Онлайн MBA vs. EMBA: Сравнение на програмите

Двете престижни програми за бизнес администрация имат съществени различия и правилният избор зависи от професионалния опит и нуждите на кандидатите

Темата накратко
  • 84% от училищата отчитат увеличение на заявленията за своите онлайн MBA програми през 2020 г.
  • Средната заплата и бонус пакет за студенти в началото на EMBA програма е 169 269 долара.

Решението за придобиване на MBA диплома обикновено се оказва дилема за заетите професионалисти: може да помогне за поправянето на път към най-високите позиции в компаниите, но представлява трудност, защото изисква отделяне на време за обучение, което често е ограничено. Съществуват две популярни възможности онлайн - MBA и EMBA (Executive MBA). Двата типа обучение се различават най-вече в това, че първото е редовно, а второ задочно.

През последните години и двете програми набират популярност. EMBA отбелязаха 31.6% увеличение на заявленията между 2015 и 2019 г. според проучване от 2019 г. на Изпълнителния съвет на EMBA. A през 2020 г. в резултат на пандемията и масовото преминаване към онлайн форма на обучение 84% от училищата отчитат увеличение на заявленията за своите онлайн MBA програми, показват данните от проучването на тенденциите за кандидатстване през 2020 г. на международната неправителствена организация Graduate Management Admission Council (GMAC), пише Fortune.

Въпреки че онлайн програмите и EMBA предлагат известна степен на гъвкавост за работещите студенти, хората, които се опитват да избират между двете, трябва да обмислят изискванията за прием, графиците на програмите, разходите и предпочитанията си за персонализиран стил на обучение.

Различни изисквания за прием

Онлайн и EMBA програмите обслужват различни типове студенти и имат различни изисквания за прием. Тъй като програмите EMBA са предназначени за ръководители, професионалистите трябва да имат необходимата работа и управленски опит, за да бъдат приети.

Във висшето училище по бизнес в Университета във Флорида EMBA програмата изисква минимум осем години професионален опит, докато останалите MBA програми на университета, включително онлайн MBA, изискват само две години опит за кандидатстване.

Изискванията за значителен професионален опит са обичайни за EMBA програмите. Училищата изискват средно 14.3 години професионален трудов стаж за участниците в EMBA програми според проучване от 2020 г., организирано от Изпълнителния съвет по МВА. За сравнение - от кандидатите за водещи онлайн MBA програми се изискват средно между 6 и 10 години трудов стаж.

Освен това има и разлики в нужните знания за кандидатстване. Много EMBA програми не изискват резултати от GMAT или GRE тестове, тъй като кандидатите вече са демонстрирали знанията и опита, необходими за приемане. Има училища, които изискват от кандидатите да положат входящ тест, разработен от GMAC, за да да се измери готовността им за започване, а не способностите им.

От друга страна, традиционно MBA програмите изискват резултати от GMAT или GRE тестове. Някои бизнес училища изключват това условие, в случай че кандидатите отговарят на определени критерии като професионален опит или академични постижения.

Онлайн MBA програмите са по-гъвкави

Онлайн MBA програмите предлагат по-голяма гъвкавост от EMBA. Докато двете са предназначени за служители на пълен работен ден, онлайн MBA програмите обикновено позволяват на хората да учат по всяко време на седмицата от вкъщи, то EMBA програмите може да изискват присъствие на място в училището.

EMBA студентите в Университета във Флорида ходят в кампуса един уикенд всеки месец за лекции на живо, докато онлайн MBA студентите - само веднъж, за ориентация, и завършват останалата част от програмата виртуално, пояснява Fortune.

Това означава, че онлайн програмата позволява на професионалистите да преминават през същото съдържание на курса, но със собствено темпо. Средно студентите на непълно работно време онлайн завършват програмата в седем семестъра, като повечето участници получават по шест кредита на час в семестъра.

Повече от всякога много EMBA програми възприемат хибриден модел на обучение - онлайн и присъствено. Ако хибридният модел на обучение е достатъчно гъвкав, за да се приспособи към натоварения професионален график на кандидатите, то те могат да обмислят записването и за него, въпреки гъвкавостта, която MBA програмите предлагат.

EMBA програмите са по-скъпи

EMBA обучението е значително по-скъпо от онлайн програмите, но е налице тенденция за висока възвръщаемост на инвестициите, казва Пейдж Баусман, помощник декан по програмите за МВА в колежа по мениджмънт "Елър" в Университета в Аризона. Повечето EMBA студенти влизат в програмата на мениджърски позиции, но често излизат на най-високи роли в компаниите, които са най-високоплатени.

Разликата в таксите за програмите варират от 13 600 долара в университета във Флорида до почти 25 хил. долара в бизнес колежа "Елър".

Що се отнася до възвръщаемостта на инвестициите, проучването на Изпълнителния съвет по МВА за 2020 г. установява, че средната заплата и бонус пакет за студенти в началото на програма е 169 269 долара. След завършване на степента средната заплата и бонусният пакет нарастват до 193 200 долара.

Според прогнозите за възнаграждения на американската Национална асоциация на колежите и работодателите получилите MBA диплома през 2021 г. ще печелят над 29 хил. долара годишно повече от хората, получили само бакалавърска степен по бизнес.

INSEAD е лидер в класацията на Financial Times

Основаното във Франция бизнес училище INSEAD е на първо място в класацията на Financial Times за 100-те най-добри MBA програми за 2021 г. То се изкачва с три места в сравнение с 2020 г. Това е и третият път за последните шест години, в които MBA програмата на INSEAD води подреждането. Ректор на училището е българският професор Илиян Михов. Бизнес училището отчита напредък в 10 от общо 20 категории. Сред тях е значителното подобрение в изследователската дейност, с която се изкачва с 15 места до номер 3. Нарежда се и на първо място в категорията "препоръчван от студенти".
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Lightest 2023

Lightest 2023