🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Франция има проблеми със запазването на възстрастните на пазара на труда

Макрон иска да вдигне пенсионната възраст от 62 на 65 години, но тази група граждани трудно намира работа

Френският президент Еманюел Макрон иска да повиши пенсионната възраст до 65 години, но по-възрастните вече имат проблеми с намирането на работа
Френският президент Еманюел Макрон иска да повиши пенсионната възраст до 65 години, но по-възрастните вече имат проблеми с намирането на работа
Френският президент Еманюел Макрон иска да повиши пенсионната възраст до 65 години, но по-възрастните вече имат проблеми с намирането на работа    ©  Reuters
Френският президент Еманюел Макрон иска да повиши пенсионната възраст до 65 години, но по-възрастните вече имат проблеми с намирането на работа    ©  Reuters
Темата накратко
  • По-възрастните вече имат проблеми с намирането на работа.
  • В страната има усещания, че уменията им са остарели или че получават по-високи заплати от по-младия персонал.
  • Броят на работниците на един пенсионер спада от 2.1 през 2000 г. на 1.7 през 2020 г. и прогнозираните 1.2 до 2070 г.

Френският президент Еманюел Макрон наскоро представи план, според който пенсионната възраст в страната ще бъде повишена от 62 на 65 години. Решението е изключително непопулярно, като редица профсъюзи обявиха, че ще се борят с него колкото е възможно.

Ходът на президента обаче, изглежда, пропуска една много съществена част от професионалната реалност за хора над 54-годишна възраст - много от тях искат да работят, но компаниите не желаят да ги наемат или често ги съкращават. Франция е сравнително слаба в задържането на възрастните хора в работната сила. Коефициентът на заетост за хората на възраст от 55 до 64 години е 56% в сравнение със средно 59% в страните от ЕС и 61% в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Само около половината все още работят, когато достигнат 62.

Държавната пенсионна система, която разчита на настоящите работници, които финансират обезщетенията на пенсионерите, ще има лек бюджетен излишък тази година, според прогнозите на правителството. Но се прогнозират дефицити за следващите десетилетия, тъй като броят на работниците на един пенсионер спада от 2.1 през 2000 г. на 1.7 през 2020 г. и прогнозираните 1.2 до 2070 г.

Премиерът Елизабет Борн ще изложи плановете на правителството през януари и намекна за две възможности: повишаване на минималната възраст за пенсиониране до 65 или до 64 години, но удължаване на времето, през което хората трябва да работят за пълна пенсия. Осигуряването на преминаване през парламента може да се окаже предизвикателство, като се има предвид, че центристкият съюз на Макрон загуби мнозинството си, така че правителството може да прибегне до конституционна разпоредба, която позволява приемането му с указ.

Профсъюзите предупреждават, че без стратегия за подпомагане на по-възрастните работници да намерят и запазят работа проблемите ще се запазят. Според тях повишаването на възрастта за пенсиониране ще доведе до повече хора, които ще поискат помощи за безработица и други обезщетения.

"Повишаването на възрастта за пенсиониране ще накара повече възрастни хора да останат на работното място по-дълго, но няма да реши проблемите за тези, които са без работа", каза Моник Лубин, сенатор от Социалистическата партия. "Работодателите вече виждат 55-годишните като непривлекателни кандидати, така че ще бъде още по-трудно за търсещите работа на възраст 60 или 61 години", добавя тя пред Financial Times

Докладът цитира набор от фактори, които затрудняват намирането на работа за такива работници във Франция, включително възрастова дискриминация и усещането, че уменията им са остарели или че получават по-високи заплати от по-младия персонал. Федерацията на френските работодатели Medef, която подкрепя повишаването на възрастта за пенсиониране, оспорва аргумента, че компаниите са виновни за преждевременното напускане на работната сила. Това е и причината организацията да лобира срещу идеята за законово обвързващи квоти за по-възрастните работници.

Средната възраст, на която хората напускат пазара на труда, е 60.4 години за мъжете и 60.9 за жените, в сравнение със средната за ЕС 62.6 и 61.9 съответно. Средната такава за ОИСР пък е 63.8 години за мъжете и 62.4 за жените.

Френските власти казват, че повишаването на възрастта за пенсиониране е техният най-мощен политически инструмент за стимулиране на промяната. Те са на мнение, че това ще доведе до постепенно нарастване на заетостта сред по-възрастните хора, както се случи и след като тя беше увеличена от 60 на 62 години през 2010 г.

Някои също твърдят, че щедрата социална система на Франция позволява на възрастните хора да не работят и оформя културни норми, според които мнозина смятат работата след определена възраст за ненужна.

Френските работници, които загубят работата си, когато са над 53 години, имат право на обезщетения за безработица до три години в сравнение с до две за останалите. Мнозина използват обезщетения за безработица и след това други програми, за да преодолеят разликата, докато могат да поискат държавна пенсия.

Все още няма коментари
Нов коментар