За прокуратурата, медиите и политическата корупция

Опит да разчетем изказването на главния прокурор Сотир Цацаров според принципите на демократичното общество

Сотир Цацаров
Сотир Цацаров
Сотир Цацаров    ©  Цветелина Белутова
Сотир Цацаров    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В събота, 30 януари, главният прокурор Сотир Цацаров даде интервю пред "Нова телевизия". Изявлението му предизвика недоумение у нас. По две причини:

Първо, значителна част от изказването на г-н Сотир Цацаров беше посветено на "Капитал", "Дневник" и техните издатели. Защо?

Вместо да отправя квалификации за "Капитал", "Дневник" и издателите им, вместо да нарича труда на журналистите "помия", очакваме от главния прокурор да посочи конкретни твърдения или изнесени факти, които смята за неверни. Двете издания са между малкото останали, които реално спазват Етичния кодекс на българските медии.

Не сме получавали право на отговор от прокуратурата. Не ни е известно институцията или главният прокурор да са се обръщали към Комисията за журналистическа етика, ако са преценили, че има нарушение на етичните стандарти. Това е демократичният път за защита.

Ще припомним, че в демократичните общества ролята на медиите е да бъдат коректив на институциите, а от последните не се очаква да злоупотребяват с властта си в отговор.

Колкото до оценките за състоянието на съдебната система и работата на прокуратурата, в "Капитал" и "Дневник" те са резултат от проследяване на фактите и не се разминават значително от тези на различни международни организации. Само преди седмица в мониторинговия си доклад Европейска комисия посочи необходимостта от реформа в прокуратурата, тъй като липсват солидни резултати по дела за корупция по високите етажи на властта.  

Изявлението на главния прокурор е и обидно спрямо журналистите, които работят в "Капитал" и "Дневник". То предполага, че написаното от тях не е продукт на тяхната лична свобода, на спазването на професионални и етични стандарти, а защитава някакви предполагаеми интереси. Журналистите от "Капитал" и "Дневник" застават зад написаното с имената си и защитават идеи и принципи.

Второ: Главният прокурор измисля противопоставяне между издателите на "Капитал" и "Дневник" от една страна и депутaта от ДПС Делян Пеевски, в качеството му на издател, от друга. Защо?

Г-н Цацаров говори за "два лагера, клана... които са в постоянно противоборство",

за "двама, които имат своя проекция в медии; които имат своя проекция и в икономиката и които най-вероятно имат свои противоречия, които решават на наш гръб."

От ръководителя на държавното обвинение, поради отговорността, която има към обществото, се очаква да бъде по-прецизен в публичните си оценки. Той пропуска да уточни, че единият сочен от него издател е в момента народен представител, който през целия си професионален живот е заемал само позиции в публичната власт, и чиито имуществени декларации не предполагат да има "проекции в икономиката" – като започнем от вестниците и телевизиите, които притежава, и стигнем до няколкото големи предприятия и недвижими имоти, в които се появи като собственик през последните месеци.

Притеснителна е вероятността главният прокурор да измисля "конфликт между издатели", с цел да оправдае пасивността на ръководената от него институция спрямо странно забогатели и постоянно богатеещи политици.

Излиза, че ако някой си позволи да пише за Пеевски, то той води лична война с него и следователно не трябва да се обръща внимание на написаното. Но водещи световни медии като "Шпигел", "Икономист", "Ню Йорк Таймс", "Ройтерс" и много други също пишат, че депутатът от ДПС олицетворява олигархичната система на клиентелизма в България. Следва ли, че техните издатели имат личен конфликт с г-н Делян Пеевски?

Ако трябва да го кажем експлицитно, "Капитал", "Дневник", издателите им и журналистите в тях нямат личен конфликт нито с г-н Пеевски, нито с лидера на ДПС г-н Ахмед Доган, нито с главния прокурор. Както нямаха с мажоритарния акционер на фалиралата Корпоративна търговска банка г-н Цветан Василев, с когото Делян Пеевски работеше в синхрон - от 2009 година "Капитал" предупреждаваше за нередности в управлението и източване на банката, а институциите, в това число прокуратурата, игнорираха тези предупреждения.

Конфликтът на нашите медии е с модела на управление, в който политическа, съдебна, икономическа и медийна власт са събрани в едни ръце, за да бранят политическата корупция. Тези, които защитават и се облагодетелстват от въпросния модел, може да се почувстват лично засегнати от наши статии. Но въпросът е принципен - нека не бъркаме двете неща.

Това е конфликтът - че все още в България има медии и представители на обществото, които отказват да приемат политическата корупция за управленска норма. Отказват да приемат постоянното източване на публични ресурси от банките, обществените поръчки и контрабандата. И за да е съвсем ясно, проблемът не е в забогатяването на някого персонално, бил той лидерът на ДПС Ахмед Доган или депутатът от движението Делян Пеевски. Проблемът е в процеса на непрекъснатото източване на ресурси, което обезчестява институциите, насажда беззаконие, разбива доверието и влошава до непоносимост средата в България.

В този смисъл, търсенето на изкуствен баланс между интересите на обществото и модела на управление "КТБ - Делян Пеевски" е абсурдно. Не може да има баланс между законността и беззаконието, между грабителството и натрупването от устойчиво развитие, между подчинените послушни институции и институциите, които защитават гражданите.

Приемаме изявлението на господин Цацаров и последвалите (по странно съвпадение) изявления на г-н Пеевски, като недопустим натиск и заплаха. Смятаме, че прокуратурата дължи отчетност на обществото и трябва да говори с актовете си, а не с намеци и с образи от булевардните издания. Припомняме от името на двете редакции поканата за интервю към г-н Цацаров - по правилата на добрите журналистически практики.

Алексей Лазаров, управляващ редактор на "Капитал"

Велислава Попова, главен редактор на "Дневник"

Галя Прокопиева, изпълнителен директор на издателство "Икономедиа"

Иво Прокопиев, Теодор Захов - издатели

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    afektiranzritel avatar :-(
    спейс мен
    • - 7
    • + 105

    Цацаров е абсурден, а тази студена гражданска война, която се води в България, трябва да спре! Липсата на критично мислене в България достигна критично ниски нива. Да се принизява липсата на правосъдие до някакъв сапунен сериал е недопустимо. Селяндурски интриги тип "Биг Брадър" не трябва да има във властта! Срам ме е, че трябва да го пиша това.

    Нередност?
  • 2
    alex.p.ivanov avatar :-|
    alex.p.ivanov
    • - 6
    • + 55

    До коментар [#1] от "спейс мен":

    студената война оттук нататък може да доведе до едно от две неща:

    1. Окончателно бетониране на 71-годишното статукво

    2. Много гореща открита война на принципните срещу беззаконието

    Нередност?
  • 3
    xki52318522 avatar :-|
    xki52318522
    • - 6
    • + 58

    Браво за мнението ! Солидно, издържано, обективно !!! Поздравления за авторите !! Пълна подкрепа за вас и принципите, които отстоявате ! Вашата позиция (като една от много малкото обективни медии) е ВСЕ ПО-ВАЖНА и ЗНАЧИМА, защото ситуацията в България вече е тотално прогнила и пропаднала. ...Но пък от друга страна това прави островите на обективност ( като вас) ВСЕ ПО-ВИДИМИ и НЕЗАОБИКОЛИМИ ! УСПЕХ !!! Каузата ви е историческа в името на една нормална България !

    Нередност?
  • 4
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 6
    • + 56

    "... водещи световни медии като "Шпигел", "Икономист", "Ню Йорк Таймс", "Ройтерс" и много други също пишат, че депутатът от ДПС олицетворява олигархичната система на клиентелизма в България. Следва ли, че техните издатели имат личен конфликт с г-н Делян Пеевски?"
    Но коммент...

    Помня като избраха мамин-прас за шеф на ДАНС веднага след гласуването цацаров му отиде на крака в кабинета. Поздрави го за успеха, разцелуваха се, посмяха се... но на следвщия народа възстана.
    Цацаров е силно зависим от 10 (както ДП от тефтерчето беше преименувано от прокуратурата). Дори да приемем, че не е заради пари, явно го държат с нещо. Или е направил голяма грешка с някакво дело, или е бил подкупен съдия, или нещо свързано с личния му живот.

    Нередност?
  • 5
    sliceoflife avatar :-|
    SliceOfLife
    • - 4
    • + 43

    С всеки изминал ден, с всяко изминало интервю, с всяко изминало действие допускат все повече и повече грешки както управляващите, така и тези, които БИ ТРЯБВАЛО да се грижат за върховенството на правото в България. Тик-так... Очевидно, когато са под голям обществен и медиен натиск в България, както и от ЕК, не могат да се справят със ситуацията и е въпрос на време да се издънят отново. Дай Боже справедливостта да възтържествува, вследствие на тези издънки... Поздравления за вас- Капитал, както и за Дневник, които сте олицетворение на истинската журналистика!

    Нередност?
  • 6
    matera avatar :-|
    matera
    • - 3
    • + 35

    Да, г-н Цацаров,България не случи на гл.прокурори,защото всичките изредили се до момента мераклии на този пост,вместо съвест,граждански дълг към обществото и спазване на законите на в тази страна ,ги размениха със служене на хора от най ретроградното котило на ДС и БКП и срещу щедри обезщетения.Вижте им само охранените туловища и нискочелието!Явно трудно се устоява на власт и пари?!

    Нередност?
  • 7
    mgm1454410913487464 avatar :-|
    Hristo Nikolov
    • - 3
    • + 40

    На мен ми е чудно, защо в сайтовете и вестници сочени за контролирани от Пеевски, почти никога няма имената на хората написали статиите ?!?

    Няма ли такова правило или закон който да задължава медията, публикувала даден текст да посочва кой го е написал

    До кога анонимни лица ще продължават да плуят и съсипват :)

    Кога някой ще зададе тези въпроси :)

    Нередност?
  • 8
    jesus avatar :-|
    @finallymartin on twitter
    • - 3
    • + 43

    Изключително коректно изказване от "Капитал", както винаги. И също толкова правилен коментар №1 под статията.

    Нередност?
  • 9
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 2
    • + 19

    Всъщност (поне за мен) останаха само Дневник и Капитал като издания, които си струва човек да чете! Както по казуса с КТБ (алармираха с месеци наред, но нищо не се предприе нито от БНБ, нито от прокуратурата, нито от правителство или парламент) така и при настоящата ситуация с "двете каки", с доклада на ЕК, с провалената съдебна реформа!

    Нередност?
  • 10
    hakamoto avatar :-(
    hakamoto
    • + 7

    При Филчев беше по-добре, поне имаше надежда за промяна.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал