Убийство под държавен надзор

Разстрелът на Елена В. от съпруга ѝ като диагноза на институциите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За МВР убийството е успех - едно разкрито престъпление, един установен извършител

64-годишният Венцеслав В. застреля съпругата си Елена В., с която са разделени от две години, с шест куршума в заведение в кв. "Лагера". Пред очите на най-добрата ѝ приятелка.

Това убийство, станало миналия петък в София посред бял ден, ще попадне в графа "разкрито" на официалната полицейска статистика. В неформалната статистика то ще бъде отчетено като "битово".

Със смъртта на Елена В. се слага край на продължилия близо две години тормоз, който мъжът упражнявал над съпругата си. Във вторник сутринта приятелки на убитата жена споделиха пред "Нова телевизия" на какво е била подложена тя - преследване, скандали, закани. На подадените от нея три сигнала институциите - полиция и прокуратура, са обръщали гръб.

Историята се повтаря

Случаят е сходен с друго убийство отпреди месец и половина, когато Стефан С. уби по брутален начин приятелката си Виола. И тогава стана ясно, че в продължение на години МВР и прокуратурата са отказвали да обърнат внимание на сигналите за насилие и заплахи, които бившата съпруга на Стефан е отправяла към тях. Веднага след този случай ръководството на МВР и държавното обвинение заявиха решимост за справяне с проблема. Уж заради случая оставка подаде и районният прокурор на София Петър Белчев (всъщност истинската причина да напусне поста са констатирани нарушения при случайното разпределение на делата).

Няма и два месеца по-късно случката се повтаря. С други хора, с друга история, но с идентичен резултат.

Елена и Венцеслав В. са женени и имат две деца (които днес са на 5 и 10 години). През 2015 г. отношенията между двамата съпрузи се влошават и те се разделят, но без да се развеждат. Във вторник пред "Нова телевизия" две от най-близките приятелки на загиналата разказаха, че през тези години Елена е била подложена на тормоз, като е подавала множество сигнали - до полицията и прокуратурата и на телефон 112. Последният е подаден часове преди убийството.

През февруари тази година Елена В. иска от Софийския районен съд да издаде заповед за защита, като забрани на Венцеслав да я доближава на по-малко от 100 метра. Делото продължава четири месеца и в средата на юни съдия Тодор Тодоров излиза с решение, с което уважава молбата на Елена.

Това не променя нещата. "Капитал" научи, че в Софийската районна прокуратура е имало три преписки, образувани по сигнали на Елена В. Едната, за нарязаните гуми на колата ѝ, е прекратена поради "малозначителност". Другата е за отправена закана за убийство, а третата, по който няма произнасяне, е за нарушаване на ограничителната заповед.

Пред "Нова телевизия" приятелки на Елена В. разказаха, че при един от поредните случаи, в които Венцеслав е заплашвал майката на съпругата си, дошлите полицаи предупредили повече да не ги занимават с тези неща, а да се оправят сами. В друг от случаите, след като била издадена заповед за защита и на Венцеслав било забранено да доближава съпругата си, но въпреки това той го направил, от МВР ѝ обяснили, че тя трябва да го задържи, докато дойде полицията, за да може по този начин да им осигури доказателство, че е нарушил ограничението.

Зад отказите на прокуратурата да разследва сигналите на двете жени стои и един принципен проблем - пълният монопол на обвинението за това дали да образува или не досъдебно производство. Пострадалите не могат да обжалват пред съда отказите на прокуратурата да образува производство. Проблем, който беше посочен в публикувания в края на миналата година функционален анализ на държавното обвинение, извършен от прокурори от няколко държави от ЕС. Въпреки това при последните промени в НПК подобна промяна не беше направена.

Държавата се е провалила дори с контрола на оръжието, с което е извършено убийството. То е собственост на фирма, свързана с Венцеслав, чието разрешение за оръжие е изтекло преди 11 години. Защо, въпреки че многократно е била сезирана за заканите, които Венцеслав В. отправя към жена си, те не са отнели поне пистолета му? Съвсем друга е темата, че през последните години прокуратурата няколко пъти извърши проверки на разрешителните за оръжие в цялата страна, но очевидно без особен успех.

Тези дефекти на системата засягат всички, не само случаите на домашното насилие, където белята идва от другаде.

Корените на проблема

В доклада на Българския хелзинкски комитет за състоянието на човешките права в България за 2014 г.се обръща специално внимание на факта, че българските власти не водят статистика за случаите на домашно насилие срещу жена. "Убийствата на жени, като най-тежката форма на посегателство срещу личността, също не се документират и анализират през призмата на обусловените от пола на жертвата специфики", е записано в документа.

Изследването на БХК, което обхваща постановените в периода 2012–2014 г. присъди за умишлени убийства и опити за убийства на жени, показва, че 91% от убийствата на жени са извършени от мъже. Повече от 1/3 от тях са дело на настоящ или бивш интимен партньор на пострадалата, а в 19% от случаите в присъдите изрично е посочено, че жертвата е била подложена на системно физическо домашно насилие от извършителя

Проблемът е очевиден. Убийствата на Елена В. и Виола дават ясен знак за липсата на чувствителност на държавата (МВР, прокуратура) към проблема с домашното насилие, което най-вероятно е функция от липсата на чувствителност към проблема в обществото.

В публикуваното миналата година изследване на Центъра за изследвания и политики за жените, озаглавено "Компаниите срещу насилието, основано на пола", има анализ на достъпните социологически изследвания по темата. От тях се вижда, че през 2014 г. 39% от запитаните жени са споделили, че са били подлагани на тормоз от партньора си. Друго изследване показва, че едва 6% от мъжете и жените са чували от колегите си, че са жертва на домашно насилие. "В тази връзка би могло да се предположи, че в България въпросът за насилието над жени се смята за нещо, за което не се говори в определена среда и с определени хора", се казва в анализа.

През 2016 г. фондацията "Партньори – България", Центърът за изследване на демокрацията и Академия за права на човека – Норвегия, проведоха национално изследване на домашното насилие и насилието, основано на полов признак. В него се казва: "Хората не разпознават домашното насилие и насилието, основано на полов признак. В повечето случаи домашното насилие се разбира само като физическо насилие, а насилието, основано на пола, като сексуално насилие. По-голяма част от жертвите на насилие, които са наясно какво се случва, не съобщават за инцидентите на насилие в институциите, които могат да им окажат защита."

След убийството на Елена В. ще има проверки, указания, предписания - също както при предходния случай. Място за радикални промени няма. Защото за МВР убийството е успех - едно разкрито престъпление, един установен извършител.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    _az_ avatar :-|
    _az_
    • - 1
    • + 38

    Думите са излишни. Някой да е виждал държавата скоро?

    Нередност?
  • 2
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • - 1
    • + 14

    При издадена ограничителна заповед и толкова сигнали “милюцьонерЪ” от КОС не му е събрал пистолета?!
    Аре стига бе...

    Нередност?
  • 3
    mercurius avatar :-|
    mercurius
    • + 13

    не познавам номенклатурата и категориите на мвр, но как може едно убийство да е 'разкрито' ако прекият извършител никога не е бил неизвестен?

    Нередност?
  • 4
    atwarwithreality avatar :-|
    atwarwithreality
    • + 5

    До коментар [#3] от "mercurius":

    За статистиката...

    Нередност?
  • 5
    qmk1480324524511821 avatar :-|
    boyan ivanov
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#2] от "2.5":

    престъплението е извършено с НЕЗАКОННО късо нарезно.четете бре!!!!!!

    Нередност?
  • 6
    mihail_p avatar :-|
    mihail_p
    • + 4

    До коментар [#1] от "_az_":

    само и единствено, когато трябва да се крадне
    бизнес. борисов с 15% и доган с 15%

    Нередност?
  • 7
    nodjinn avatar :-|
    nodjinn
    • + 10

    Момент. Полицаите, които са казали, на починалата да задържи нарушителя, докато дойдат да констатират нарушението и които са казали "да се оправят сами" са същия вид, които искаха увеличение на заплатите, щото техниката им била допотопна, нали така?

    А може би не е техниката, която не достига, а желание да си вършим работата?

    Нередност?
  • 8
    gogodif avatar :-|
    Георги Чобанов
    • - 1
    • + 2

    Човек,който е решил да извърши подобно нещо и да понесе последиците си(защото неговия живот е вече разбит) не би могло да се спре по никакъв начин.

    Нередност?
  • 9
    fyb1439887506471923 avatar :-|

    С тази картинка доста си приличаме със страни като Турция и Мароко, където жените имат права. И в същото време не ги харесваме хората от същите тези страни, а излиза, че сме доста еднакви.
    За милиционерите изобщо не ми се коментира. Интересно би било статистика, в която е показано, колко от насилниците над жени са милиционери.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал