🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Осем министри са гласували срещу конвенцията за защита на жени от насилие

Спекулациите около Истанбулската конвенция създават удобна димна завеса за същинските политически скандали

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Избягвайки по-голям публичен скандал, правителството реши да предложи на Народното събрание да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието на жени и домашното насилие, по-известна като Истанбулската конвенция. Но пък очаквано решението не е взето единодушно, като срещу него са гласували двамата вицепремиери от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, които са направили и изказвания. След заседанието Валери Симеонов обяви, че против са гласували общо осем от министрите в 21-членния кабинет. Какви са техните съображения и дали всички, които са гласували против, са заявили аргументите си, ще стане ясно утре, когато излезе стенограмата от заседанието, заявиха за "Капитал" от правителствената пресслужба.

Самите "патриоти" имат явно неоправдани страхове, че документът въвежда "третия пол" в противоречие с българската конституция, а също така, че ще задължи България да разреши еднополовите бракове. Всъщност конвенцията не предполага нищо подобно, а налага закрила срещу всякакво насилие срещу жени.

Революционен документ за защита срещу насилие

Истанбулската конвенция е оценявана като революционен документ в областта на защитата на правата на човека, първият цялостен регламент за защита на жени и момичета от всякакви форми на насилие, включително и от домашно насилие. Липсата на сериозен публичен дебат обаче остави обществото неинформирано за факта, че конвенцията не защитава определен вид сексуалност, както твърдят опонентите й, а налага закрила срещу всякакво насилие върху жени, основано на пола им.

Конвенцията изисква от държавите да предприемат конкретни политики за предотвратяване, преследване и премахване на всички изчерпателно изброени форми на такова насилие. В този смисъл тя обхваща широк спектър от мерки, включително превенция, повишаване на информираността на обществото по този проблем, образование чрез включване на темата в учебния материал, превъзпитание на насилниците, всякакви законодателни, организационни, логистични и други мерки за защита и подкрепа на жертвите на различни форми на насилие – от насилствен брак, осакатяване на гениталиите, изнасилване, насилствен аборт и насилствена стерилизация през сексуален тормоз до преследване, психологическо насилие и др.

Държавите се задължават да предприемат всякакви мерки за ефективно наказателно преследване на тези деяния като престъпления, включително за подбудители и помагачи, както и да не приемат като основания за насилствени действия срещу жени култура, обичаи, религия, традиции или т.нар. престъпления на честта. За целта следва да се приемат и необходимите законодателни мерки, както и да се осигурят на жертвите подходящи гражданскоправни средства за защита срещу извършителя.

Конвенцията е предложена за подписване на 11 май 2011 г. в Истанбул, Турция, и е в сила от 1 август 2014 г., три месеца след като е била подписана и приета за обвързваща от 10 държави, сред които най-малко осем държави, членки на Съвета на Европа. По правило конвенцията е открита за подписване и присъединяване не само от държавите - членки на Съвета на Европа, но и от държави, които не са негови членки, но са участвали в изработването ѝ, както и от Европейския съюз. Към момента конвенцията е подписана от 44 държави и от ЕС, и е ратифицирана от 28 държави. Сред подписалите са всички държави от ЕС, но само 17 от тях са я ратифицирали, останалите са в процес на ратификация. На 21 април 2016 г. конвенцията е подписана за България от Екатерина Захариева в качеството й на министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов.

Конвенцията предвижда, че за нейното изпълнение следи експертна група за действие срещу насилието над жени и домашното насилие, известна като GREVIO. Тя се състои от най-малко 10 и най-много 15 членове с четиригодишен мандат, като се отчитат равновесието между половете и географското равновесие, както и мултидисциплинарният опит. Членовете ѝ се избират от Комитета на страните измежду номинирани от държавите кандидати при прозрачна процедура. Кандидатите трябва да са лица с висока нравственост, известни с признатата си компетентност в областите на правата на човека, равнопоставеността между половете, насилието над жени, домашното насилие и т.н. Не се допуска да има повече от един член на GREVIO от една и съща държава.

Опонентите

В този смисъл е любопитно какви са аргументите на членовете на кабинета, гласували против конвенцията, но и как ще протече дебатът оттук нататък. Според артикулираните до момента възражения на ПФ най-силните им страхове са за нормативното въвеждане на "третия пол" с приемане на конвенцията в противоречие с българската конституция. Опасенията си те мотивират с определението за пол, което конвенцията дава: "пол" означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете". Очевидно е обаче, че в това определение няма основание за тълкуване в посока на трети пол, дори само защото се говори за социално изградени роли на мъжете и жените.

Патриотите се притесняват също, че конвенцията ще задължи България да разреши еднополовите бракове и ще налага изучаването в училищата на "нестереотипни роли на пола" като "хомосексуализъм" и "травестизъм" (макар че е значително по-добре съществуването на вариации на сексуалността да се изучава в училище, а не на улицата, б.а.).

Захариева: Няма противоречие с конституцията, не се въвежат еднополовите бракове

След заседанието вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева изрази надежда, че "недоразуменията с част от текстовете" на конвенцията ще бъдат изчистени по време на дебата преди ратификацията. Захариева отбеляза също така, че ратификацията на Истанбулската конвенция няма да доведе до изменение на конституцията, нито до задължение България да разреши еднополовите бракове. Ако се наложи, ратификацията ще бъде придружена с обяснителна декларация, че тя не води до промяна в конституцията, заяви Захариева, цитирана от "Фокус". Тя уточни, че по темата са работили десетки специалисти по международно и конституционно право.

С приемането на Конвенцията България ще бъде поставена сред демократичните държави, които уважават равенството на половете и излизат от стереотипите, че една жена може да бъде подлагана на насилие само защото се е родила жена, коментира още Захариева. И добави, че документът е добър и за мъжете, защото извежда от стереотипа, че мъжът е длъжен задължително да осигурява препитанието на семейството.

Основният проблем е, че до момента властите не проведоха дебат и осветляване на конвенцията, а оставиха за нея да говорят само националисти и маргинални групи, които целенасочено насаждат отрицателни нагласи към един документ, създаден за решаване на проблеми, които специално в България стават все по-очевидни през последните години. В контекста на актуалните скандали около парка "Пирин", негативните международни оценки за политическата обстановка в България и застрашителната корупция в контекста на старта на европредседателството и др., измисленият скандал в правителството за "третия пол" е добра димна завеса.

В пакет с Национална програма за превенция и защита от домашното насилие за 2017-2018 г.

Ратифицирането на Истанбулската конвенция е една от мерките в Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за 2017-2018 г., която правителството утвърди като точка първа от днешното си заседание. Тя има за цел изграждането на институционални механизми за координиране и мониторинг на дейностите по превенция и защита от домашното насилие, повишаване чувствителността на обществото за този проблем, както и на капацитета на професионалистите и институциите, отговорни за прилагането на мерките по превенция и защита.

Изпълнението на програмата предполага приемането на координационен механизъм за взаимодействие от отговорните институции и техните партньори при случаи на домашно насилие, изготвяне и разпространяване на добри практики и инициативи и улесняване на достъпа до информация за пострадалите, повишаване на уменията и квалификацията на социалните работници, служителите на МВР и магистратите за работа по случаи на домашно насилие, осигуряване на подкрепа на пострадалите чрез предоставяне на социални услуги. Сред мерките, които се изпълняват по програмата, са денонощното консултиране и насочване на жертви на домашно насилие, финансиране на проекти за предоставяне на социални услуги за пострадали в малките и отдалечените населени места, поддържане и управление на кризисни центрове и др., пише в прессъобщението на кабинета.

Ратификацията на конвенцията ще наложи промени не само по отношение на законодателството в областта на защитата на жертвите от домашно насилие, но и на отделни състави на престъпления, свързани с насилие, основано на пола, в Наказателния кодекс. В тази връзка към момента се подготвят нормативни изменения в гражданскоправната и в наказателноправната област, съобщава пресслужбата на МС.
18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nervousshark avatar :-|
    Нервната акула
    • - 8
    • + 13

    Едно много добро обяснение що е то Истанбулската конвенция и как в нея няма нищо от спекулативните твърдения, които се въртят в МС, медиите и социалните мрежи.
    Изключително ме притеснява обаче, че:
    1. Управляващи не са си направили труда да прочетат текст, за който гласуват, или ако са го прочели, не са вникнали в него. А ако са вникнали, то използват лъжи и спекулативни твърдения за лични цели.
    2. Управляващи, медии и други очевидно не осъзнават пред какви проблеми са изправени жените и нямат никакво уважение към тях, защото с лека ръка могат да отхвърлят документ, който би подобрил живота на половината население, само и само за да постигнат някакви свои цели.
    3. Използват се жени, малцинства и всякакви уязвими групи за отклоняване на общественото внимание и за трупане на личен рейтинг.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 11

    До коментар [#1] от "Нервната акула":

    Ей сега да слезнеш на вечеря в "Часовника" или "Опера", от втората маса ще чуеш характерното "Бате к*ре, твоите ора че пуснат ена статийка "всички ремонти на училища с европари - с 3 тоалетни по идзискване от Истанбулската директиъ и цкиъш кфо цтааа! Лелеле, баткооо, мноу яко ч' им се изкендзиме у модзъко ън теа 7 милиона цървула! А през тфа вреее, има ени дебели дървета над Банско, пречат та си е***ло майката, тех че ги опрайме най-накраа и никой неъ ъ дзабележи! Оно вече сме ги писАли, дека са у вододаен район, пречат ън водоснабдеването!

    Нередност?
  • 3
    tsekata avatar :-@
    tsekata
    • - 9
    • + 14

    Редакцията, в чия услуга защитавате документ, в който конкретно и ясно пише, че децата трябва да изучават "нестериотипни" полове??? И на вашите деца ли искате да набиват в главите, че има повече от два пола?? Името на конвенцията е подвеждащо и всеки който отвори документа в pdf формат и потърси думата "стериотип" може сам да се увери в това.

    Нередност?
  • 4
    findley avatar :-|
    Ani Kodzhaivanova
    • - 5
    • + 13

    До коментар [#3] от "tsekata":

    "Член 14 — Образование
    1 Страните предприемат, където е подходящо, необходимите стъпки за включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като равнопоставеност между жените и мъжете, нестереотипни роли на пола, взаимно уважение, ненасилствено разрешаване на конфликти в междуличностните отношения, насилие над жените, основано на пола, и право на лична неприкосновеност, в официалните учебни програми и на всички образователни равнища."

    Нека да разтълкуваме. "Нестереотипни роли на пола", т.е. децата да научат, че жените могат да шофират, да учат за инженери и да ходят на работа, а мъжете - че могат да поемат част от домашните задължения и да учат за детски учители, например. Никъде няма споменат трети, пети или четвърти пол.

    Чакам конвенция, в която да запишат, че в училище трябва да се учат четене с разбиране на относително сложен текст и критическо мислене.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 12

    Що за глупости пишете! Не се смятам нито за националист, нито за маргинал, но пък иизчетох и имам отрицателно отношение към въпросната конвенция. Може би освен двете категории има и мислещи хора, които не приемат полусдъфкани шаблони за абсолютна истина?
    Елементарната апология на документа, поведена от г-жа Веселинова е много обтекаема, без конкретика, лъжлива на дребно и оттам - много миризлива и съмнителна.

    Определено съм смутен от определението за пол като: "... социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете."
    Социално изградена роля в обществото има учителят, има полицаят или строителят, има лекарят и т.н. А полът е понятие от биологията, което отличава индивиди от един и същ биологичен вид, които имат възможност за размножаване чрез специализацията в производството на определен вид полови клетки.
    Полът не го определя обществото! Просто няма как да го определи, защото той се определя от случайната комбинация на Х и У хромозоми. Обратното твърдение вече говори за конвейерно производство на Франкенщайн-и.
    Това ли е целта ви, Веселинова?

    Разбира се, биологическият пол е нещо различно от половата идентичност. Но когато в документ се говори за човешки пол, това по подразбиране изобщо не значи, че говорим за джендър! Истанбулската конвенция се опитва да направи точно това - да напъха разбирането за половата идентичност в друга терминология, да го замаже и да му даде официален социален статус.
    Защо иначе толкова напън?

    В българското законодателство, а предполагам и в това на европейските държави, всички изброени неща: домашно насилие, изнасилване, насилстване стерилизация, насилствен аборт, принуждаване към проституция и пр. и пр. са криминализирани много отдавна и с присъединяването на България към една конвенция, която покрай тях видимо прокарва и нещо друго, спрямо тези престъпления закщонодателно нищо няма да се промени.

    После - Захариева лъже, че Истанбулската конвенция няма да промени нищо: нито Конституцията, нито останалата нормативна база. Дори щяла да декларира това! Идиотщини за глупаци! Конвенцията е международно правен документ с приоритет над националното законодателство и има върховенство спрямо него. Ако НС я ратифицира, всичко в законите ни, което е в противоречие с нея, трябва да бъде съобразено с нейните постановки.

    А и България - ще не ще - и сега е задължена да приема еднополовите бракове. Ако еднополови български граждани се бракосъчетаят в страна, където това е разрешено от закона (Германия, Австрия, Холандия, Великобритания), българското законодателство е длъжно според друг международно правен документ, към който сме се присъединили, да узакони този брак.

    Правят ни на глупаци. Веселинова - също..

    Нередност?
  • 6
    beky avatar :-|
    1999
    • - 4
    • + 9


    До коментар [#4] от "
    Ani Kodzhaivanova
    ":
    Ани, ако живеете в Саудитска Арабия, тези обяснения са резонни - там наистина жените едва по-миналата седмица получиха право да шофират. В България от след Освобождението имаме учители и учителки, лекари и лекарки, сервитьори и сервитьорки, летци и (как е в женски род?), продавачи и продавачки и нищо противоестествено в това обществото ни не вижда, за да е необходимо да го учим тепърва.
    Истанбулската конвенция представлява една левичарска екстремистка концепция, която изопачава понятието равнопоставеност на половете, дотолкова, че премахва разделянето на човечеството на мъже и жени. То се представя като архаизъм, който спъва процъфтяването на сексуалното различие. В името на свободата трябвало да се премахнат тези категории.
    Откъдето и признаването на “трети пол” - неопределеният. Той щял да бъде по-висш, защото ще измисли собствения си пол.
    Очевидно някои хора имат нарушения на сексуалната идентичност, но тяхното трудно положение се използва от радикали, които искат да обявят за недействително едно цивилизационно правило в името на изключението.

    Нередност?
  • 7
    sebastians avatar :-|
    sebastians
    • + 6

    До коментар [#5] от "D-r D":

    +++

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 10


    До коментар [#7] от "
    franklin
    ":

    По дефиниция демокрация е власт на мнозинството. В последно време либералстващата клика фрагментира християнското общество на всевъзможни малцинства - расови, етнически, верски, полови. Целта е демокрацията да се подмени с диктатура на малцинствата. В тази кампания се нарежда и Истанбулската.
    Някой да пречи и сега на Елза Парини да скита по тв-студията? Или на Кончита Вурст да вири брада по сцените?
    Защо трябва да им закачаме портретите по училищата?

    Нередност?
  • 9
    bukston avatar :-|
    Venelin Jet Airways
    • - 4
    • + 7

    Тази конвенция има за цел разбиването на семейството

    Нередност?
  • 10
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 7


    До коментар [#9] от "
    Venelin Jet Airways
    ":

    И цялостно деградиране на обществото.

    Нередност?
Нов коментар