Не мога да търпя, никой уважаващ себе си юрист не може!

Изнасилват законотворчеството, изнасилват върховенството на правото. Без да влагат разум, от позиция на силата

Адвокат Емилия Недева
Адвокат Емилия Недева
Адвокат Емилия Недева    ©  Капитал
Адвокат Емилия Недева    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Емилия Недева е правозащитен адвокат с богата практика по наказателни дела и дела в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Експерт в неправителствената организация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека", базирана в Пловдив.

Участвала е като експерт в много работни групи и други формати, свързани с нормотворчеството. Проявява активна гражданска позиция срещу опитите да се профанизира законодателният процес и да се засилва репресивният му характер.

"Капитал" препечатва коментара на адв. Недева, провокиран от последните законотворчески изяви на управляващите, най-вече в антикорупционния закон, от фейсбук страницата й с нейно съгласие.

Не мога да търпя. Никой уважаващ себе си правник вече не може.

Срещу правото и конституцията се осъществяват поредица от терористични актове чрез законодателните предложения на ГЕРБ, подпомагани от други случайни депутати, които си дават подписа и името с надеждата да пребъдат в политиката. Ако използваме образната метафора - те всъщност изнасилват законотворчеството, изнасилват върховенството на правото. И го правят, без да влагат разум, защото са носители на илюзорна политическа визия за своето господство и действат от позиция на силата. Правят го, защото са последователи на Ленин, който казва, че правото е облечена в закон воля на господстващата класа. Е, те самите не са класа в прекия и преносен смисъл на думата, макар да си залепват високопарното определение политическа. Те не са елит, не са политици, а обикновен слугинаж. Те са черноработници на една политическа конюнктура, която утре ще изхвърли първо тях - слугите. Когато станат излишни и се превърнат в опашката на гущера, която трябва да бъде отрязана.

В Библията е казано: "Всички съгрешиха и вкупом непотребни станаха." Скоро ще станат непотребни машите, впрегнати в работа за една мутрокрация. И се питам: Толкова ли са недалновидни онези законотворци, които с предложенията си ежедневно взривяват правния мир? Те са проявили инстинкт за самосъхранение в миналото си, преминавайки последователно от БСП в НДСВ и после в ГЕРБ. Те имат какво да пазят и да се самодоказват пред настоящия си лидер. Но когато утре изгрее нов месия, те какво ще правят? Защо днес не проявяват същия инстинкт за утрешния ден, в който никоя партия или коалиция няма да иска да се свърже с тях? Те се самообезличиха и като юристи, и като законотворци. Те се демаскираха като хора, които не е укоримо да не са експерти, но е скандално да не владеят фундамента на правото. При положение че са юристи с, надявам се, действителни, а не фалшиви или купени дипломи. Няма как да се надяват на бъдеще нито в политиката, нито в правоприлагането с оскъдните си познания и скандални предложения. И макар да не съм реваншист, се питам дали се досещат, че продуцираните от тях закони някога, и то скоро, могат да се приложат и за тях?

А дотогава ще страда истината, Юстиция и конституцията. Дотогава трябва да намерим начин всички правни професии да се обединим в името на демокрацията и върховенството на правото. Съдии, адвокати, практикуващи други юридически професии, дори прокурорите, които намирам да не са напълно изгубени за идеята, да върнем на България правото й да има право.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Slick avatar :-|
    Slick
    • + 28

    Проектът ГЕРБ лъсна. В цялата си мутробарокова прелест.
    Изключително простите ми сънародници сега са в позиция "шах с пешката" - за кого да гласуват на предстоящите избори?
    Ще ви кажа: за истинското европейско бъдеще на България, шанс има. Но той не се казва ГЕРБ/БКП/ДПС.

    Нередност?
  • 2
    jazzi avatar :-|
    jazzi
    • - 1
    • + 15

    Не съм съгласен, колега! С коментираните промени въпросните "законотворци" само се утвърждават. Както сама посочвате, те са политически хамелеони и слънчогледи, т.е. те са абсолютно безпринципни и безскрупулни, с което именно са ценни за действащата власт, която всъщност си остава една и съща, а се менят само нейните лица за пред масите. В този ред на мисли не очаквам следващия образ да е месиански тип, тъй като тази роля доста се изтърка от царо и баце. Ще видим докъде ще я докара последният, но следващият след него трябва да е отново изпечен лъжец и лицемер като СтаниШеф, а за основни претенденти виждаме, че загряват омбуМая и чалгаСлавчо. В подобна хранителна среда амеби като горните ще процъфтяват вече ако не като законотворци, то на някоя друга отговорна длъжност. Иначе да се обединим - хубаво, но какво правим после или пък дайте предложения първо какво да правим и да видим колко ще се обединим. Поздрави!

    Нередност?
  • 3
    jazzi avatar :-|
    jazzi
    • + 10

    За да не се разсърди някой, държа да допълня коментара си в частта, че следващият след баце трябва да е изпечен лъжец и лицемер като изрично подчертавам, че не смятам баце (а и царо) за лишен от тези качества. Напротив, те са основна предпоставка за влизане в ролята! Имах предвид, че ще се търси някой по-софистициран, -мазен, -хлъзгав и подмолен тип, а за съюз между омбуМая и чалгаСлавчо мисля, че буквално ще "избие рибата", "разцепи мрака" и т.н. Поздрави!

    Нередност?
  • 4
    pitashtia2 avatar :-|
    Борис Борисов
    • + 8

    Не може да се твърди , че правото е наука и справедливост свише . То не е нищо повече от обичаи и принципи , натрупана култура и опит в отношенията между хората и хората и институциите . Печелившите в игрите на пари и власт винаги се опитват да го използват и променят в своя полза , да пишат правилата на играта , моралните норми , идеологията , историята , митологията . Състоянието на правото в една държава отразява както господстващият морал, идеология , религия и представи за ценности и справедливост, така и интересите на силните на деня . Очевидно господстващият морал и ценности в Чалгария допускат държавата и правото да са в това състояние . Стремежът на печелившите в играта е да имат и трите власти;икономическата , политическата и духовната . За тях делението на политическата власт на изпълнителна , законодателна и съдебна е формалност . За тях е важно да са на влас винаги , да притежават всичките и тяхната власт да се унаследява . Засега законът позволява унаследяване само на икономическата .Привилегиите на произхода и богатството с привилегиите на елитното образование и връзките , обаче , позволяват унаследяване и контрол на останалите власти . На това му се вика Олигархия , Плутокрация, Автокрация . Няма държава по света където това да не е така . Светът се феодализира с концентрацията на богатството в 0,1% от населението .

    Нередност?
  • 5
    exd46576234 avatar :-(
    Tuta Nota
    • + 9

    На българина не му пука за безобразията в България. Всичко, случващо се в страната ни, е без значение. Той обсъжда и се "пени" за Брексит, Украйна, международното положение и т.н.

    Нередност?
  • 6
    dage avatar :-|
    dage
    • - 1
    • + 1

    В днешно време, вместо да се опитваш да се прехнаваш като юрист, е по-добре да станеш поет! Те истинските, безподобните, вечните юристи ги обраха във властта.

    Нередност?
  • 7
    ema111 avatar :-|
    Emilia Nedeva
    • + 5

    До коментар [#2] от "jazzi":
    Днес видях в мрежата записи, на които френски адвокати в тоги горят юридически книги в знак на протест. По принцип съм против подобни аутодафета, но можем да направим общ протест пред Народното събрание. За утре, когато ще се обсъжда в правната комисия е вече късно, но да помислим за протест преди гласуване в пленарната зала. Някоя правна платформа или НПО трябва да са носители на идеята. Но някак си трябва да е ясно, че е професионален,юридически и граждански протест.А към такъв магистратите няма как да се присъединят.

    Нередност?
  • 8
    zun59432773 avatar :-|
    zun59432773
    • + 4

    Но когато утре изгрее нов месия, те какво ще правят?
    Г-жо Недева, аз мога да ви отговоря, какво ще правят. Ще броят сребърници. И отново, болшинството ще са в Парламента, пардон защо го написах с главна буква, при условие че трябва да е с по-малка от най-малката.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 9

    До коментар [#7] от "Emilia Nedeva":

    С цялото ми уважение към Правото и Правистите, г-жо Недева, но тия с главната буква и във вашата професия са вече много малко. Както и в нашата, за съжаление.

    И като се съберете 10 човека на стълбите на Съдебната, ако ще да палите оригинала на Търновската конституция, кой ще ви обърне внимание?
    Нито гражданите, нито медиите. Мнозинството граждани гледат да оцелеят, медиите се съсредоточени у вашия КОЛЕГА Данаил Кирилов и неговите нечленоразделни законотворчески съждения.

    Недоучили прависти, инженери, доктори, агрономи, фармацевти и т.н. отдавна откриха топлата вода, че слугувайки на авторитарите в политиката ще прогресират по-сигурно, отколкото в професията. И явно е по-доходно...

    Доста безнадеждно е. Реално тези 30 години погубиха две поколения...
    По нашенски - заболяването на обществото е вече в IV-ти стадий...
    Единственото, което можем да направим, е да учим студентите да вярват и да прилагат в живота без колебание и вашата и нашата клетви. Занапред...

    Дотогава Ленин ще звучи така: "Правото е облечена в закон воля на господстващите". Които и да са те.

    Нередност?
  • 10
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 11
    • + 2

    До коментар [#7] от "Emilia Nedeva":

    Някое НПО да ви вади кестените от огъня? Някоя Америка за България? Или Отворено общество? Вие не можете ли? Тогава защо говорите?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал