Неделята, която не завърши с първа програма

Пешеходният "Шишман" събуди София от сивото ежедневие

"Шишман" се превърна в сцена - както на артистите, така и на гражданите
"Шишман" се превърна в сцена - както на артистите, така и на гражданите
"Шишман" се превърна в сцена - както на артистите, така и на гражданите    ©  Надежда Чипева
"Шишман" се превърна в сцена - както на артистите, така и на гражданите    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На други места

- в Богота, Колумбия, всяка неделя се затварят над 100 километра в центъра на града от 1970 година насам

- в Париж улиците покрай Сена през лятото се затварят за коли и се превръщат в "Парижки плажове"

- Strøget в Копенхаген е най-дългата пешеходна търговска улица в Европа

- центърът на белгийския Брюж е изцяло зона без автомобили

- почти целият италиански град Сиена е пешеходен с малки изключения

Този август в София се случи нещо необичайно. Една малка софийска уличка се превърна в сцена. На нея излязоха творци, които търсят своята публика, търговци, които искат да предложат нещо различно, и жители на града, решени да прекъснат веригата "от работа вкъщи" (и понякога през мола).

Инициативата на няколко граждани, подкрепена от Столичната община с проекта "София диша", показа, че малко ресурс и повече ентусиазъм могат да дадат цвят и  звуци на едно малко късче от центъра на София, обезцветено от паркирани коли, кофи за боклук и разбити тротоари. Затварянето на ул. "Цар Иван Шишман" за автомобили за три поредни недели лесно накара собствениците на заведения да изнесат масите си на улицата, а авторите на оригинални произведения на изкуството да ги покажат на открити щандове. За няколко групи артисти и танцьори не беше трудно да се запалят и да представят работата си на една необичайна сцена, на една крачка от зрителите. А тълпите по малката уличка показаха, че когато се случва нещо смислено, хората идват - разбрали от Facebook, от приятели, а трети просто случайно минаващи.

Нещо се случи в нашия град

"Атмосферата е прекрасна – най-после без чалга и простотии и с нормални хора", казва въодушевено Анна Ганева, която срещаме до група рисуващи с пръсти деца. Според нея "Шишман" е мястото, където "виждаш града такъв, какъвто искаме да бъде - млад, жив, без паркирали коли, с хора, които общуват".

"Не мога да повярвам - на "Шишман" няма коли", обсъжда необичайната ситуация група млади хора. Те трудно си пробиват път по тясната уличка - за разлика от друг път обаче не между спрелите коли, а сред тълпите жадни за разнообразие жители на София. "Нататък какво има?" се превръща в може би най-често задавания въпрос на улицата. А нататък има много – от караоке, през игри на дартс и джаги до самотно пиано пред 7-о училище, на което все пак някои се престрашават да свирят. Заглушава ги за малко единствено военният духов оркестър, който събира погледите на всички на малката уличка. 

Търговците също са доволни - всъщност много от малките бизнеси на улицата сами са финансирали някои от събитията по улицата. Станислав Пенков от книжарница "Петър Берон" разказва, че първата "пешеходна" неделя са работили дори до по-късно заради големия интерес. "Отдавна смятам, че "Шишман" трябва да бъде пешеходна – това е по-артистична и бохемска част на града и ако няма коли, ще изглежда по-добре и хората ще се чувстват по-добре", смята Станислав. Според Кристина Ошанова от "Супа стар", които са отворили в неделя специално заради "София диша", инициативата е дала възможност на хората, които не са на море, да дойдат да се разходят в центъра и да видят какво ще се случи.

"Затварянето на "Шишман" показа, че в София има много жажда за подобни събития", смята Любомир Ноков, съосновател на "Горичка", които са инициатори на идеята, и се надява и други хора да предприемат подобни инициативи. А иначе идеята идва от тяхна позната, разказала им как центърът на Мексико сити се затваря всяка неделя и се пълни с хора. Едно "Айде и тук така" е достатъчно за ентусиастите да запалят за идеята и заместник-кмета на Столичната община Христо Ангеличин, както и списание "Едно", които популяризират инициативата, и "АБ арт проект, заели се с организацията на участниците. Любомир разказва, че са избрали "Шишман" заради заведенията и магазинчетата, готови да се включат.

