🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Креватче срещу телевизор

Или какви абсурди ражда недостигът на места в детските градини

Децата имат нужда от пространство. Буквално
Децата имат нужда от пространство. Буквално
Децата имат нужда от пространство. Буквално    ©  Надежда Чипевa
Децата имат нужда от пространство. Буквално    ©  Надежда Чипевa
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ш-ш-ш-т". Ина прави знак да пазим тишина, за да "не събудим зверовете". Часът е три и децата спят. Наоколо са разхвърляни играчки.

Ина е собственик на частен детски център в София, в който двайсет и четири деца идват към осем и половина и след сутрешни занимания, храна от частна детска кухня, следобеден сън и още игри си тръгват към седем вечерта. Всичко това струва на родителите 280 лева на месец, а на Ина и съдружничката й - повече от дванайсетчасов работен ден. Двете започват детския си център преди две години с потребителски кредит, сами измазват стените на наетите помещения и се намърдват в една ниша, която, както окончателно стана ясно миналата седмица, има огромен потенциал.

Онлайн кризата при кандидатстването за общинските заведения миналата седмица показа дефицит от близо шест хиляди места. Както става ясно обаче положението и в частните градини не е по-различно. И ако приемем, че увеличаването на местата в общинските е бюджетен проблем, то частните заведения трябва се сблъскват с тежката бюрокрация. Последната кара много от тях да действат извън закона.

В деня на драмата с интернет записванията петима души звънят на Ина и с думите "писна ми" питат за места. Тя обаче им отговоря кратко "пълни сме" и така в две думи обобщава кошмара на родителите, решили да запишат детето си на детска градина в София.

Тя е принудена да ги върне, защото няма ресурс. Очевидно дефицитът с детските заведения нито се ограничава само до общинските градини, нито е въпрос, който може да се реши единствено с пари. А децата, които остават извън системата, са хиляди и някак си трябва да бъдат отглеждани. При това качествено, защото все пак става въпрос за онези прословути "първи седем години".

Елеонора Владимирова също е собственик на частна градина. И тя като Ина няма какво да направи, освен да повтаря често, че капацитетът й е изчерпан. На втория етаж на спретнатата й къща в "Лозенец" дните си прекарват двайсет и едно деца. Въпреки че движи повечето дела на градината, Владимирова се води неин собственик, а не директор. Тя е бивша журналистка, няма педагогическо образование и според изискванията на закона не може да носи титлата директор.


Директорът на хартия

Докато разговаряме с нея директорът на хартия влетява в стаята, казва бързо, че се е превърнала в книжен плъх и се връща да попълва информация в малки квадратчета в огромни дневници. Сред тях има "летописна книга на заведението", "книга за входяща и изходяща кореспонденция" и един тефтер, в който на всеки осем часа трябва да се записва температурата в хладилника на детската градина. Владимирова повтаря често думите такса и молба и, без да се оплаква, директно разбираме, че процедурата по лицензирането с всички архитектурни и нормативни изисквания е тромава и изпълнена с малки подводни камъни. Разказва, че в центъра на София има много апартаменти, които са преустроени на детски градини, на практика действат незаконно, но са единственото спасение за някои родители.

Още повече дефицитът с местата ражда най-различни абсурди. Родител разказва, че наскоро е бил поканен на "наддаване" за едно свободно място в общинска детска градина. Директорът просто го бил разпредилил за семейството, което купи най-големия телевизор. Целта може би оправдава средствата. Затова и повечето хора приемат за нормално да спонсорират градините под една или друга форма.

Асен Марков е баща на две деца, който пред дилемата частна или общинска градина е избрал вторият вариант. За мястото на сина си той официално плаща такса от 40 лева. Всеки месец обаче внася и по около 20 лева за т.нар. родителски алианс. Към тези пари общината добавя още 80 лева на дете под формата на дотация. Което означава, че по принцип за издръжката на едно дете се предвиждат общо 120 лева - сума, която не звучи сериозно. Въпреки това Асен Марков смята, че "условията в общинската градина са много добри - има басейн, храната е хубава, а леличките са опитни. Нямаме повод да се оплакваме". Съпругата му добавя, че, освен че са скъпи, повечето частни детски градини са клаустрофобични, а условията в тях не са по-добри от тези в общинските. Ина обаче, която е от другата страна като собственик на частен детски център, е склонна да оспори това. "Записването в общинските градини е сложно, групите са по трийсет деца, личното отношение така се губи и качеството пада." Положението обаче е такова, че дори и общината да има желанието да предлага качествена услуга на приемлива цена,

Проблемът с капацитета остава

Част от базата отдавна я няма - от 1990 г. насам са закрити четирийсет и четири общински детски градини (може и да е само съвпадение, но официалните частни днес са четирийсет и пет). А и... "за 260 лева младите не остават, а си търсят друга работа", както казва госпожа Николова, директор на 69-а ясла в Студентски град.

Че има драма с градините признават всички, дори и общината. В актуалния анализ за състоянието на детските заведения на територията на София, изготвен от експерти към столичната община, се отчита недостиг на над 5 хиляди места. Това, което липсва, е демографската прогноза. Но така или иначе намеренията на властите са скромни - за следващата година е предвидено строителството на четири нови детски градини, а в процес на проектиране ще са още седемнайсет, които да предоставят допълнителни 2500 места. Говорим обаче за времето след две години, като дори и тогава разликата деца - места пак ще остане притеснително голяма (при това се очаква ръстът на раждаемостта тепърва да върви нагоре). Което означава само едно: дългосрочна идея за дефицита в детските заведения няма. Е, ако не места, то там поне има телевизори.

Алтернатива

По-различна гледна точка към проблема предлагат от консултантската компания Deloitte. Те са изработили предложение към общините за алтернативно решение на финансиране на детските градини. "Когато разбрах за проблема, прегледах базата данни на компанията, за да видя как е решаван той досега в други страни с наша помощ, казва Людмил Гърков, който е в основата на идеята. "Проектите, изненадващо или не, са основно в страните от Северозападна Европа, където се чувстват по-комфортно с идеята частният сектор да решава проблеми от публично естество", добавя той. Идеята на фирмата е общината да направи стъпки по отношение на публично-частното партньорство и в дългосрочен план да се договори построяването и оперирането на определен брой места в детски градини. "Така общината няма да преекспонира своето участие", обяснява Людмил Гърков. Той смята, че "в едно нормално стопанство" местната власт не може да бъде "специалист по всичко" и е по-смислено да прехвърли на партньор всеобхватното обслужване (виж инфографиката). Така общината ще може да изпълнява по-добре и контролната си функция, която към момента се губи. "При самоконтрола оправданията се приемат по-лесно и качеството пада", казва още Гърков. От Deloitte вече са предложили среща на някои от по-големите общини, в това число и на Йорданка Фандъкова - заместник-кмета по образованието на София. Интересно е, че в основата й на идеята на фирмата стои прогноза колко места ще са необходими - не само тази днес, но и в следващите 20-30 години.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Ще повторя....

    ....мнението си от предния брой на "Капитал" . Да закрият няколко училища с маломерни паралелки и места ще се намерят.

    Обаче никой не иска да си мръдне пръста. Щели да правят бараки , фуртони или не знам какво си. Пълни простотии са това. Докато направят проекти , докато проведат обществена поръчка , която ще се обжалва.......и отиде на 2020 година.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-@
    софиянка
    • - 1

    Има решение на проблема с детските градини и то е-в детските градини в София трябва да се приемат деца РОДЕНИ в София,така даже ще останат свободни места. Не може Гинчето от Левуново дошла в София преди два месеца и решила да остане,да запише детето си,а аз родена и живяла 38г. в София да не мога. И не е само това. В София се задушаваме от селяни и колите им.Аз съм за софийското жителство .

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Българин

    А не може ли общинските власти да освободят заетите от тях детски градини - ето ви веднага 50-100 места/имам предвид Данъчната служба в Младост 1, но сигурно има и други подобни случаи в София/. Това е капка в морето, но може да се направи почти веднага защото това е БИВША ДЕТСКА ГРАДИНА.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Georgi

    Мдааа...прииждат на тълпи от всякакви знайни и незнайни села и паланки..

    Идват с разпадащия се Опел "капка", тунингован с черно тиксо, намазан и олепен идиотски...

    После се появяват "някакви роднини" с които всъщност делят наема на двустайния .. и така около 10-11 души...

    След това някой бързо почват да работят в строителните фирми, където плащат грубия труд нелошо...вече самочувствието им идва ...почват чалга купоните и крясъците на "мьеку"..
    Е нормално след това тези купони да свършат с як секс....и етоооо, градините после са пълни, а същите описани вече след 2 години имат и огромни претенции...освен това.

    Да се направи референдум за Софийското жителство, но да могат да гласуват само родените в София!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    kote

    Здравейте,

    аз не съм от София (от Варна съм) и живея в Германия от 5 години и отчасти се научих да гледам на нещата с немски очи. Нямате си напредстава на колко груби селски прояви от страна на софиянци в Германия съм станала свидетел! Вярно е, че много хора, които идват в София от по-малките градове се държат просташки, но когато ги осъждате не забравяйте, че и вие не сте най-горната брънка на веригата.

    Освен това смятам, че свободата на придвижване е един основен компонент на свободата като цяло, а тя от своя страна - на едно демократично общество. Затова не можете да осъждате Пенка, че се е "придвижила" от малкото си родно селце в София и е записала детето си в детска градина в София. Вие не сте с нищо по-добра от нея и нямате повече права от нея само защото вие или вашите родители сте се намърдали по-рано на това благодатно местенце София.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Софиянка

    Поздравления за Георги, за коментара му. Страхотна идея за референдум и не само че провинциалистите не трябва да гласуват, а не трябва да имат никакви права в София, а само по родните си места.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    милена

    Не мога да повярвам,че все още има хора с такова мислене като от времето на баба ми-столичани,провинциалисти,софийско гражданство и т.н.,как е възможно хора със супер претенции за себе си да разсъждават толкова тесногръдо,за мен селяните са именно такива-ограничени и прости личности без грам космополитност в главите си,за които тези безумни деления и противопоставяния са особено важни,в света падат граници,хората стават все по-мобилни и подвижни,те си знаят и си дъвчат тяхното-ние сме родени в софия и какво като сте родени в софия,това явно с нищо не ви е помогнало да поумнеете,хората, пишейки за този проблем очакват някакви идеи за справяне с проблема,някакви предложения от ваша страна, а те си дъвчат тяхното-ей тва за мен е най-голямата селяндурщина и нека уточня за великите софиянци,че съм пловдивчанка и нямам грам намерение да дишам безценния им кислород в невероятната им столица-просто ахвам като чета коментарите им

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал