Въоръжените тролове на Русия

Поредното убийство на руски журналисти насочи вниманието към армията от наемници, с която Москва се намесва в конфликти

Журналистите Орхан Джемал (в средата), Александър Расторгуев и Кирил Радченко бяха убити при засада в Централноафриканската република, където е трябвало да снимат документален филм за частната фирма "Вагнер", ръководеща военни операции с руски наемници в чужди държави.
Журналистите Орхан Джемал (в средата), Александър Расторгуев и Кирил Радченко бяха убити при засада в Централноафриканската република, където е трябвало да снимат документален филм за частната фирма "Вагнер", ръководеща военни операции с руски наемници в чужди държави.
Журналистите Орхан Джемал (в средата), Александър Расторгуев и Кирил Радченко бяха убити при засада в Централноафриканската република, където е трябвало да снимат документален филм за частната фирма "Вагнер", ръководеща военни операции с руски наемници в чужди държави.    ©  МВнР на Русия
Журналистите Орхан Джемал (в средата), Александър Расторгуев и Кирил Радченко бяха убити при засада в Централноафриканската република, където е трябвало да снимат документален филм за частната фирма "Вагнер", ръководеща военни операции с руски наемници в чужди държави.    ©  МВнР на Русия
Да се разследва и пише за т. нар. ЧВК "Вагнер" е много опасно начинание.

Те са въоръжените тролове на Русия и се сражават в поне четири държави в Европа, Близкия изток и Африка. Подобно твърдение би накарало всеки сериозен разследващ журналист или документалист да отиде на място, за да види за какво става дума. Това е много опасен вид журналистика, в която загиват хора.

Орхан Джемал, един от най-изявените руски военни кореспонденти, известният режисьор документалист Александър Расторгуев и операторът Кирил Радченко бяха убити при засада в Централноафриканската република (ЦАР) на 31 юли. Поредната трагедия с руски журналисти изостри интереса и към причината да са там. А тя се нарича Частна военна компания "Вагнер" - най-прочутата армия от наемници в Русия.

Проектът "Руски наемници"

Джемал, Расторгуев и Радченко заминали в края на юли за Африка, за да съберат материал за документален филм за ЧВК "Вагнер". Работата им е била по проекта "Руски наемници" на неправителствения Център за управление на разследвания, основан от Михаил Ходорковски, фокусиран основно върху корупцията в Русия. За това, че тримата са в ЦАР, са знаели много тесен кръг техни познати, но не и руските или местните власти или миротворческата мисия на ООН в страната. Джемал, който е бил на фронтовете в Чечения, Афганистан, Грузия, Сирия, Сомалия, Либия и Донбас, многократно е преживял рисковете от покриването на военен конфликт. Този път рискът е бил друг.

Да се разследва и пише за т. нар. ЧВК "Вагнер" е опасно начинание. Това е структура, за която редица руски и западни издание твърдят, че се подкрепя финансово от Евгений Пригожин. Той е в списъка на санкционираните от Запада хора от обкръжението на руския президент, наричан готвачът на Путин заради ресторантьорския си бизнес (прераснал в снабдяване на армията с готова храна за милиони евро) и е посочван от САЩ като основния спонсор на т.нар. Фабрика за тролове в Санкт Петербург.

Частни компании за услуги, извършвани единствено от армията, в Русия официално няма. Има обаче натиск статутът им да бъде легализиран. И наемничеството се преследва от Наказателния кодекс с между 4 и 8 години затвор, което не пречи командири от "Вагнер" да получават награди в Кремъл.

Още през 2012 г. бе известно за руската Moran Security Group, която работеше в Нигерия за охрана на кораби и танкери срещу нападения от пирати. През 2013 г. се появи частната "Славянски корпус", изпращаща наемници в Сирия. Имената на сражавали се в Сирия започнаха да се появяват сред убитите в Донбас през 2014-2015 г., поради което има сериозни основания да се смята, че именно от "Славкорп" израства "Вагнер". Колебанията изчезват, когато на прием в Кремъл за Деня на героите на Отечеството през декември 2016 г. се появяват Дмитрий Уткин и заместникът му Андрей Трошев със Златни звезди за освобождаването на Палмира от хватката на Ислямска държава.

Уткин с позивна "Вагнер" е офицер от запаса и до 2013 г. командир на спецотряд 700 на руската армия. След това работи в Moran Security Group, участва в сирийската операция на "Славянския корпус", а от 2014 г. командва собствена част, именувана с прозвището му "Вагнер". Трошев е артилерист от Афганистан в средата на 80-те години и ветеран от полицейските спецчасти.

Руското издание "Фонтанка" отбелязва, че през 2015 г. частната армия се премества основно в Сирия. На 30 юли т.г. "освободителят на Палмира", бившият командващ руския корпус в страната ген. Андрей Картаполов стана 11-и зам.-министър на отбраната на Русия. Току-що с указ на Путин на негово подчинение бе създадена нова структура в руската армия – военно-политическо управление, каквото имаше в бившия СССР.

"Работници" в нефтените полета

Има много догадки – и нищо официално, за връзката между руската армия и "Вагнер". Под условие за анонимност източници на различни руски и чужди издания в структурата разказват за много плътно взаимодействие на всички равнища, включително авиационно-артилерийска подкрепа. Как се финансира то също е трудно да се установи документално, но има данни, че в Донбас и Сирия вагнеровци, които са се сражавали на фронтовата линия, са получавали по 240 000 рубли месечно (близо 3300 евро по сегашния курс). Но нещо се случва през 2017 г. - парите рязко намаляват до 160 000 рубли и по-малко. Започва да се говори за конфликт между Пригожин и министъра на отбраната Сергей Шойгу, като една от хипотезите за него е свиването на поръчките за армейския кетъринг на Пригожин.

В репортаж на радио "Свобода" от март т.г. трима от командирите на "Вагнер" в Сирия твърдят, че официално наемниците подписват договори за цивилна работа в нефтени и газови находища в страната. По думите им те могат да печелят 150 000 рубли (2650 долара) месечно, плюс бонус до 100% за пълно тримесечно участие във военни операции. Командирите могат да получат около три пъти повече.

Основната задача на тези части не е да извършват мащабни военни операции, а по-скоро да разширяват зоните на влияние. Те завладяват територии - по правило нефтени и газови полета, които поставят под контрола си. За целта трябва да изтласкат от района вражеските бойци, ако има такива.

Поне частично "Вагнер" може би се самоиздържа от нефтения добив в Сирия. Има и официално потвърден от Москва договор от 2017 г. със свързаната с Пригожин "Европолис" за 25% от целия петрол и газ от териториите под контрола на президента Башар ал Асад, както и преработката и търговията с горива. Така се стига до сблъсъка през февруари т.г. на американска военна част в Сирия с челно атакуваща колона с бронирана техника, съставена от сирийци и наемници, поели към близката рафинерия. Загиват десетки (а според други данни – стотици) руски граждани, но Москва косвено признава това седмици по-късно и не предприема нищо официално по този въпрос.

Знаят как да се жертват

По същото време медии и анализатори – Europe 1, AFP, Le Monde, "Новая газета", Conflict Intelligence Team и др., започнаха да пишат за появата на руски военни и наемници в Судан, както и в Централноафриканската република, където президентът Туадера контролира под 20% от територията, а страната е под оръжейно ембарго на ООН. Русия получи изключение от Съвета за сигурност да достави леко огнестрелно оръжие за силите за сигурност в страната и изпрати стотици военни и цивилни инструктори, които да ги обучават.

"Има много битки напред - "Вагнер" вече се бие в Судан, скоро ще бъде и в Либия. Путин просто обясни на всички, че такава световна сила като Русия няма винаги да играе в защита", обяснява пред радио "Свобода" един от сирийските командири на компанията. И допълва: "Ако трябва да се бием с Америка, ще победим. Те не знаят как да се бият. Както каза Путин, можете да измислите всякакви ракети, но не можете да измислите хора като нас. Нашите хора знаят как да се жертват."

Армия на олигарси ни връща в XV век

Санктпетербургското издание "Фонтанка" миналото лято публикува фоторепортаж от "вербовъчен пункт" и документи на ЧВК "Вагнер". Авторът Денис Коротков трябваше да се скрие известно време след вълна от критики, че е "предател", и заплахи за живота му. "Доказахме, че тези хора воюват за пари и това не е доброволчество", заяви той в интервю за Mеduza.io, след което риторично попита: "Защо у нас олигархията води война?".

По думите му през "Вагнер" за цялото ѝ съществуване са преминали поне пет хиляди души и основният проблем е, че те не са ограничавани от законите. "Когато прилагаме насилие в интерес на държавата, това се прави от армията, подчинена на националните закони и международните конвенции и правила за водене на война. Войникът е ясно обозначен с отличителни знаци и се подчинява на командна верига. В случая с "Вагнер" не е налице нито едно от тези условия. Когато воюваме не за държава, а за олигарх, хора, това си е XV век!", заключава Коротков.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    samoedin avatar :-|
    samoedin
    • - 1
    • + 14

    " Както каза Путин, можете да измислите всякакви ракети, но не можете да измислите хора като нас. Нашите хора знаят как да се жертват."

    То и арабските терористи знаят как да се жертват, но не знаят за какво и как да живеят и да изградят едно нормално гражданско общество !

    Нередност?
  • 2
    capf avatar :-|
    capf

    До коментар [#1] от "samoedin":

    Мани, ама днешните оръжия правят жертването изключително лесно. През океана ще се жертват още преди да стигнат Щатите. Единственият военен коз на руснаците са атомните оръжия. Само че ако се ползват те, войниците вече нямат значение.

    Нередност?
  • 3
    zarito avatar :-|
    zarito
    • - 1
    • + 1

    Къде е статията ви за Blackwater, Капитал????

    Нередност?
  • 4
    cymbaline avatar :-|
    Cymbaline
    • + 1

    До коментар [#3] от "zarito":

    Има поне 5 статии свързани с "Блекуотър" в "Дневник". Направете си труда преди да сеете възмутени въпросителни знаци.

    Нередност?
Нов коментар