Да искаш, да можеш и да го направиш

ЕМВА програмата ми даде идеалния баланс, казва Георги Малчев, управляващ съдружник в xplora.bg

Да искаш, да можеш и да го направиш
Да искаш, да можеш и да го направиш
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Георги Малчев е управляващ съдружник в агенцията за интегриран дигитален маркетинг xplora.bg. Агенцията съществува от 6 години и има над 50 служители, над 90 активни текущи клиента в България, Европа и САЩ. Георги Малчев има почти четвърт век бизнес и маркетинг опит - като член на съвети на директорите, оперативен директор, директор бизнес развитие, управленски консултант. Преподава маркетинг, комуникации и реклама в Xplora Academy, НБУ, УНСС, ВМБУ. Има блог https://malchev.net за успешни навици, лидерство, маркетинг. Има диплома МВА от Американския университет в България.

От какви знания, качества и умения имат нужда бизнес лидерите в България днес и през 2022 г.?

Гъвкавост. Самата ни дигитална ера предполага да сме гъвкави и да не казваме "не" на сигналите на потребителите, нито на поведението, което дигиталните платформи развиват и ни показват като мащаб. А гъвкавостта предполага правилната нагласа и оптималните действия предвид ситуацията. Реално погледнато, това са единствените две неща, които всеки от нас може да контролира. Затова и любимата ми сентенция е "Едно е да го искаш, друго - да го можеш, а трето и четвърто - да го направиш."

Стартирате кариерата си в държавната администрация и в този период участвате в Executive MBA програма. МВА е по-известна в корпоративните среди. Как приложихте знанията си от МВА в Министерството на икономиката и обратно - какво от опита си там привнесохте по време на обучението си?

Нека споделя кои курсове от обучението в АУБ ми бяха най-полезни и защо. Това бяха курсове, в които веднага можех да осмисля концепциите за реалната работна среда и да ги тествам, и най-вече - да се убедя, че ме правят успешен - Управленски бизнес комуникации, Стратегия, Управление на операциите, Организационно поведение.

Останалите курсове ми бяха полезни, но много от нещата успях да надградя до ниво умения, а не просто приложими знания, едва години след това, когато имах възможност да приложа концепциите и подходите.

Обратно - в МВА програмата мисля, че добавих тази част, че ограниченията са... ограничения, в рамките на които можем и трябва да действаме. И че при правилния подход, в случая даже само тези 4 курса - ние можем всяко тримесечие да сме на изцяло ново ниво. Защо? Защото "трето и четвърто е да го направиш". А смело мога да кажа на база на опита ми, че в държавната администрация ограничения като бюджет, йерархия, екип и т.н. са често даже по-големи ограничения, отколкото в частния сектор.

Как МВА обучението подготвя участниците за реалната бизнес среда, особено за турбулентни периоди?

Започвам с метанавиците и разбирането на "голямата картина". В турбулентни времена важното е да знаеш кои са ключовите области в една компания и как те зависят от обкръжаващата среда. И да знаеш как те влияят едно на друго, за да постигаш значими бизнес и маркетинг цели. Вече над 20 години прилагам навика да гледам ситуацията от различни ъгли и да имам фокус на стратегия и поетапно скалиране - бих казал, че това вече е моя втора природа - в бизнеса, в обществото, в семейството.

На второ място - да знаеш, че винаги има неяснота и ти трябват модели, с които да осмисляш какво се случва и с които можеш да представиш идеите си пред останалите заинтересовани страни. При оптимално управление на несигурността. Много ми помогнаха примерите не само като case studies в лекциите, но конкретните ситуации на колегите ми в Executive МВА (EMBA) програмата - несигурност и неяснота има винаги.

И тук идва третият аспект - да действаш, да следиш за обратната връзка, да валидираш и да скалираш. Фазите и скалирането са ключови концепции, които никога не са ме подвели.

От всичко, което се учи в МВА програми, кое е това, което не може да се научи или получи извън този формат?

Нека първо обърна въпроса - какво не може да ви даде една МВА програма? Опитът. Както споделих - най-бързо "качих нивото" в областите, в които можех да осмисля, да тествам и да валидирам, че подходите ме правят успешен.

От години преподавам и обучавам бакалаври, магистри, специалисти и опитни мениджъри. В тази връзка един от най-добрите курсове в "Харвард", който съм карал онлайн и безплатно (бел. ред. смее се), на въпроса за нещата извън един МВА, ме научи, че има матрица на научаването и на преподаването. Едната ос е колко структурирани са знанията - дали са с ясна и каскадираща структура, или са като облак от натрупващи се знания. Втората ос е дали учиш сам или в група.

От всички курсове и обучения, които съм изкарал, ЕМВА програмата ми даде идеалния баланс между структура, от една страна, и натрупване на критична маса от знания и умения, от друга. Но най-ценното според мен е значителният дял на съвместно научаване освен индивидуалното, без което не може. Участниците са различни, имат различни силни и слаби страни. Тази комбинация е уникална за магистърските, и в частност МВА програмите. Затова и винаги споделям със студентите ми - поне половината стойност за вашата магистърска програма ще бъдат колегите, с които ще учите.

За финал добавете реалните бизнес контакти с колегите ви и ще имате едно от най-добрите предложения за голям скок в кариерата или бизнеса ви.

Какво е особеното на Executive МВА (EMBA) обучението и защо този формат беше най-подходящ за вас?

Много рядко има толкова концентриран формат на обучение. Реално - ти работиш и както казах - осмисляш, тестваш, прилагаш. За мен това беше определено оптималният вариант.

Дали беше лесно? В EMBA на АУБ всяка втора седмица имаш лекции. Имаш материали за самоподготовка и трябва да си готов с тях за новата лекция, за да надградиш, а не тепърва да навлизаш в темата. Имаш и проекти, по които работиш. Лекциите по даден предмет са веднъж всеки месец, което ти дава достатъчно време за всички тези неща.

Може ли да е твърде рано или твърде късно за МВА обучение? Кой е правилният момент?

Както каза тогава човекът, който ме насърчи да запиша ЕMBA към Американския университет в България - направи го сега, защото с всяка следваща година ще имаш повече ограничения да освободиш време и фокус. Факт и затова не съжалявам, че не отложих решението си и така бях част от първата кохорта в МВА програмата на AUBG.

Аз бих допълнил, както съм описал в статия в блога ми, с реални мои примери - ако всеки ден ставате с поне 1% по-добри, то за една година ще сте поне 37 пъти по-добри. Аз не бих се отказал, нито бих отложил. А на база на опита ми - говорим за много повече от 1% по-добър всеки ден в конкретни области.

Отначало си мислиш - много е натоварено. Когато завършихме ЕMBA след 16 месеца - всички си казахме "това ли беше, мога и искам още". И тогава вече имаш много повече знания, имаш нови полезни умения и време да реализираш плановете си.

Ако сега трябваше да избирате бизнес училище, кои биха били вашите три най-важни критерия и защо?

На първо място - осмислете как научавате. Аз харесвам полуструктуриран начин на учене. Както и достатъчно много самоподготовка, защото целият ми бизнес опит показва колко голямо значение има още 1 час, посветен фокусирано на дадена тема. В същото време съм много социален, търся какво правят хората различно и обичам да научавам от други професионалисти. Затова бих потърсил програма с ясна структура, която покрива с поне няколко ключови за мен области, и в която има курсисти от интересни за мен сектори и предходен опит.

На второ място - какво работят сега хората, които са завършили програмата в предходни години. Не е гаранция, но е много добър индикатор за качеството на програмата, както и за типа хора, които биха били във вашата кохорта в МВА програмата.

Не на последно място, доколкото се занимавам с маркетинг - бих направил така, че да получа колкото може повече конкретна информация, "настроена" специално за моите нужди.

Какво ще посъветвате българските си колеги, които обмислят МВА обучение през 2021 и 2022 г.?

Контролирайте нагласата и действията си. От вас зависи дали имате нагласата да търсите какво и как ще ви направи поне 37 пъти по-добри след 12 месеца. А най-лесното действие е да видите кое е за вас и кое не е за вас. Ако откриете кое е за вас - действайте.

Инвестирайте в своето израстване сега. Изберете най-доброто бизнес училище

Access MBA кани предприемчивите и амбициозни професионалисти на България на MBA Online One-to-One събитие на 27 ноември 2021 г. Access MBA информира, подбира и представя бъдещи MBA кандидати пред най-престижните акредитирани бизнес училища по света, сред които American University in Bulgaria (AUBG), WU Executive Academy, IE Business School, IESE Global Executive MBA, и други. Ще получите безплатни консултации за успешно кандидатстване и източници на финансиране. Предварителната регистрация е задължителна, а участието - напълно безплатно.

Регистрирайте се за събитието на сайта на Access MBA.

Интервюто взе Илиана Бобова, Access MBA