🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мнения Daily Spiegel: Пеевски - Айсбергът на корупцията

И още: Как робството спаси ВСС и Цацаров; Предизборните турци - за да си съжителстваме с мафията; Отново субсидирана заетост ще снижава безработицата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В очерк за онлайн изданието на германското седмично списание Spiegel Франк Щир пише за депутата от ДПС Делян Пеевски. Авторът припомня фактите от биографията на Пеевски, разказва за бързия му възход в политиката при правителствата на Сакскобургготски и Станишев, за приноса на майка му и нейния внезапно придобит медиен бизнес за "успеха" на "вундеркинда на българската политика", за протестите след избора му начело на ДАНС. Добавя и че за "политическия мозък зад Пеевски" се счита оттеглилият се лидер на ДПС Ахмед Доган, на когото принадлежат думите: "Аз съм този, който разпределя порциите в държавата." Накрая авторът разказва за последните "покупки" на депутата, като тълкува събитията през призмата на доклада на ЕК.

Една от най-противоречивите личности в българския обществен живот е 35-годишният депутат от партията на българските турци ДПС. Поглед към кариерата на Пеевски в последните петнадесет години разкрива много за развитието и механизмите на българската демокрация и пазарна икономика. Във всеки случай е по-показателна от твърде необвързващите доклади на ЕК за борба с корупцията и престъпността.

...

Като финансист на медийната група на майката на Пеевски бе изобличен собственикът на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Пеевски и Василев са неразделно дуо до пролетта на 2014, когато се случи разривът между тях. Няколко месеца по-късно КТБ трябваше да бъде обявена в несъстоятелност. "Делян Пеевски е просто един от инструментите, които използва политическата мафия да изнудва българския бизнес, видимата част на айсберга на голямата корупция", казва Василев днес за бившия си приятел.

Преди фалита на банката Василев купуваше компания след компания, сега Пеевски върви по стъпките му. След като майка му през август 2015 го направи собственик на половината от акциите на медийната империя, той скоростно си купи телевизия, две цигарени фабрики (осветли дялови участия в "Булгартабак" и "Юрий Гагарин" - бел. ред.), сграда - телевизионно студио, фалирал торов завод и търговска верига за електротехника. Парите за този шопинг биха могли да дойдат само от банка, от големи обществени поръчки или от нелегален трафик, подозира Иво Прокопиев, издател на бизнес изданието "Капитал". "Такива покупки само за месец – няма такъв бизнес план", казва Прокопиев, който е сред основните мишени за медиите на Пеевски.

Пеевски в продължение на години се движи строго охраняван от конвой от луксозни автомобили. Но пред Сметната палата е декларирал само малка къщичка, два апартамента, скромни парични активи от около 30 000 евро и Opel 500.

Граждански активисти призоваха през пролетта на 2015 г. главния прокурор Сотир Цацаров да провери финансовите обстоятелства около Пеевски. Но Цацаров, който е смятан за близък до Пеевски, не видя причина за това. "Толкова често са ме проверявали, да ме проверяват, колкото искат. Няма друг в държавата, който да е проверяван по-често от мен", заяви Пеевски пред в. "24 часа". Твърди, че по възрастови причини не би могъл да е този, за когото го смятат. В периода на голямата приватизация 1997 – 1999 г. бил непълнолетен. "Точно тогава се формира бизнес общността, която наричаме "задкулисна клика"... Къде са сега тези играчи? С тях никой не се занимава."

Но на първо място Европейската комисия има още няколко въпроса по повод Пеевски - и е на мнение, че в прокуратурата в София трябва да се изпратят международни наблюдатели.

Криво огледало

"Синтезирам: главният прокурор постави Владимира Янева в ситуация да избира – или да остане председател на СГС и Цветанов да бъде осъден, или Цветанов да бъде оправдан и тя да си отиде. И тя направи своя избор... Делян Пеевски се оказва човек - дали сам или с определени съветници - разбрал колко е важно да имаш медии, да контролираш съдебната система. Защото връзките на г-жа Янева с Делян Пеевски бяха много близки. Чести, може би в рамките на всяка седмица срещи."

Уволнената съдия Rумяна Ченалова в "Шоуто на Слави" по bTV

"Защо е толкова словоохотлива тази дама (Румяна Ченалова - бел. ред.) пред всички медии, а когато трябва това, което каже, да бъде записано в протокол за разпит, единствените думи са "не знам", "не помня"... Ще бъдат проверени и думите й, че определен кмет е водил кандидати за председатели на съдилища, а може би и за ръководители на прокуратурата при Делян Пеевски. И двамата ще бъдат разпитани като свидетели."

Главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за "Нова"

"Готов съм да се явя на разпит, ако така е казал главният прокурор Цацаров. Призовавам го, както аз ще се явя на разпит, така светкавично да извика на разпит и Слави Трифонов (заради конфликт между тв водещия и собственика на "Пик" Недялко Недялков от последните дни - бел. ред.), и Иво Прокопиев... във връзка със сигналите, които са подавани срещу него от държавните институции... Наистина съм доволен, че напълно катастрофира митът за мое влияние в съдебната система. На всички граждани вече е ясно кой е кръгът, който е овладял българския съд и пише доноси, по които се изготвят доклади срещу България."

Делян Пеевски пред агенция "Пик"

Анализ Как робството спаси ВСС и Цацаров
От текст на политолога Даниел Смилов в портала"Култура". 
Тази седмица на българската политическа сцена имаше два основни политически играча: Балканджи Йово и Европейската комисия. Първият се оказа по-успешен: отнесе главата на министър Танев и засенчи доклада на втория. Получи се куриоз: поради безспорните системни проблеми в съдебната система – като политическо влияние сред магистрати, размити конституционни поправки, тенденциозни дела – беше уволнен министърът на образованието.

За това странно развитие на нещата допринесоха два фактора: турското робство и българските медии, като при вторите вината не бива да се концентрира само върху г-н Пеевски, а да се разлее по-широко и към основни телевизии. Тази медийна коалиция се втурна шумно да "спасява" робството, даде пет минутна слава на доклада на ЕК и пропусна да забележи, че г-жа Ченалова – като възможен пряк свидетел – отправи директно обвинение към главния прокурор за сериозно престъпление по служба.

Политиката стъпва върху способността да се насочваш към важното и да влагаш най-много усилия точно върху него – да имаш приоритети. И тази седмица нашият колективен разум избра да се насочи към димките и телевизионното шоу, а остави сериозните разговори за съдебната система и възможни престъпления на висши служители за по-нататък. 

Вазов и робството нямат никаква вина за настоящата липса на политически приоритети. Те просто бяха използвани – къде съзнателно, къде от патриотарски емоции – за постигането на отклоняващия ефект. Гражданите отново бяха хванати на въдицата на собствените си исторически комплекси. В крайна сметка нещата наистина опират до образование и култура. Първото дава разбиране за основни факти и тяхната интерпретация, второто е способността да прокарваш тънки различия между понятията.

Свободните общества са тези, които могат да действат, надмогвайки страховете си. Свободното живеене е свързано с поемането на големи рискове. Свободата на словото означава, че всеки – и най-силният – рискува да стане обект на критика. Свободата на придвижване означава, че хората могат да се местят и мигрират. Свободата на протест изисква правителството да е готово да вижда събрани сърдити хора пред сградата си. 

В днешна Европа за съжаление страховете могат да изядат свободата. В този смисъл не само у нас Балканджи Йово громи "либералите". А ЕС е логичното продължение на републиканския проект на модерността: той е опит свободата – и като самоуправление, и като начин на живот – да бъде разпространена на целия континент. Днес европейските народи са постигнали – всеки за себе си – демократично управление и широки свободи. ЕС е наднационален проект, чрез който тези народи се заемат заедно да гарантират свободата си. Затова е важно, когато партньорите ти дават сигнал, че нещо при теб не е наред: като с българската съдебна система и докладите на ЕК. България проваля не само себе си с корумпираната си магистратура и политика, тя проваля и Европа по този начин.

Републиканският идеал изключва възможността за съществуването на произволна, безотчетна и безконтролна власт. Проблемът на конституционните поправки от края на миналата година е, че укрепиха още повече остров на такава власт в българската прокуратура. Скандалът с твърденията на Ченалова, че Цацаров е наредил осъждането на Цветанов, е потвърждение на възможностите за прокурорски произвол. Tакива твърдения трябва да могат да бъдат проверени от независим от главния прокурор орган. А у нас такъв се оказва, че няма. На теория ВСС би трябвало да разгледа случая и ако установи сериозни съмнения за престъпление, да отстрани главния прокурор. На практика обаче това няма как да стане, защото ВСС се държи така, все едно че няма такива прaвомощия (поради де факто мнозинството на Цацаров в него). По-лошото е, че след разделянето на съдийския и прокурорския панел главният прокурор по дефиниция ще има мнозинство в своя, тъй като това мнозинството ще е избрано от самата прокуратура. 

И тук е въпросът на седмицата. Оказва се, че ревностно искаме да помним Балканджи Йово и робството – което е напълно легитимно искане, стига да няма очевидни медийни манипулации на факти. Същевременно обаче сме готови бързо да забравим свободата и нейните изисквания като забраната за произволна власт.

Днес казваме, че властта е загубила "доверие. Една от причините за това е, че връзката между власт и свобода се е загубила. И тази липса не може да бъде компенсирана с повече магистрали, железници, тлъсти гювечи и дамаджани с вино.
Предизборните турци За да си съжителстваме с мафията

От коментар на Петър Хаджиколев в ureport.bg

Когато почне да ни се напомня защо трябва да мразим турците, значи намирисва на избори. Още по-важното в цялото упражнение е на турците да се напомни, че ги мразим. За да идат до урните и да пуснат правилната бюлетина.
Българите все така се връзват на добре познатата тактика с предизборното премахване на патриотични произведения от учебници и подмяната на османското робство я с "присъствие", я със "съжителство".

В миналото "етническата карта" преминаваше през различни форми. Като започнем от изкарани от контекст думи на подпийналия лидер на ДПС Ахмед Доган през юни 2009-а за "разпределянето на порциите в държава" и стигнем до гръмките думи на настоящия премиер Бойко Борисов, че Доган е поръчал смъртта му. Освен че ще напомпа балона на ДПС, потокът от патриотизъм ще удари предизборно рамо и на скачените с движението националистически съдове като НФСБ, ВМРО и "Атака". А и вече е многократно доказвано, че за българите темата за опазването на славното минало е с по-голямо значение от настоящето. Понеже то все им е гадно.

Ще се осмелят ли българските турци да прогледнат – предстои да видим. Сигурното обаче е, че е крайно време българите да го направят. Националното либидо скача до небето, когато някой каже "турчин". Само да не става дума за въстание - защото преклонена главица сабя не я сече. И сега си "съжителстваме" с поробителя. Вече не е империя, а просто мафия.

Facebook

Бродирайте знамето

Велислав Минеков, скулптор и професор по металодизайн:

Премиерът не се е обадил на министъра да го помоли за доброволна оставка. Това е практика в цивилизованите държави. Премиерът се досеща, че министърът е интелигентен, а освен това не е "негов". Той е съмнителен.
Министърът е неподкупен. Това е вредно. Министерството е златна кокошка за издигналата го партия - това е дългогодишна традиция. Министерството е фабрика за пари. Програмите, училищата, университетите и даже "робството" нямат никакво значение.
Министерството е огромен, основен държавен работодател. Ако не за учител, дъщеря ви може да бъде назначена чистачка (ако обича партията на министъра).
Този министър пожела съкращение на ненужни университети и ремонт на закона за академичното развитие. Фатална грешка. Новият министър може да бъде интелигентен, но управляем и подкупен. Добре е да е и малко мръсник. Добре е да е безсрамно подкупен.
Танев имал недостатъци. Главният Мултак такива няма. Сътрапезникът на Пеевски също. В земеделието и екологията ценят почтеността и разума.
Това беше пожарникарският отговор на един европейски доклад. Победа за "робите" в невъзможността за "съвместно съжителство" между интелекта и властващата простотия.
Бродирайте знамето.

Стопанска политика

Отново субсидирана заетост ще снижава безработицата

Подобни мерки за пореден път бяха предложени и от ЕК през септември 2015 г. Препоръката е спомената и в националния план  за 2016 г., но вниманието отново ще е насочено към добре познатите програми.