НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Double Executive MBA на NIU и УНСС e отлична програма за професионалисти

Ани Филипова - представител на NIU за Източна Европа, член на NIU MBA Board of Executive Аdvisors, основател на Change Advisory, и Михаил Мусов - заместник-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество на УНСС

Ани Филипова - представител на NIU за Източна Европа, член на NIU MBA Board of Executive Аdvisors, основател на Change Advisory
Ани Филипова - представител на NIU за Източна Европа, член на NIU MBA Board of Executive Аdvisors, основател на Change Advisory
Ани Филипова - представител на NIU за Източна Европа, член на NIU MBA Board of Executive Аdvisors, основател на Change Advisory
Ани Филипова - представител на NIU за Източна Европа, член на NIU MBA Board of Executive Аdvisors, основател на Change Advisory
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Ани Филипова е бивш регионален главен оперативен директор на Citibank Treasury and Trade Solutions в Азия. В момента тя развива успешна портфолио кариера като член на борда на няколко организации, лектор и инвеститор. Тя е основател на Change Advisory, чиято цел е да помага на компании да формулират и прилагат стратегии за дигитализация, ESG и трансформация на корпоративната култура.

Ани Филипова представлява Университета на Северен Илинойс (NIU) за Европа и в момента открива няколко американски Executive MBA в Източна Европа. Тя е и член на Борда на изпълнителните съветници на NIU MBA.

Основател и домакин на подкаста "Change is possible" ("Промяната е възможна"), насочен към кариерни промени.

Михаил Мусов е заместник-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество на УНСС. Той има докторска степен по икономика и е доцент във Финансово-счетоводния факултет на университета.

Доц. Мусов има над петдесет научни публикации в страната и чужбина (САЩ и др.). Негови публикации са включени в списъка на топ 10 на най-сваляните от потребителите статии, публикувани през последните 60 дни в Social Science Research Network. Носител е на престижното отличие CIMA Teaching Excellence Award на Charteted Institute of Management Accountants - London. В практиката под негово ръководство са разработени и изпълнени над 100 инвестиционни проекта на обща стойност над 100 млн. евро.

Какво представлява двойната магистърска програма по бизнес администрация (Double Executive MBA), която откриват Northern Illinois University (NIU) - USA, и УНСС?

Ани Филипова: Това е едногодишна програма за професионалисти, която има за цел да надгради техните знания с всички нови тенденции в управлението на бизнеса. Те ще се научат да мислят и планират стратегически, както и да усъвършенстват своите лидерски и управленчески качества, за да бъдат релевантни в една нова, дигитална и бързо променяща се бизнес действителност.

Обучението ще се провежда от американските лектори, които преподават същата програма в САЩ. Те ще бъдат в София всеки месец за една седмица и лекциите ще се провеждат в УНСС. През останалото време ще се провежда online обучения и самоподготовка.

Завършилите ще получат две Executive MBA дипломи - американска и българска.

За какви кандидати е отворенаDouble Executive MBA и какви предимства дава на завършилите я?

Михаил Мусов: За професионалисти, които са завършили бакалавърска степен във всяка специалност и имат трудов стаж. Executive MBA e най-доброто от най-доброто, което се предлага в България. Програмата е иновативна с това, че развива както професионалните, така и личностните умения на студентите, което ги превръща не просто в мениджъри, а в лидерите, от които бизнесът има нужда. Завършвайки програмата, възпитаниците ще бъдат конкурентоспособни да водят промяната и да стимулират иновациите не само във водещи компании в България, но и в чужбина.

EMBA е само началото на професионалната трансформация на нашите студенти, която не приключва след 12-месечното обучение. Като част от алумни общностите на двата университета възпитаниците ни продължават своето развитие в рамките на мрежата от бивши възпитаници на NIU и УНСС. Те могат да продължат да се възползват и от изключителните контакти на двата университета с влиятелни организации като Microsoft, AT&T Mobile, Hayat, Adobe и много други.

Как се прави подбор на кандидатите? Какви изпити ще трябва да положат? Как доказват владеенето на английски език?

Ани Филипова: Приемът ще бъде по документи, въз основа на диплома с успех над 2.75 (при най-висока оценка от 4) или българския еквивалент добър (4.15) при шестобалната система. Целият набор от документи е наличен на сайта на програмата https://emba-sofia.com/.

Нивото на владеене на английски език ще бъде оценено в онлайн интервю с представител на NIU в България.

Как се провежда обучението, могат ли студентите да го съчетават с работа и колко време продължава?

Михаил Мусов: Това е едно от преимуществата на програмата, че студентите ще могат да се обучават по американска Executive MBA, без да напускат работа и да пътуват зад граница. Обучението ще продължи 12 месеца, като всеки месец ще се работи по една от дисциплините, изброени по-долу. През последните два месеца студентите ще работят по практически проект със стартъп компания и дипломна работа.

Присъствените лекции ще се провеждат след работно време и през почивните дни в рамките на една седмица всеки месец. През останалото време студентите ще имат онлайн занимания и самообучения.

Какви дисциплини са включени в програмата?

Ани Филипова: Дисциплините са следните: "Дигитална трансформация"; "Екологично, социално и корпоративно управление" (ESG); "Управление"; "Стратегическо международно управление"; "Лидерство"; "Маркетинг", "Управление на глобалните вериги за доставка"; "Финансов анализ"; "Анализ и управление на разходите".

Каква е таксата за обучение?

Михаил Мусов: Таксата за обучение е три пъти по-ниска в България в сравнение с тази в САЩ. За да учат в престижна американска или европейска програма EMBA, на студентите ще са им необходими около 120 000 евро, включително пътни и дневни разходи. За първи път в България успяваме да постигнем местна цена и локален достъп до престижна EMBA програма за 25 000 евро.

Как се реализират в България притежателите на MBA диплома?

Ани Филипова: Заемат позиции на управленско ниво с по-добро заплащане, видимост и траектория за израстване до ниво борд. Имат неограничени възможности за работа в международни институции в страната и чужбина.