🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мили Шотер: Все повече предприемачи стартират социално отговорни бизнеси

Партньорът във фонда за рискови инвестиции Bethnal Green Ventures и гост на тазгодишната конференция DigitalK пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Мили Шотер е партньор в британския фонд за рискови инвестиции Bethnal Green Ventures (BGV) и ръководи бранд комуникациите. BGV е сред водещите европейски фондове и инвестира в технологични стартъпи в ранен етап от бизнес развитието им, които разработват решения за справяне със социалните и екологичните проблеми. Мили Шотер е част от фонда от 2018 г. Преди това е работила в дигиталната рекламна агенция Creative Assistant, била е моден стилист и е съосновател на бюлетина Work Daze с фокус върху корпоративната култура.

Шотер ще бъде сред лекторите в тазгодишното издание на технологичната конференция DigitalK, организирана от "Капитал" и LAUNCHub. Тя ще се проведе в хибриден формат на 27 и 28 май. Събитието ще се излъчва от виртуалното студио Кривина Хъб. Първите 100 участници, които си закупят хибриден билет, ще имат възможност за разговори и среща на живо във вторият ден от конференцията.

Увеличиха ли се социално отговорните бизнеси през последната година?

В BGV забелязахме значително увеличение на предприемачите, които ни представят технологии за социално отговорен бизнес. За новата ни инвестиционна програма получихме повече заявки от всякога. Сферата, в която имаше най-много запитвания, беше "по-добро общество". Мисля, че пандемията наистина осветява и изостря съществуващите социални неравенства и подтиква хората към действия, за да се опитат да се справят с многото й различни проявления - от образование до възможности за работа.

Привлича ли социалното предприемачество повече внимание и инвестиции от фондовете?

Абсолютно. HealthTech секторът е чудесен пример за вертикала със сериозен ръст, в която инвестират много традиционни рискови инвеститори. Следван от технологиите, свързани с климатичните промени и по-равнопоставено бъдеще за работната сила. Редица от компаниите в портфолиото на BGV преминаха през сийд и серия А инвестиционни рундове, водени от неспециализирани инвеститори.

На какви критерии трябва да отговаря дадена стартираща компания, за да инвестирате в нея?

Търсим да подкрепим амбициозни основатели, които изграждат бизнес, използвайки технологии, с помощта на които да постигнат положително въздействие в голям мащаб. Продуктите и услугите трябва да се разработват с конкретното намерение да създадат положително социално или екологично въздействие. Независимо от сектора, компаниите винаги трябва да работят за намаляване на неравенството. Често това означава да се фокусират върху тези групи хора, които са недостатъчно представени и интегрирани в обществото.

Кога ще бъде следващият ви инвестиционен прозорец и какво могат да очакват предприемачите от програмата ви?

Следващата програма ще се проведе през есента на 2021 г., като ще отворим прозореца за кандидатстване през май. Успешните кандидати могат да очакват първоначална инвестиция от 30 хил. паунда срещу 7% дял от бизнеса. Имаме и тримесечна предприемаческа програма. Тя ще включва обучения и менторски сесии, които ще помогнат на предприемачите да стартират и развият технологиите си за добри цели. Основателите получават подкрепа през целия живот на компанията им и имат възможност за последващо финансиране от BGV. Те се присъединяват към невероятна подкрепяща се общност, която създава разнообразни технологични решения за добри цели. В допълнение правим редовни срещи между компаниите от портфолиото ни и мрежата ни от ментори и инвеститори.

Все още няма коментари
Нов коментар