"Хубавото на "Шишман" е, че се превръща в сцена, а не в базар - атмосферата е артистична, красива, одухотворена", казва Валентин, който е дошъл да представи арт произведенията си. "Фактът, че никой не извади кебапчета, беше достатъчно красноречив", допълва колежката му Розмари. Според нея, ако улицата се затвори за постоянно, в началото ще има проблем с трафика, но постепенно хората ще свикнат и ще съобразяват живота и режима си с това,  особено ако общината инвестира в добра мрежа на градския транспорт.

За да продължи да не е скучно

Изграждането на алтернативни възможности за придвижване е ключов момент в плановете за евентуален пешеходен център в столицата. Развиващите се градове навсякъде по света инвестират именно в по-добра мрежа на градския, пешеходен и велосипеден транспорт. В центъра на Лондон например рядко се виждат други превозни средства освен рейсове и таксита – както заради високата такса за движение с кола в центъра, така и благодарение на добре работещия градски транспорт.

Според архитект Димитър Паскалев, председател на сдружението "Архитекти за София", едно от възможните решения с трафика в София е децентрализацията на града. "Колкото повече работим за локалните центрове на този голям град, толкова по-малко трафик ще се генерира", смята той и вижда перспективата "да слезеш по чехли от блока и да се срещнеш с приятели в местната кръчма, вместо да пътуваш до градския център" като постижима реалност. Архитектите от сдружението приемат центровете като "сърцето на градовете" - места с много история, в които хората се събират и общуват. "Пешеходните улици имат изключителна роля за сплотяване на градските общества, за устойчивост и идентичност на градската система", смятат експертите.

Над всички мерки за подобряване на облика и устройството на града обаче трябва да стои цялостна стратегия за развитието му. "Имаме нужда от водеща идея, въз основа на която да организираме нашия град", коментира архитектът Храбър Попов. По думите му пешеходните зони могат да бъдат такава идея, стига обаче да са организирани по някакъв логичен начин – например да свързват няколко неща, които са от полза за града. Може би така биха се развили и обичайните за почти всеки друг голям град туристически маршрути, по които гостите в София досега няма как да се разходят.

"Ако се обединят "Шишман", "Граф Игнатиев", "Алабин" и "Витошка", това може да стане weekend пешеходната зона на софиянци", смята и архитект Елица Панайотова от "Скица студио". Според нея обаче трябва да има и достатъчно събития, които да съпровождат тази инициатива, като например неделни пазари, книжни базари или различни културни събития. По думите на Панайотова пешеходните пространства не трябва да са механично получени само със спиране на автомобилното движение, а да включват и зеленина, пейки и въобще всички елементи на градския дизайн, които превръщат една улица в пешеходна зона, която да привлича хората и да е приятна за разходка.

"София диша" показа, че не са нужни чудеса, за да почувстваме София като нашето лично пространство. Необходимо е само свежо мислене и воля да продължим в същата посока. Защото, както пише наш читател във форума на capital.bg, "когато хората почнат да дишат и да не генерират стрес, докато стигнат от точка А до точка Б, а напротив, тогава нещата ще почнат да се случват и хората в София ще почнат да поглеждат навън от клетката и да виждат хубави неща все по-често".

Глътка свеж въздух

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Цялата галерия
11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 32

    Както казаха преди малко по БиТиВи, България е държавата, в която колите по тротоарите са повече от колите по платното. А представете си какъв цивилизационен скок е това, да ги разкараш и от двете места. Аз самият обичам да казвам, че след приемането на християнството и освобождението от османците, отучването на Ганьо Цигански да паркира "къде намери" ще бъде третата най-голяма цивилизационна стъпка.

    Нередност?
  • 2
    nyo avatar :-|
    N.Yo.
    • - 2
    • + 2

    Супер! Дано да има по-често такива инициативи!

    А аз пък се чудих защо напоследък небето над София изглежда толкова кристално чисто ... :)

    Нередност?
  • 3
    dimdji avatar :-|
    dimdji
    • - 4
    • + 12

    По принцип, идеята да се случва нещо в София през лятото е добра! Само че, никой не попита живеещите на Шишман и околните улици и пресечки как гледат на проявата, никой не им каза едно голямо БЛАГОДАРЯ за разбирането и в крайна сметка, това което се случва може да се хареса на шепа "интелектуалци", но си прилича повече на бит-пазар. И то на неинтересен бит-пазар. Не виждам защо трябва да харесвам това, че стотици жители на района трябва да се чудят къде да паркират, това че организаторите на "купона" се разхождат с бутилки бира и твърд алкохол в ръка (хубав пример за децата), това че за повечето "атракции" трябва да се плаща и доста от тях са меко казано, дискусионни като стойност (а да, може би са провокативни по отношение на истаблишмнета, както се казва)! В крайна сметка - съвсем наблизо е градинката с паметнкиа на Съветската армия - огромна площ с неподдържана зеленина и занемарени съоръжения, където майките с количките и малките деца са принудени да съжителстват с пияници и наркомани?!
    Защо Софийска община не предложи това място за подобни идеи и то по такъв начин, че жителите на района да се включат с удоволствие и идеи?

