🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За едно убийство и разпадът на институциите

Въпросът можеше ли смъртта на Виола Н. да бъде предотвратена никога няма да получи отговор

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Убийството на младата Виола Н. от приятеля ѝ Стефан С. беше напоително отразено в медиите през последната седмица. Без да е ясно в защитата на чии интерес, прокурорски и полицейски началници свикаха пресконференция и поднесоха на медиите детайли от разследването, които още на следващия час запълниха новинарските емисии. Причината изглеждаше прозаична - бруталното убийство в София беше разкрито бързо, най-вероятно защото убиецът се беше издал, и беше удобна възможност за вдигане имиджа на институциите.

За медиите размерът на раните и видът на оръжията на убийството се оказаха важни. А покрай тъжната история се появи сюжет, който напомни за неработещите системи за закрила от домашно насилие и за психологическа грижа, който сякаш остана на по-заден план Бившата съпруга на предполагаемия извършител Стефан С. - Благовеста и нейната майка са се опитвали неколкократно да се обърнат към институциите със сигнали за проблемното поведение на Стефан, но без резултат. За това те разказаха след убийството на Виола Н.

"Капитал" отправи запитване до МВР и Софийската районна прокуратура за преписките, завеждани по тези сигнали, и кой е работил по тях. Докато чакаме отговор намерихме двете съдебни решения, с които Софийският районен и Софийският градски съд отхвърлят искането за закрила на първата съпруга на Стефан С.

Това, което със сигурност тази тъжна история напомня е, че формалното прилагане на закона, често граничи с отказ от правосъдие. И се стига до жесток парадокс, като в конкретния случай, когато година и два месеца след сезиране на съда с искане за незабавна защита една жена получава окончателен отказ, а смъртта на друга подсказва, че е имала основания.

И да беше издал заповед за защита съдът навреме, това ограничение щеше да брани само първата съпруга, а не останалите хора, с които потенциалният насилник се среща в ежедневието си (ако изключим факта, че Благовеста е поискала от съда и да задължи Стефан да посещава специализирани програми).

Моля, защитете ме

През април 2016 г. първата съпруга на Стефан - Благовеста, се обръща към Софийския районен съд с искане да ѝ бъде предоставена защита, а именно - да забрани за една година на бившия ѝ съпруг да се доближава на по-малко от 100 метра от нея, както и да го задължи да посещава специализирани програми и да му наложи глоба в подходящия размер. Още същия ден съдия Деница Урумова отказва да наложи незабавна закрила, а два месеца по-късно отхвърля и искането за защита. Какви са мотивите ѝ не е ясно, защото от каченото в интернет решение не може да се разбере много. Благовеста обжалва пред Софийския градски съд. Делото започва да се гледа там през юли 2016 г., а решението на съдебния състав (Галя Митова, Валентина Ангелова/докладчик/, Милен Евтимов) излиза четири дни след убийството на Виола - на 27 юни 2017 г. От него разбираме повече за обстановката, за която бившата съпруга на Стефан разказва (не публикуваме решението, защото съдържа информация, чието оповестяване може да не е в интерес на детето).

Пред съда тя обяснила, че двамата са разведени и имат едно дете. През март 2015 г., по думите на Благовеста, бившият ѝ съпруг ѝ отправил директни заплахи по телефона, както и с неколкократни телефонни съобщения. Една от заплахите била, че ще я убие пред очите на тяхното дете. През юни същата година имало нови заплахи и пожар в жилището му. Тя подала жалба в 9 РПУ в София, откъдето я посъветвали да пусне жалба и в 3 РПУ, тъй като Стефан живеел под този район. Той бил задържан и настанен за кратко в специализирано заведение.

Полицаите от 3 РПУ я посъветвали да се обърне към съда, за да потърси закрила по реда на Закона за защита от домашното насилие. Софийската районна прокуратура образува предварителна проверка, която през юни 2016 г. е приключена с отказ за образуване на досъдебно производство.

Версията, която Стефан разказва пред съда е по-различна. Той отрича домашно насилие по време на брака. Карал се с бившата си съпруга след развода - кога да вижда детето, тъй като бил привързан към него. Разказът за телефонния разговор със заплаха за убийство бил пресъздаден избирателно от нея, но тя била премълчала, че той се е ядосал след като му казала, че няма да може да му остави детето на следващия ден, както двамата се били разбрали. Репликите, които изрекъл, били провокирани от нея и не съдържали заплаха, тъй като двамата продължили да се виждат и след това.

По делото били разпитани и майката на Благовеста и братът на Стефан. Съдът се доверява на роднината на мъжа, но не и на майката.

Може да е заплаха, но може и да е шега

Софийският градски съд изцяло се съгласява с първата инстанция, че искането на Благовеста за закрила е неоснователно. Съдебният състав не се доверил на показанията на нейната майка, тъй като съдържали противоречия: "Така например, тази свидетелка твърди, че разбрала за станалия разговор между дъщеря си и въззиваемия (Стефан, бел.ред.) на процесната дата, докато дъщеря ѝ била на работа, била разстроена. Поради това извикали нейна приятелка, която да стои при нея, за да не е сама, а свидетелката отишла да вземе детето от детска градина, където видяла въззиваемия (Стефан, бел.ред.), през което време въззивницата (Благовеста, бел.ред.) подавала жалба срещу него в полицията. Физически е невъзможно молителката да е едновременно на няколко места - на работа, с приятелка, и в съответното районно полицейско управление, за да подаде жалба срещу въззиваемия (Стефан, бел.ред.). Отделно от това, трудовата дисциплина обичайно не предполага възможност работникът или служителят да извика свой приятел за компания, а събраните в настоящето производство писмени доказателства сочат, че такава жалба до полицията въззивницата (Благовеста, бел.ред.) подала няколко дни по-късно – на 12.04.2016 г." От решението не става ясно дали това е датата, на която жалбата е регистрирана в полицията или датата на която е написана.

В съдебното решение е записано, че ще се разглеждат само посочените случаи на заплахи от 2016 г., тъй като предходните са "извън предмета на доказване в настоящето производство" и са извън срока, който законът предвижда ("молбата се подава в срок до един месец от акта на домашно насилие") и затова било безсмислено да се обсъждат и взимат предвид.

След кратък преразказ на законовите дефиниции на домашно насилие, съдът отчита, че е безспорно, че Благовеста е бивша съпруга на Стефан, т.е. има право да отправи искане за защита, а освен това го е направила и в срок. И тук съдът отбелязва основният порок на подаденото от момичето искане, а именно, то не съдържа "акт на насилие по смисъла на чл. 2 от ЗЗДН", защото деянието на Стефан С. е описано неясно, а "конкретни изрази са възпроизведени", но "без обаче да е възпроизведен и контекстът, в който същите са употребени." Става въпрос за споменатата заплаха за убийство пред детето, която според съда при определени обстоятелства можело да мине и за... шега: "Употребени в определен контекст посочените изрази могат да съставляват както заплаха, така и шега, добронамерено предупреждение, респективно проява на загриженост...."

Съдът подчертава, че гражданският процес е състезателен (т.е. съдът не може служебно да събира доказателства, а се произнася по това, което страните му представят). Благовеста не е доказала да е пострадала от акт на домашно насилие, а именно тя е трябвало да го направи. И съдът отхвърля молбата.

Законът е крив, но и тези, които го прилагат

Магистрати - съдия и прокурор, както и разследващ полицай, коментираха пред "Капитал", че подобни случаи на домашно насилие се разследват изключително трудно. "Най-често става въпрос за дума срещу дума. Ако има свидетели, то те са роднини на единия или на другия, т.е. са заинтересовани", коментира един от тях. Друг разказва, че тези производства често се използват и за саморазправа между бивши съпрузи, а най-често става дума за опит за преразглеждане на родителски права.

Трябва да се има предвид и съществуващата култура в правоохранителните институции всеки да прехвърля топката (от едно районно в друго, или от МВР в прокуратурата, или от прокуратурата в съда), за да се избегне отговорността

Съдия коментира, че законът за защита от домашно насилие бил пълен с недомислици, включително и прословутото състезателно начало. Някои съдии го прилагали снизходително, но други подхождали все едно става дума за спор за москвич.

В същото време съдът е засипан с такива дела.

При нормално функциониращи системи други институции - за социална интеграция, психиатрична грижа или наказателна репресия, трябваше да се намесят така, че това да осигурят дългосрочна защита на всички. При социален разпад обаче - всички дългосрочни и разумни решения са трудни. Резултатът е - който оцелее, оцелее.

Това зависи и от късмета на конкретния човек да попадне на някое от изчезващите човешки изключения в иначе бюрократизираната, дехуманизирана и затъпяла държавна машина.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • + 13

    Така е. Съгласен съм с констатациите в статията. Пък то да беше само един случай...

    Нередност?
  • 2
    gogotod avatar :-|
    gogotod
    • + 13

    Прекрасна статия, разобличаваща всички по веригата, основния извод е- на никого не му пука какво става с теб от институциите, освен ако не си някой станал вече. Браво на Росен Босев!

    Нередност?
  • 3
    tulup avatar :-|
    tulup
    • + 9

    Впечатляващо безумие. Жертви на домашно насилие трябва със собствени усилия и средства да го доказват. Ако не подадат жалба в срок, все едно не се е случвало? Пък и защо въобще трябват кой знае какви доказателства? Жената иска ограничителна заповед, която има ефект само на 100 метра от нея. Ако ще да е неоснователна, какво толкова би загубил този, срещу когото е?

    Нередност?
  • 4
    wanderer avatar :-?
    wanderer
    • - 8
    • + 1

    [quote#2:"gogotod"]на никого не му пука какво става с теб от институциите[/quote]
    Искате да сте под непрекъснато наблюдение или искате да сте свободен?
    При социализЪма като им запука на институциите вземаха, че вкарваха хората в лудницата ... за да ги обгрижват.

    [quote#3:"nikidimi"]която има ефект само на 100 метра от нея. Ако ще да е неоснователна, какво толкова би загубил този, срещу когото е? [/quote]

    Как си представяте изпълнението на тази заповед? Трима полицаи по осем часа за всеки ще наблюдават денонощно кой приближава ищцата? От чий бюджет ще се осигури охраната? Много американски измислици гледате по телевизията!

    [quote#3:"nikidimi"]Пък и защо въобще трябват кой знае какви доказателства?[/quote]
    Защото решението на съда без доказателства ще бъде отменено при обжалване или по общия ред на назора. Колкото повече отменени решения има един съдия, толкова по-лоша репутация си създава. А Деница Урумова с тия "инвестиции" (къщичка за соцално-слаб, станала триетажен хотел) на морето като социално-слаба ще има много, много да чисти репутация.
    Прав е анонимният съдия, коментирал безумието "домашно насилие" - при калпави закони ще има калпави съдебни решения.

    Нередност?
  • 5
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 6

    Важното е обемистия мамин син и менторът му хидроинженер да се пазят. Останалите хора да се пазят сами.

    Нередност?
  • 6
    ebv27510810 avatar :-|
    ebv27510810
    • + 8

    Корена на проблема е, че няма морал в обществото. Иначе повече хора щяха да се намесват при публични прояви на арогантност... А и полицаите щяха да си организират "отряди" на съвестта... ;)

    Нередност?
  • 7
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • + 2

    Значи Деница Урумова трябва да бъде съдена за престъпление по служба.Благодарение на нея е станало това убийство.

    Нередност?
  • 8
    fmz42681264 avatar :-|
    calypso
    • + 4

    Жена съм.
    Не бих отрекла способностите на много жени за изява във важни сфери на живота.
    Но,мисля, че политическата коректност на всяка цена по отношение на жените е вредна във висша степен.
    Българският съд е пълен /без извинение!/ с фустички, абсолютно неинтелигентни, провинциални зубрачки и / останалото допълнете сами/.
    Като се прибави и всеобщият упадък на морала на обществото, мисля, че е необходимо чудо, за да се измъкне България от клоаката, в която все повече затъва.

    Нередност?
  • 9
    3800.200av_port avatar :-P
    Ivan Stoyanoff
    • - 4

    Важно е втълпяването на червеното БСП заклинание: "бюрократизираната, дехуманизирана и затъпяла държавна машина".
    Боли го Росен Босев от Капитал кой прав кой крив. Още по-малко Росен босия от Капитал разбира от правосъдие. Още по-малко разбират как да оправят правосъдната система. Щом сте толкова отворени, защо не започнете дебат за правосъдната система, нейните слабости, средства и начини за отстраняването им. Защото не са заинтересовани и защото толкова разбират. Обаче от червена пропаганда разбират.
    Сега, след като заклеймиха дехуманизираната и затъпяла държавна машина вече нещата са оправени!
    Да живее БСП за русия която няма да допусне такива несправедливости и ако беше на власт щеше като Жан Виденов хубаво да оправи държавата!

    Нередност?
Нов коментар