🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бежанската криза през погледа на икономиста

Как виждат ситуацията с бежанците през призмата на икономиката студентите в националния конкурс на клуб "Финанси"

Reuters    ©  Muhammad Hamed
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Авторът Десислава Симеонова е един от тримата победители в националния студентски конкурс на клуб "Финанси" към Икономически университет- Варна за есе на икономическа тематика. Есетата на другите двама финалисти ще бъдат публикувани в следващите дни.

За поредна година клуб "Финанси" към Икономически университет - Варна проведе национален студентски конкурс за есе на икономическа тематика. Тази година студентите трябваше да разгледат бежанската криза през погледа на икономиста. Публикуваме есетата на тримата победители.

Напливът от бежанци, преминаващи границите на Европейския съюз (ЕС) и създаващи напрежение в социален, политически и икономически аспект е едно от най-значимите и сериозни изпитания, с които трябва да се справи човечеството в момента. Със своите действия тази огромна вълна от хора предизвиква смущения във всички сфери на човешкия живот, включително и в една от най-важните области за развитието и просперитета на държавите – икономиката.

Като човек, занимаващ се с изследване и интерпретиране на резултати от определени зависимости като трудова заетост, безработица, инфлация, икономическо развитие, дълг на държавите, фискална политика и т.н., икономистът прави връзката между теорията и динамиката в развитието на тези процеси. С разрастването на бежанската криза трябва да се замислим какъв ще бъде изходът от нея. Дали разклатената стабилност на Европейския съюз ще успее да стъпи на здрава почва в скоро време? Възможно ли е държавите да се справят адекватно с милионите бежанци и мигранти, които отчаяно търсят начини да заживеят мирно и спокойно? Дали това ще доведе до смут и война, до сриване на икономики или пък ще доведе до една нова, пожизнена и освежена Европа? Несъмнено всяка монета има две страни и крайният резултат от всяко едно събитие може да бъде както положителен, така и отрицателен.

Едновременно могат да се разгледат различни сценарии, разкриващи предпоставките, които могат да доведат до неприятна развръзка на случващото се, от една страна, а от друга - да се наблегне върху перспективите и ползите, които максимално могат да бъдат извлечени от бежанците под формата на трудов ресурс, инвестиции и разрастване на икономиката.

Европейският съюз е един от най-богатите и проспериращи райони в света. Въпреки това участващите в него държави се изправят пред големи трудности в намиране на решение за кризата с бежанците. Всички жители на Стария континент са солидарни към бедстващи народи и хора, чиито живот е застрашен. Но идеализираната Европа, която всички обичаме, в действителност се различава от жестоката реалност. В тази изключително трудна и изострена ситуация, в която се намира светът, възникват редица въпроси и неясноти.

На първо място това е страхът на хората от ислямски тероризъм при вида на големи тълпи имигранти. Този страх е напълно оправдан, поради зачестилите в последните години терористични атаки. Изминалата 2015 година отбеляза значителен пик в това отношение.

Но колко всъщност струва борбата срещу тероризма?

Терористите сломяват европейския дух като нападат директно сърцето на Европа – Париж и Брюксел. Само чистите загуби са огромни – те са свързани с поемане на плащания от застрахователни компании, възстановяване на сгради и пътища. От друга страна, се повишават и публичните разходи за отбрана – вътрешна и външна сигурност. Външните разходи се свързват с поставяне на стабилни постове по границите на държавите за засилване и укрепване на Европейския съюз, а вътрешните с осигуряване на защита на всички граждани. Въпреки това, голяма част от населението се чувства беззащитно и хората си стоят по домовете. Това се отразява на потреблението и на туризма. Потребителското търсене и доверие намаляват, а в сферата на туризма се отменят резервации и се отчита по-слаб интерес.

Много от бежанците не бягат от войната в Сирия, а просто използват възникналата ситуация, за да се придвижат към по-богати и проспериращи страни, такива със силни икономики и висок жизнен стандарт като Германия, Австрия и Швеция. Мигрантите търсят нов, по-добър живот и държави, които предлагат множество възможности и ресурси. В това няма нищо лошо, но по този начин те задълбочават все повече кризата с наистина бедстващите хора, останали без дом и пари, като поставят под съмнение тяхната искреност и тежка съдба. Приема и обслужването на мигрантите се разпределя между страните в ЕС, като всички желаят и се стремят към справедливо поделяне на тежестта. Държавите трябва да се погрижат за тях чрез различни социални помощи – обезщетения и защита. Част от бежанците са без документи, компентенции и не владеят чужди езици. За да се впишат в новото за тях общество, те трябва да се обучат и квалифицират в областта, в която искат да работят.

Това означава рязко увеличаване на държавните разходи, което може да се отрази зле на икономическото състояние на не толкова развитите страни, на които им се налага да вземат заеми отвън, за да реагират адекватно и да подпомогнат бежанците. След като имигрантите придобият необходимите умения може да се увеличи трудовия ресурс, но в Европа и без това безработицата е на високи равнища1.

Дали наемането на работа на бежанци ще се отрази на заплащането?

Нивото на заплатите може да отбележи спад, ако бежанците бъдат използвани за евтина работна ръка. По този начин определени държави ще се подпомагат в производството на конкурентни и евтини стоки. Чрез намалелите разходи фирмите, които следват това поведение ще могат да създават повече продукция и да увеличават своята позиция на продуктовите пазари.

Всички държави и свързани институции полагат огромни усилия за разрешаване на проблема, колкото се може по-бързо. Според Европейската комисия безпрецедентният приток на мигранти е сериозна тежест за много страни от Европейския съюз2. Тя например даде 690 000 евро за квартири на бежанци, които имат статут и трябва да останат в България. Въпреки всичко за безплатните убежища няма почти никакъв интерес, поради стремежът на бежанците да продължат към бленуваната Западна Европа. ЕС и Турция пък се споразумяха за схемата "едно към едно" – Съюзът да приема законни сирийски бежанци от Турция, а тя да приема сирийски мигранти, влезли незаконно в ЕС. В замяна Турция ще получи до 6 млрд. евро, отпадане на визовия режим за турските граждани и ускоряване на присъединителния процес към ЕС3. Не се знае обаче от къде ще се набавят тези средства.

Най-вероятно те ще се изискват от държавите членки, които пък ще ги вземат от държавните хазни. Това може да доведе до увеличаване на данъци, такси, осигуровки и други плащания към бюджета и да затрудни населението на Европа, особено в победни страни като България. Според американския икономист Джефри Сакс4 чрез заплащането на милиарди на Турция проблемът няма да бъде решен. Той смята, че Европа няма ясен икономически план и стратегия в тази ситуация. Според мен той е прав и трябва сериозно да се замислим върху действията си, а не да предлагаме само временни решения, от които може да има негативни последствия. От всичко това може да обобщим, че бежанската криза определено действа дестабилизиращо на европейските страни. Цел на ЕС в момента не трябва да е икономическия растеж, а укрепване на сигурността, постигане на пълна трудова заетост, осигуряване на отлично здравеопазване и на по-добро образование.

Винаги в живота трябва да търсим позитивната страна на нещата. В случая –

има ли ползи и перспективи, които се разкриват пред ЕС и ако има как да се възползваме от тях?

При извършване на наистина строг контрол върху миграционната вълна и отсяване на хора, целящи единствено живот без страх и такъв пълен с възможности за развитие, ще се стимулира производството, може би дори и бизнеса в дадена страна. На работните си места имигрантите ще се интегрират по-лесно, ще общуват с местните и ще усвояват техните навици. Ако тези нови кадри изявят желание и амбиции, покажат своите идеи, умения и компетенции в сфери, които ги вълнуват, това може да доведе до развитие на определени отрасли, до повишаване на инвестиции и спестявания. За съжаление, все още сме далеч от този сценарий и това развитие на обстоятелствата.

От всичко казано до тук се вижда, че съществува определен дисбаланс – за сега се наблюдават повече негативни, отколкото положителни аспекти от бежанската криза, но ние трябва да се стремим към нейния благополучен край. Искрено се надявам той да е в най-скоро време. Всички сме хора и независимо от различията помежду ни, заслужаваме да бъдем третирани като такива!

1 http://www.investor.bg/evropa/334/a/grafika-na-denia-kakvi-sa-nivata-na-dylgosrochna-bezraboticav-stranite-ot-es-199636/

2 Това се посочва в представения през ноември доклад за икономическата прогноза на Европейската комисия.

3 http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2016/03/20/2726688_sdelkata_mejdu_es_i_ankara_vleze_v_sila/

4 Джефри Сакс е един от най-младите икономически професори в историята на Харвард. Той става известен със своята роля на съветник на правителствата на източноевропейските и развиващите се страни при прилагането на шокова терапия на техните икономики.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 5
    • + 4

    Ако това е икономическия анализ без нито една цифричка в него, явно сме го закъсали. Напълно погрешно е да се гледа като на нормална имиграция на група хора, 80% мъже, явно идващи от фронтовата линия (по време на война мъжете се мобилизират, ако това не е известно на авторката) и представляващи армията на отделните групировки, а не мирното население, което би отговаряло на критериите за хора, търсещи отчаяно сигурност. В известен смисъл тези от фронта търсят сигурност -- да не ги пленят. Затова и бягат не през КППтата, минават там където не се изискват документи. Засега тези бойци дошли в Европа показват само умения да създават безредици. Не могат да се разглеждат по никакъв начин нито като квалифицирана нито като неквалифицирана работна сила. И единственото, което предизвикват е анихилиране на европейските фондове за развитие. Това е спирачка на икономическия растеж на Европа. Няма никакъв нито краткотраен нито дълготраен ефект. И още нещо: ако бягаха преследвани от ислямската държава щеше да са настроени антиислямски. Факта че са настроени проислямски показва че бягат от територията на ислямскята държава. Каквъв е ефекта от включването на един саботьор като "работна сила"?

    Нередност?
  • 2
    skydiver avatar :-|
    Skydiver
    • - 1
    • + 4

    Ако трябва сред бежанците да потърсим човек способен да прави анализ разходи/ползи ако в Бг сме опрели до това ниво? Брекзит кампанията в УК дори имаше по-аргументирани анализи на ефектите от миграцията!

    Къде е положителният ефект върху пенсионната система? Повишеното потребление? А отрицателният ефект върху туризма от медйното отразяване в ксенофобски страни като Русия?
    И отделно всичко споменато е без никакви числа. Дори не бих казал че е повърхностен анализ, а по-скоро аматьорски нахвърлян план какво да се анализира.

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 4

    Аз признавам, че по много от пунктовете ми съвпада мнението с това на студентите.
    Според мен обаче мнозинството от мигрантите са ловци на авантата - как да изкараме войната приятно - докато други се стрелят вместо тях, да получат паспорт и да изчукат чуждото...

    Ако имаме такива талантливи млади икономисти - защо БГ е страната на хроничния икономически ъндърачийвмънт?

    Може би защото астрологията е измислена, за да може икономиката да изглежда точна наука при сравнение.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    По същество обема на разработката и разсъжденията, които без цифри висят във въздуха, не е кой знае колко убедителна. Иначе подозирам, че изводите са верни. Честно казано, липсва обективност - изнася се лошата страна на нещата, което съвпада с мнението ми, но трябва да се сравнят ползи и недостатъци, за да може да се говори за убедителност. Убеден съм, че с малко повече търсене би могло да се изкарат факти и прогнози от сериозни анализатори, които да подкрепят разсъжденията.

    Нередност?
  • 5
    gosho3 avatar :-|
    gosho3
    • - 1

    До коментар [#1] от "knb":

    +++++++++++++++
    Абсолютно сте прав и другите коментиращи го казват. Няма цифри.
    И не знам дали си спомняте че думите на "мама Меркел" "елате" бяха провокирани от един доклад на Съюза на германските индустриалци, в който се казва , че през следващите няколко години Германия ще има нужда допълнително от 600 000 души квалифицирана работна ръка. И "мама Меркел" бившата комсомолска секретарка ги покани, и тълпите тръгнаха. Тя ако имаше акъл за 5 стотинки щеше да си прати екипи специалисти в бежанските лагери , да си подбере необходимите и хора, да ги товари на самолети и да си ги кара в Германия, а не да създава мигрантски хаос в половин Европа. Това което направи тя само тъп комсомолец може да го направи.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал