🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заради 1 млрд. лв. ли министър Аврамова спря да мисли

По всичко личи, че идеята на бомбастичната сума е да не се допусне намиране на трайно решение за черноморските дюни

Министърът на регионалното развитие все още има шанс да покаже, че притежава поне част от качествата, необходими за поста
Министърът на регионалното развитие все още има шанс да покаже, че притежава поне част от качествата, необходими за поста
Министърът на регионалното развитие все още има шанс да покаже, че притежава поне част от качествата, необходими за поста    ©  Велко Ангелов
Министърът на регионалното развитие все още има шанс да покаже, че притежава поне част от качествата, необходими за поста    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кирил Петков предприемач и съосновател на т.нар. Харвардски курсове в СУ "Св. Климент Охридски"
Дори по скъпите софийски цени за отчуждаване разходът ще е около 65 млн. лв.

Когато един министър просто посочи някакъв проблем и каже, че за него няма решение, аргументирайки се с неверни факти, човек трябва да си зададе въпроса дали наистина няма решение, или този министър не е годен за поста си. Нека първо да обсъдим заблуждението за 1 млрд. лева обезщетения, с което министърът на регионалното развитие Петя Аврамова се опита да оправдае липсата на мисъл, стратегия и решение на проблема с дюните, които попадат в частни имоти. Общата площ на тези дюни е 3273 декара. За да е вярно казаното от нея, всеки декар трябва да струва 305 530 лв. Тази сума е безумна и няма какво да я оправдае. Дори за Северната тангента на София, където буквално трябваше да се отчуждават имоти, на собствениците бяха предложени 20 000 лв. на декар. Дори ако се използва тази висока софийска цена като пример, всички дюни биха били отчуждени за 65 млн. лв., или 15 пъти по малко от сумата, посочена от министър Аврамова.

По всичко личи, че идеята на бомбастичните 1 млрд. лв. е да не се допусне дискусия за намиране на стратегическо решение, включително с промени в Закона за управление на черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Една потенциална такава промяна може да направи строителството върху дюните незаконно. Премахване на стабилитета (непроменяемост след влизане в сила - бел. ред.) на издадените строителни разрешения върху терените с наличие на дюни би направило тези имоти без друга възможност, освен да бъдат запазени като дюни. След такава промяна в закона отчуждаването на тези имоти би струвало на държавата около 200 лв. на декар - по-евтино от най-евтината земеделска земя. Сумата ще е под 1 милион лева, или над 1000 пъти по-малка от съобщената от министър Аврамова.

Вярно, че това изисква добра доза усилия и дори лидерство. Моето убеждение е, че разликата между махленските приказки и поведението на един министър би трябвало да бъде точно в това - министърът да може да изработи стратегия и да има лидерските качества да я наложи и изпълни. В противен случай освен въпроса дали този човек е подходящ за поста, който заема, възниква и въпросът дали просто не обслужва интересите на собствениците на имоти, включващи и дюни.

Да приемем, че министър Аврамова не е подкупена от бизнесмени като г-н Чоролеев, който иска да строи на "Корал". Да предположим, че изказването й за стойността на отчужденията е било недомислица. Дори можем да предположим, че просто не смее да търси кардинално решение на проблема с дюните, който вече 15 години не е решен. Тогава може поне да покаже воля, предприемайки една първа стъпка в правилната посока, като въведе нова запазена защитена зона, включваща трите плажа за природосъобразен туризъм - Корал, Иракли и Карадере, както предложиха над 200 организации и активни граждани на министерство на туризма преди една година. Нали вече има междуведомствена група между двете министерства, те просто трябва да разгледат обществените предложения, които са внесени при тях.

Министър Аврамова може да покаже, че притежава поне част от качествата, необходими за поста министър, ако поиска и отстоява забраната на строителството върху дюни и да въведе нова зона "В", която забранява строителството в радиус от 500 м от трите плажа за природосъобразен туризъм.

Това е шанс не само за собствената й репутация, но и за репутацията на правителството, което представлява.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Госпожата изобщо не би трябвало да си отваря устата. Всички знаем, че тя е само пълнеж във властта.

    Нередност?
  • 2
    hhw33395822 avatar :-P
    hhw33395822
    • + 1

    Тя никога не е могла да мисли!

    Нередност?
  • 3
    silverman avatar :-|
    silverman
    • - 6

    Направо да въведе 500 км. зона забраняваща строителство! Така няма да се строи в цяла България, държавата ще стане резерват, а ние индианци! Затваряме АЕЦ, ТЕЦ-ове, производства!

    Нередност?
  • 4
    silverman avatar :-|
    silverman
    • - 6

    А защо, след като според автора цената за изкупуване на имотите ще е толкова малка, не ги изкупят от Гийнпс, Фонда за дивата природа или други еко-организации и да ги стопанисва природо-съобразно?

    Нередност?
  • 5
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • + 5

    Браво за статията! Много добре казано.
    Става видно, че министрите в БГ (или поне тези в момента) са част от проблема.
    Тук можем да говорим за не желание на институцийте да работят за България и за това колко е наложително да променим нещата.
    Защото докато децата на министрите ще учат и живеят в чужбина, там където е хубаво, там където има и дюни с парите от подкупи, то ако има някой заблуден и решен той или децата му да живеят в БГ е време да започне да мисли да отделя време и усилия (да лично такова) и пари ако щете за да може да остане тук и в бъдеще.

    Нередност?
  • 6
    fyb1439887506471923 avatar :-|

    До коментар [#4] от "silverman":

    Поредния, който гледа едностранно. Не ти ли стига бетона, че и последните диви места искаш да бетонираш?
    И си наглец да твърдиш, че съсипват турзма хората, които искат поне малко природа да остане.
    Не тези хора довлякоха пияните англичани, руснаци, шведи и т.н. с олшитизъл офертите. И не тези хора изгониха немските, френските и холандските платежоспособни пенсионери.
    А сега ми ревът на умряло. Да каквото сам си направиш и друг не може да ти го причини.

    Нередност?
  • 7
    hvo1524075722560353 avatar :-@
    Alex G

    До коментар [#3] от "silverman":

    Вие кога ще разберете, че платежоспособните и културни туристи не търсят бетонни джунгли и отровените от тях плажове за почивката си? Никъде в туристическите дестинации по света не се строи толкова нагъсто и близо до плажовете, както при нас. Капацитетът на плажните ивици е в пъти по-малък от този на многобройните хотели които вече имаме. Стига вече! Нека да остане поне малко природа.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал