Твърде много образовани финландци пропускат университета

Но има план за промяна на тази тенденция

Младите хора във Финландия се радват на една от най-добрите училищни системи в света. До 15-годишна възраст те се представят доста над средното ниво в международни тестове за природни науки, четене и математика. Това прави факта, че след като напуснат училище, напредъкът им често спира, още по-неприятен. В САЩ 90% от тези, които започват бакалавърска степен, го правят в годината, в която завършат гимназия. Във Финландия - едва 20%.

Високите изисквания за прием са едно от възможните обяснения. Университетите традиционно карат кандидатите да положат приемни изпити в допълнение към тестовете, на които се явяват в училище. Да се справят отлично и на двата изпита е трудно - абитуриентите обикновено се представят по-зле от кандидати, които са с няколко години по-възрастни и са имали повече време за подготовка. Изпитите също обезкуражават учениците да кандидатстват в повече от едно или две учебни заведения.

Тъй като разполагат с малко резервни възможности, талантливите кандидати, които не получат място в най-престижните университети, често изобщо нямат място в който и да е от останалите.

Gap year

В резултат много от най-умните финландски ученици в крайна сметка си вземат поне една, а понякога и няколко непланирани години почивка, познати като gap year. Мнозина смятат, че това е вредно. Вреди също и на икономиката.

"Населението на Финландия е сред най-бързо застаряващите в Европа, казва Туомас Пекаринен от Института за икономически изследвания VATT, не може да се позволи амбициозните младежи да тъпчат на едно място." Докато те сервират по маси или редят стелажи, една пета от работните места във Финландия се заемат от някой с по-ниски от идеалните умения.

Правителството се опитва да промени положението. Промените, които влязоха в сила миналата година, изискват университетите да приемат поне половината от кандидатите само въз основа на техните резултати в училище. Много кандидат-студенти все още се явяват на входни изпити, но идеята е, че университетите вече не трябва да изискват от тях да се подготвят излишно предварително.

Пекаринен казва, че прекъсването, причинено от пандемията, е затруднило измерването на резултатите, но ранни сигнали предполагат, че реформите помагат за намаляване на възрастта, на която повечето студенти започват обучението си.

Осигуряването на по-ефективен прием ще помогне на правителството да извлече повече ползи от парите, които изразходва, за да увеличи броя на предлаганите места. Делът на младите финландци с бакалавърска степен не се е увеличил много в последното десетилетие. То е на 42% от средното ниво за богатите страни. Правителството иска да постигне 50% до 2030 г. Миналата година държавата финансира около 4 хил. места, за да помогне на младежите да се справят с пандемията. Може би един ден на финландските абитуриенти ще им липсват големите почивки, които са си вземали.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ichkata86 avatar :-P
    Ichkata
    • - 1
    • + 2

    Защо им е университет когато могат да направят метъл група?

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    Не разбирам - образователната им система в училище е една от най-добрите, но не е достатъчна, за постъпване в университет?

    Нередност?
Нов коментар