ за такива сектори от икономиката като селското стопанство, машиностроенето, жилищното строителство и леката промишленост.

Без план за спасение

Бившият финансов министър Алексей Кудрин, който сега е близък до либералната опозиция, но все още има определено влияние върху президента, вече разкритикува плана. Според Кудрин този план няма да спаси икономиката на Русия. Трябва да се пристъпи към структурни реформи. "Много пера ще трябва да се ревизират,  каза Кудрин пред журналисти. Много е важно да не се пипат образованието и здравеопазването, но не може да не се засегнат социалните разходи и отбраната. Всичко това обаче трябва да става изключително предпазливо."

Икономистът Антон Табах казва пред "Капитал", че за момента властите се опитват да "устискат" на високия курс на долара и не искат да пристъпят към сериозна ревизия на бюджета. "Ако това не помогне, тогава ще се намеси или Кудрин, което означава ръст на данъците и съкращаване на социалните разходи, или Глазиев, който ще въведе капиталов контрол и ще включи печатарските преси", казва Табах.

Експертът не случайно споменава името на икономиста Сергей Глазиев, който някога бе министър в либералното правителство на Егор Гайдар, а после премина в лагера на левицата. Глазиев е привърженик на дирижизма в икономиката. Той не крие негативното си отношение към днешния икономически курс.

Глазиев предлага централната банка на Русия да намали основната лихва, както и да се ограничи купуването на валута от юридически лица. Трябва да се отбележи, че част от идеите на Глазиев за повторна индустриализация и конкретно тази за повсеместно изместване на вноса в индустрията от собствено производство се подкрепят от някои от умерените либерали, като например бившия министър Андрей Клепач и президентския омбудсман за дребния и средния бизнес Борис Титов.

Независимо дали Путин ще хареса "либералния" или "левия" план за укрепване на икономиката, цената на петрола едва ли ще се вдигне скоро. Това ще доведе до проблеми за някои руски региони, много от които се издържат от дотации.

Интересно е, че повечето от разходите в антикризисния план се предполага да се насочат именно за кредитиране на регионите. Вниманието към тях е важен индикатор за ситуацията, защото властите се опасяват, че влошаването на икономическото положение ще удари на първо място регионите, а това може да породи социални протести. Жителите на регионите вече почувстваха спад на жизненото равнище заради ръста на инфлацията. Най-силно това се усети в Уралска област, където цените скочиха с 15%.

По ирония на съдбата именно от този край идва първият президент на Русия Борис Елцин, който успя да се превърне в лидер на опозицията в СССР именно заради социалните протести в страната. Проучване на социологическата агенция ФОМ от края на миналата година сочи, че 17% от руснаците може да вземат участие в евентуални протести. Преди броени дни няколко десетки гневни граждани, станали жертва на "валутна ипотека", в отчаянието си блокираха спонтанно една от главните московски улици - "Тверская". Всички те са взели ипотечни кредити в долари, когато американската валута струваше 36 рубли, и сега вече не могат да плащат вноските си. Длъжниците са готови да протестират, но смятат, че държавата, която не е успяла да осигури стабилност в страната, сега трябва да им помогне.

Експерти очакват, че евентуални протести може да тръгнат и от забавяния на заплатите – още една препратка към 90-те. Вече десетки хиляди души от цялата страна се оплакаха от този проблем в обръщение до Обществената палата. Тази институция бе създадена навремето от властите като отдушник на общественото недоволство. Повечето от жалбите постъпват от служители в сектора на комуналните услуги или в работещи в училища. Премиерът Дмитрий Медведев допусна, че е възможно да има хронично забавяне на заплатите заради кризисната ситуация.

В Русия от време на време избухват социални протести, но незначителни по мащаб, и засега е рано да се говори, че те могат да се разраснат, обяснява в разговор с "Капитал" политологът Георгий Бовт. "Нивото на търпимост в Русия е голямо. Възможно е да припламнат регионални прояви на недоволство, но за да възникнат сериозни протести, трябва нивото на доходите да падне почти два пъти", казва той.

Засега повечето руснаци търсят начини не да се съпротивляват, а да печелят допълнително пари в кризата. Така например таксиджия от старинния руски град Твер, който е на 4 часа път с кола от Москва, разказва пред "Капитал", че това е втората му работа. Освен това той работи за 10 000 рубли (130 долара) като охрана в санаториум. В допълнение дава под наем един от апартаментите си. "Това стига за двама ни с жена ми", казва и той и добавя, че не желае да протестира, защото се опасява, че в такъв случай положението ще се влоши още повече.

Дебатът за това, че икономиката има нужда от промяна, присъства и в руската телевизия. Сериозните предавания на тази тема обаче по правило се излъчват късно вечерта, а през деня се въртят безкрайни полицейски сериали. Напоследък, точно както по времето на СССР, по телевизията започнаха да се появяват сюжети за това каква тежка криза е налегнала страните от Западна Европа. Журналистката Елена Лория се шегува по този повод от страницата си във Facebook, като припомня статии от съветския печат: "Това ми напомня нещо: Ню Йорк се готви за Рождество Христово. Безработният Джон обаче не се радва", пише Лория.

Приближеният до Кремъл политолог Олег Бондаренко не е склонен на шеги. "Едва ли ще се върнем към 90-те, защото тази летва вече е прескочена, но е истина, че Европа действително в последните години живее в режим на икономии", казва Бондаренко пред "Капитал". При това той отбелязва, че хората в Русия продължават, както и преди, да се надяват, че властта ще реши социалните проблеми. "У нас винаги на първо място е държавата. Ако няма върховенство на държавата, няма и държава."

Нищо, че тази държава продължава да живее с икономически модел, чийто провал бе демаскиран от срива на петрола. "Русия не само е хвърлена в жестока криза, тя страда от вътрешна криза на доверието и от липса на усещане за посока. И всичко това се случва във време на необичаен външнополитически активизъм, когато Русия разчупва доминирания от САЩ световен ред, установен след студената война, и се намесва военно в Украйна и Сирия", пише в свой анализ Дмитрий Тренин, директор на московския офис на "Карнеги". Надеждите, че нефтеният шок ще върне Русия към политически и икономически реализъм и ще осигури нужния тласък към икономическа диверсификация, технологично развитие и инвестиции в човешки капитал, за момента не се оправдават. "Сегашните финансови и властови елити са толкова вплетени в сега действащата схема, че не желаят да я променят. Вместо това се надяват, че цената на петрола ще се вдигне отново до комфортно ниво. Групите, заинтересувани от промяна, остават твърде слаби, за да направят нещо. С отлагането на руското възраждане падението се ускорява", обобщава Тренин.

* Александр Братерский е руски журналист, който работи за Gazeta.ru, Moscow Times и "Капитал"

78 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tww09306483 avatar :-|
    Petleshev
    • - 12
    • + 46

    Нещо подобно е при нас...! Но, няма как, ние сме моделирани по техния калъп!
    Слаба икономика, никаква средна класа, бедност, корупция и мафия...! Масивна пропаганда, която ежедневно ни обяснява, колко висок висок бил рейтинга на вожда и как нямало друга алтернатива! Ежедневно ни се обяснява кой пречи и кой виновен за неуспехите и бедността...! Но, вожда никога не е виновен! Хората се мачкат и обезверяват по всякакъв начин!
    При нас, само дето визи няма за Европа, та почти всички по-работливи и читави се изнесоха...!

    Нередност?
  • 2
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 82
    • + 18

    И преди съм писал. Ситуацията за Русия в момента е изключително благоприятна и ако руснаците си изиграят добре картите ще излязат много по-силни и много по-независими.
    Какво имам в предвид. За една икономика да разчита на селско стопанство или износ на суровини е равносилно на самоубийство в дългосрочен план. Износа на суровини и вноса на промишлени стоки е икономически профил налаган съзнателно от Британската империя на колониите през 18 и 19 век. Това е сигурен път към мизерията.
    Изходът от него е протекционизма и икономическия дирижизъм, както предлага Глазов. Само че за да се премине от режима на износ на суровини и внос на пром. стоки към обратното се изискват няколко години на влошена икономическа ситуация. Това обикновено не се харесва на хората и те се нахвърлят върху правителството.
    В настоящия момент руснаците са склонни да търпят влошена икономическа ситуация, тъй като САЩ, ЕС и НАТО я създадоха, а не руското правителство.
    Западната пропаганда може да лъже колкото си иска, но няма да заличи факта, че В.Нюланд раздаваше понички на Майдана на ония лица, които избиваха руснаци в Одеса и после в Луганск и Донецк. Санкциите за неща за които Русия не носи отговорност също показват агресивното отношение на Запада. И накрая, не руското правителство контролира цената на петрола. Така че картите вече са разкрити и ако до сега много руснаци са се колебали враг ли е Запада или приятел, то сега не се колебаят. Единствено националните предатели и крайно неориентираните могат да се коленаят относно враждебните намерения на Запада. Оттук и консолидацията на руснаците зад Путин - логична реакция на самосъхранение.
    По тази причина Русия може да започне девелопменталистка политика без да се опасява от национални вълнения. Тя частично я започна чрез заместването на вноса. В рамките на 2-3 години тя ще започне да дава полжителен резултат. Такава политика обаче не предполага приватизации, за каквито се готвят руснаците. Политиката на свиване на държавните разходи е погрешна в случая. Ограничаване на вноса е правилната тактика, тъй като валута от петрола са необходими за внос, а не за вътрешни разплащания. Реформи трябва да се правят в посока точно обратната, на тази която западните "специалисти" биха препоръчали. В противен случай Русия ще бъде наистина победена, ако не сега, то в бъдеще. В момента Русия е ни рак ни риба - икономическа колония с политически суверенитет. Това състояние не може да просъществува дълго. Русия или трябва да придобие и икономическа независимост или ще изгуби политическия си суверенитет както през 90-те.


    Нередност?
  • 3
    tie_interceptor avatar :-P
    tie_interceptor
    • - 5
    • + 51

    До коментар [#1] от "tww09306483":

    При нас е малко по-добре... поне засега.

    Валутата ни е стабилна. Даже я приемат в още две държави :)
    Нашите олигарси могат лесно да ги натиснат от ЕС и да се поснижат поне за малко.
    На ББ не му се налага да води войни, да изглежда пò мъж. :)
    А и не се налага да се марим със САЩ и Китай.

    Нередност?
  • 4
    zztop11 avatar :-|
    Здравко Здравков
    • - 3
    • + 29

    До коментар [#1] от "tww09306483":

    Чак да няма средна класа, не съм съгласен, защото аз си задоволявам нуждите, но и не съм милионер. Колкото до ББ трябва да призная, че не той е крив наистина, а ние, защото търпим тези неща. Видя се 2013г. падна правителството и после дойде на бял кон отново.

    Нередност?
  • 6
    plamenj avatar :-?
    alderweireld
    • - 4
    • + 38

    зато крим наш

    Нередност?
  • 7
    robr avatar :-|
    lynyrdS
    • + 20

    С две думи - руснаците сами не си вярват ,че могат да оправят нещата и да застигнат останалия свят... затова не се и опитват.. налягат си парцалите и ден да мине..и са прави..

    Нередност?
  • 8
    winterbach avatar :-P
    Петър Иванов
    • - 5
    • + 34

    [quote#2:"kihano"]ако руснаците си изиграят добре картите ще излязат много по-силни и много по-независими. [/quote]

    Ако баба ми беше мъжка, щеше да има дръжка...

    Нередност?
  • 9
    winterbach avatar :-?
    Петър Иванов
    • - 6
    • + 40

    [quote#5:"nuw32485210"]Така, че плюя върху тая помийна яма Капитал! Да, плюя![/quote]


    Руска фраза, преведена на български

    Нередност?
Нов коментар