Кариерният асансьор е по-бърз за притежателите на МBA степен

Образователната степен Master of Business Administration (МBA) продължава да е инвестиция в бъдещето, особено за хората, които преследват кариера в света на бизнеса

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • 54% от работодателите потвърждават, че завършилите MBA ги очаква по-къс път към лидерски позиции.
  • 94% oт анкетираните специалисти по подбор в американски компании са убедени, че ще наемат дипломирани по MBA през тази и следващата година*.

За хората, които преследват кариера в бизнеса, придобиването на магистърска степен по бизнес администрация (MBA) се възприема като добра инвестиция.

Много организационни рекрутъри смятат MBA степента за предимство поради уменията, които притежателите ѝ демонстрират. Включването в такава програма дава многообещаващи възможности за влизане в мрежа от бизнес контакти през плановете за кариерно развитие, които я придружават. И също така MBA дипломата в съчетание с личния потенциал вдига значително тавана на очакваното финансово възнаграждение.

Заплащане и перспективи за работа след MBA

115 хил. долара средно годишно възнаграждение получават завършилите MBА програма, след като започнат работа. Данните са за 2022 г. в САЩ от проучване сред специалисти по подбор на Съвета за прием във висшите учебни заведения (Graduate Management Admissions Council, GMAC)*. Дипломираните работещи - но без MBA, печелят средно по 75 хил. долара на година.

Прогнозите за последващо наемане на работа също са в полза на завършилите MBA. Почти 95% oт анкетираните специалисти по подбор в американски компании са убедени, че ще наемат дипломирани с MBA степен през тази и следващата година.

Трябва да се отбележи, че след MBA предполагаемата стартова заплата варира. Тя се влияе от специфични условия като бизнес сектор, местоположение, възраст, предишен опит и посещавано учебно заведение. Но тенденцията е да е по-висока от работното възнаграждение, което би получил дипломиран кандидат без MBA степен.

Странични ползи от бизнес програмата

MBA програмите предлагат завидни възможности за кариера поради органичното създаване на мрежи от работни контакти. 76% от възпитаниците на бизнес училищата смятат, че програмата им е помогнала да развият професионалната си мрежа, а 68% са убедени, че МBA им дава възможности за ускорено кариерно развитие, показва проучване на GMAC от 2022 г.

Малко над две трети от MBA възпитаниците също така се възприемат като подготвени за работа и професионално израстване в мултикултурна организационна среда благодарение на oбучението си*. Другата запазена характеристика на тези програми е наборът от специфични и преносими умения, които HR мениджърите в бизнес света се радват да открият.

Най-ценени от HR специалистите умения в MBA

  • Междуличностна интелигентност и свързване с другите
  • Лидерство и мотивиране на екипи
  • Стратегическо мислене
  • Креативност
  • Способност за вземане на решения
  • Системно поведение.

За много работодатели степента в MBA е доказателство, че кандидатът притежава така желаните комуникативни и лидерски умения и е готов да ги приложи, за да постигне успехи на позиции от по-високо ниво. Това е особено важно в съвременната концепция за организационна култура в действие, която измества фокуса от мениджмънта към лидерството и поставя в центъра си служителите.

Разходи и продължителност на MBA обучение

Обучението по MBA варира от десетки хиляди долари до над 200 хил. долара, в зависимост от програмата. Средната обща цена на топ програма в САЩ през тази година е 189 900 долара, показва доклад на Businessbecause. Инвестицията се изплаща средно за 55 месеца, или малко повече от четири години и половина, показват резултатите от проучване за 2018 г. на TopMBA.com. Периодът обхваща обучението плюс пропуснатото работно възнаграждение за студентите, които са си взели отпуск от работа, докато следват MBA програма.

*Източник: Coursera (coursera.org) e онлайн образователна платформа, основана през 2012 г. Към септември 2022 г. си партнира с 275 образователни институции, а в глобален мащаб онлайн обученията ѝ ползват 107 милиона души от целия свят.

МBA конкурентност през 2022/2023

MBA прием в САЩ

Интересът към MBA програмите в САЩ през 2022/2023 е намалял. Една от възможните причини за oтлива е явлението "голямaта оставка", което дава повече директни възможности на кандидатите за започване на работа и намалява необходимостта от придобиване на MBA или бизнес магистърска степен като белег на конкурентоспособност.

Тенденцията обаче не засяга кандидатстванията от други страни за бизнес училища в САЩ и броят на чуждестранните кандидати остава същият.

Много от най-добрите програми за магистърска степен по бизнес администрация (MBA) са силно конкурентни и изискват повече от просто висок GMAT резултат за желано място. "Харвард" получава средно близо 9773 кандидатури, а записва около 1000 студенти, докато "Станфорд" получава около 7370 кандидатури и приема приблизително 426 студенти всяка година.

МBA прием в Европа

В Европа цикълът на кандидатстване за MBA е по-различен от този в САЩ. Почти 90% от екипите за прием очакват броят на желаещите MBA степен на Стария континент да се запази и през следващата година. Подобно на САЩ, има увеличение на международните кандидатури за европейски бизнес училища.

Със силен пазар на труда в централноевропейски страни, като Германия например, изглежда, че по-малко хора са склонни да отделят време от работата си на пълен работен ден за една година, в която да следват бизнес образование.

Кандидатите от САЩ са все по-привлечени от онлайн MBA обучение в Европа. Причината е достъпността и по-кратката им продължителност в сравнение със стандартните двегодишни MBA програми.

МBA прием в Азия

В Китай, където ограниченията поради ковид-19 са особено строги, водещи бизнес училища отчитат спад на международните кандидатури заради ограничения за влизане на чуждестранни граждани в страната. Вместо към Китай, те се пренасочват за MBA степен към други образователни дестинации в Югоизточна Азия, като Хонконг и Сингапур.

Източник: Businessbecause.com, септември 2022 г.