    Нередност?
  • 4
    gombeto avatar :-P
    George Yanakiev
    • - 2
    • + 6

    Да се затвори Шишман не би бил кой знае какъв проблем за трафика - все пак на улицата по-скоро се ПАРКИРА, отколкото се минава.

    Нередност?
  • 5
    petertakov avatar :-|
    Petak
    • - 4
    • + 1

    Признавам ди, че не съм видял лично, но от снимките и репортажите оставам с впечатление, че "ивент"-а доста е приличал на селски мегдан с псевдоярт претенции. Но това не е неочаквано - все пак градската ни култура все още е в най-неприятната възраст - пубертета, когато все още сме си деца (селяни), но вече се чувстваме големи (граждани) и се държим предизвикателно с всички, които не са "различни" като нас (странно, но по някаква ирония различните понякога са повече и по-еднакви от неразличните). Ако идеята е някой да си плюсне столчето на средата на улицата, да си топне краката в леген и да почне да се налива от сутринта, не виждам как това облагородява градската среда.

    Да не говорим, че Шишман не разполага с нищо, което да я прави подходяща за пешеходна зона - първо защото е адски тясна и второ, защотопо нея няма нищо, което да направи разходката приятна. Далеч по-уместно би било пл. Славейков и пл. Гарибалди да бъдат почистени от сергиите, да се сспрат трамваите по Графа и да се затворят уличките около Централната поща, като по този начин Славейков се свърже с градинката пред Народния театър. Това си струва, а затварянето на Шишман е като циганска сватба.

    Нередност?
  • 6
    mirosster avatar :-P
    mirosster

    Не можах да отида и съжалявам. Там ми е гимназията. Според мен ако е добре организирано, може да остане и за постоянно. Навсякъде по света и на много места в София, в старите квартали с тесни улички е въведена алтернативна посока на движение. Не пречи да се отиде по-далеч и алтернативата да е и пешеходна- автомобилна.Така центъра може да бъде опасан от пешеходни мостове. Само трябва да се реши проблема с паркирането. За да не бъдат ощетени живеещите на място.

    Нередност?
  • 7
    jazzmaster avatar :-P
    JazzMaster
    • + 1

    Минах, приятно беше, поздравления за идеята. Със сигурност е неприятно за собствениците на автомобили без гаражи, надявам се на толерантност от тяхна страна за тези три недели. Невъзможно е да са удовлетворени всички.

    Нередност?
  • 8
    ajsajder avatar :-|
    ajsajder

    Неприятно е,да ви кажа,и за живеещите наоколо-заради силният шум,кой знае защо неограничен от никаква наредба?И то до доста късен час през деня..."Ми то с колите си е по-хубаво"..е общото настроение!
    Наистина,защо "София диша" не отиде да диша в парк..някъде..,където не живеят хора,стари болни хора,малки деца и т.н?

    Нередност?
  • 9
    archy avatar :-|
    archy
    • + 2

    "София дишa", "Големият пикник на София".. а и много други, знайни и незнайни инициативи, под чиято реализация стои едно име-Христо Ангеличин или - заместник-кметът с колелото. Човекът, който успя да събере на едно място различни групи по интереси, да покаже на всички софиянци една различна градска енергия, да събуди заспалия културен живот на столицата, би бил възможно най-подходящият кандидат на автентичната десница за кмет на София. Време е..необременени лица като Христо Ангеличин да бъдат начело на синята идея и възродят дясното управление. София се нуждае от кмет, който има дългосрочна визия, а само за 5 месеца като зам.-кмет, Ангеличин доказа с работата си, че притежава всички необходими качества.

    Нередност?
  • 10
    mobile83 avatar :-|
    mobile83

    До коментар [#4] от "George Yanakiev":
    хахах ти въобще минавал ли си оттам с кола??? много нереален коментар, честно...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал