Ние ли ще сме последните журналисти

Не новинарските организации взимат печалбите, а интернет платформи, които се възползват от нашата работа, без да плащат стотинка

Не безплатният достъп до интернет е изложен на риск, а демокрацията и свободата на пресата
Не безплатният достъп до интернет е изложен на риск, а демокрацията и свободата на пресата
Не безплатният достъп до интернет е изложен на риск, а демокрацията и свободата на пресата    ©  Капитал
Не безплатният достъп до интернет е изложен на риск, а демокрацията и свободата на пресата    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сами Кец е ръководител на бюрото на АФП в Багдад. През тази седмица текстът му беше публикуван н различни европейски издания.
Facebook и Google не наемат журналисти, но получават приходите от реклама, свързана със съдържанието, което те произвеждат.

Бях в Мосул, бившата столица на "Ислямска държава", група в Северен Ирак, за да направя репортаж за връщането на децата в училище, затворено за три години от джихадистите. Докато седяхме в ресторант с фотографа, видео журналиста и шофьора, прочетох на лаптопа си статия за дебата в ЕС около предложението за закон за сродни на авторските права, който да се прилага за медиите. Идеята не ме шокира.

С над 40 години зад гърба си като военен кореспондент виждам, че броят на репортерите на терен постоянно намалява, докато опасностите нарастват. Ние сме станали цели и журналистическите ни мисии струват все повече. Отминаха дните, когато можехме да отидем на мястото на военен конфликт по яке или риза и с лична карта в джоба си. Сега имаме нужда от бронирани жилетки, бронирани коли, понякога бодигардове и застраховка. Кой плаща? Медиите плащат и това е тежка цена.

И въпреки че плащат за съдържанието и изпращат журналисти, които рискуват живота си, за да предоставят надеждна и пълна, събрана от разнообразни източници информация, не новинарските организации взимат печалбите, а интернет платформи, които се възползват от нашата работа, без да плащат стотинка. Това е морално и демократично неоправдано.

Толкова много приятели спряха да репортерстват, защото техните издания бяха затворени или вече не могат да покриват разходите. Медиите търпяха дълго време стоически, съкращавайки персонала си почти до абсурд, преди да реагират на финансовото обезкръвяване - като се бореха с последиците, а не с причината. Сега те настояват правата им да бъдат зачитани, за да могат да продължат да съобщават новините. Искат приходите от продажбите да се споделят с тези, които произвеждат съдържанието, независимо дали са художници или журналисти. Това е значението на "сродните права".

Google и Facebook разпространяват лъжата, че директива на ЕС за такива права би застрашила безплатния достъп на хората до интернет. Свободният достъп до интернет ще продължи, тъй като интернет гигантите, които сега използват безплатно редакционна информация, могат да "реимбурсират" медиите, без да искат от потребителите си да плащат.

Трудно? Невъзможно? Въобще не е. Facebook е отчела 16 млрд. долара печалба за 2017 г., а Alphabet (компанията - собственик на Google) - 12 млрд. долара. Те просто трябва да си платят задълженията. Така медиите ще оцелеят, а интернет гигантите ще допринесат за разнообразието и свободата на пресата, която твърдят, че подкрепят.

Членовете на Европейския парламент, които са били подведени от лобирането, ще разберат, че не безплатният достъп до интернет е изложен на риск. Залогът е свободата на пресата, защото когато медиите останат без журналисти, тази свобода ще си е отишла.

Безброй пъти съм бил лице в лице с обсадени, изолирани и беззащитни хора, които молеха само за едно: "Разкажете какво сте видели. Тогава ще имаме шанс да бъдем спасени." Трябваше ли да отговарям: "Не хранете такива надежди. Ние сме последните журналисти. Скоро вече няма да има заради липса на пари."

Не забравяйте, че Facebook и Google не наемат журналисти и не произвеждат редакционно съдържание. Но им се плаща за реклама, свързана със съдържанието, което журналистите произвеждат. Всеки ден журналистите проучват всички аспекти на живота, за да могат да информират останалите граждани. Всяка година наградите се присъждат на най-смелите и талантливите от тях. Ще позволим ли един ден това да приключи, защото медиите не получават законните си приходи? Това, за което Европейският парламент ще гласува, е оцеляването на демокрацията и на журналистиката, която е един от нейните символи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fbr45306322 avatar :-|
    MyTwoCents
    • + 4

    Много правилна позиция. Така както Google чрез Youtube плаща за каченото музикално съдържание, така трябва да го прави и за останалото.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Справедливо е интернет гигантите да си плащат. Имат достатъчно, безсрамно много пари!

    Нередност?
  • 3
    mgmst avatar :-|
    mgmst

    Изцяло подкрепям.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал