Разчовечване

Какво мислят читателите на "Капитал" за отношенията лекари - пациенти

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Макар и за само няколко дни се убедихме в нещо, което дотогава предполагахме - повечето ни читатели имат негативен опит като пациенти в здравните заведения. И като осъзнаваме, че няма еднозначен отговор на въпроса дали лекарите са спасители или просто занаятчии, според не си заслужава да се направят няколко извода.

1. Етикетът "лекар" не гарантира, че представителят на гилдията е непременно най-хуманният човек на света. Има и от спасителите, има и от занаятчиите, но май преобладават вторите. Или защо Хипократовата клетва да е по-силна от клетвата на народния представител или министъра?(клетвите - вляво) 

2. Най-често подчертаваното оправдание за надменното и грубо отношение на медиците е недостатъчно им заплащане. Някои от лекарите твърдят, че даже ще става още по-лошо, защото "системата е такава". Един от дългогодишните анализатори на системата на здравеопазването коментира, че лекарите се "разчовечват". Малка част от тях след време си припомнят хуманното поведение, "защото са забогатели и могат да си го позволят". В същото време бившият зам.-министър на здравеопазването в правителството на ОДС Стойчо Кацаров твърди, че "идеите на ГЕРБ за реформа се свеждат до превръщането на лекарите в чиновници, и отношението им към пациентите ще стане като на чиновниците - бездушно"  

3. Докато за докторите може да се търсят оправдания за поведението им за пациентите няма какво да се каже, освен едно - те са зависими от грижите, които се надяват да получат. Или както се изрази един депутат-пациент "получава се "стокхолмски синдром" - те ни мачкат, а ние ги черпим и гледаме да сме мили" (междудругото той разби мита, че народните представители нямат проблеми с медицинските си грижи, защото се оказа, че т.нар. правителствена болница няма договор със здравната каса и за преглед при определени специалисти депутатите трябва да търсят направления от личните си лекари).

Ето и мненията от форума:

1. Лекарите са занаятчии, защото:

- обществото ни е такова

"Не бива да се чудим, че цинизма и принципа "Всеки се спасява поединично", които преобладават в обществото са се прехвърлили и в медицината. Изобщо не поставям под съмнение че българските медици са кадърни. Това, което им липсва, е цялостен етичен кодекс" (arch).

"И всичко започва /според мен/ от липса на възпитание в първите седем години - възпитанието е в основата на всичко - и в мисленето, и в поведението, и в отношението към всичко" (valterr).

"Те не са по-различни от всички нас- има лекари и лекари. На всеки му се е случвало да дава пари на ръка , когато алтернативата е самолечение"(kaisersoze)

"Докато повечето българи продължават да изпитват това овче преклонение пред лекарите, все ще е така..."(klecho)

"...и продължавам да твърдя: заплатата не е повод за безхаберно отношение. и не болните са виновни за ниските заплати на лекарите, а познай кой. нека протестират, но да не си го изккарват на хора, които се нуждаят от помощ" (carnibird)

"Някой образован човек в тази държава да е успял, кой е положителния пример? Чалгата, мутрите, псевдоелита ни? Не, нямаме шанс докато битуват тези взаимоотношения в обществото ни" (Meer).

- не са компетентни

"Не знам точно къде е проблема, но българските лекари просто нямат навиците и способностите да назначат правилните изследвания, които да способстват за ранно диагностициранеи съответно по-леко лечение! Лично според мен това ги прави свръхнеефективни" ( nqma zna4ka koi).

"Лекарите, с божествения им комплекс, се чувстват постоянно недооценени, ощетени и недостатъчно платени. И си го показват всекидневно. Пациентите пък само се чудят какъв рушвет да им бутнат- кой пари, кой кокошка. И понеже тези "норми" са се утвърдили с времето, всеки опит нещо да се промени в положителна посока води до непродуктивно, гневно размахване на пръст"  (reality).

- системата на здравеопазването е такава

"Потресаващи са отношенията, дори когато си плащаш. Тук е валидна тройна комбинация: да имаш направление (тоест да си осигурен и държавата да е платила за теб), да платиш на лекаря отделно, да те препоръча/имаш познат лекар. Иначе си мъртъв, труп, хладилник, удавен в кофа и така нататък" (александър иванов).

"Ако лекарите се отдръпваха от колегите си, които допускат безочливи грешки, вместо да ги подкрепят, това щеше да е добро за цялото общество" (140)

"Срамно е, че те отделят толкова малко пари за здравеопазване, а после алчните доктори им били виновни" (dimo 58)

2. Лекарите са спасители

"Поповете и лекарите са особена каста хора..... без които не можете, какво мислите за тях няма грам цена" (boby1945)

3. Предложения

"А като полагаш хипократова клетва вече говорим за един дълг, който трябва да е различен от дълга на адвоката, или мениджъра и т.н. Регулацията следователно трябва да е различна и по-строга и безкомпромисна към лекарите...Може да прозвучи грубо, но ако някой взел решението да е лекар, той носи и отговорността, че това е една необикновена професия и забогатяването или дори достигането на добър стандарт на живот му може да се отложи с години, след като докаже колко е добър. Ако човек няма такова съзнание, възможности за изкарване на пари има много и според мен не е за лекар. Тоя компромис съществува при всяка професия, и не знам защо при лекарите трябав да има компромис " (Teodora Georgieva).

"Искам да давам пари, които да влизат в болницата, а не да потъват в джоба на някой лекар и да затвърждават още повече нагласата му на стоящ по-отгоре" (stitch).

И за финал (малко грубичко, за което се извинявам) оставям едно произведение, което се твърди Радой Ралин написал на излизане от една болница в социалистическите години за илюстрация към друг стереотип - че лекарите са цинични, защото професията им е такава, но българите ги уважават.

"Лекарите - скарани,

сестрите - издокарани, санитарките - прости,

@@file:1008270@@

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    email avatar :-|
    email
    • - 4
    • + 14

    Всяко едно твърдение в тази статия е напълно правилно и точно! Много добра статия. Извадена е есенцията на здравеопазването ни. Като може да се добави разбира се и още малко.

    Нередност?
  • 2
    nogica avatar :-|
    nogica
    • - 4
    • + 13

    нищо не оправдава бездушуето.Изборът за професията са го направили в зряла възраст когато са пълнопрвни граждани учила са 5 години,после са имали специализация.Какво трябва да направим ние пациентите,да гфи слушаме колко са онеправдани и да си получават парите,да се кичат с званието доктор,да нагрубяват пациентите и да натякват,че в Европа и света не било така,ами да отидат да поработят и да се реализират там.ОБАЧЕ много бързо се връщат или ги връщатпо голямата част и започват пак да плачат-там е много гадно,стриктно трябва да се работи-мнооого,трябва да се държа мило и да бъда съпричастен към пациента и мн. други изисквания КОЙТО НАшИТЕ МЕДИЦИ НЕщО НЕ СА СВИКНАЛИ НИКОГА ДА ПРАВЯТ.И аз като човек направил своя разумен избор на 18години,плащайки данъци не мога да разбера,за какво плача и аз искам адекватно заплащане,както е в Европа-получавам колкото за БГ. Може да бъде и по-лошо,като в Авганистан например.Всеки има права господа лекари,и никой не ви дава право да нарушавате мойте защото вие неможете да ме спечелите за вашата кауза с действията който извършвате

    Нередност?
  • 3
    nigmand avatar :-(
    Елена Ангелова
    • - 4
    • + 20

    Знаете ли кое е най-страшното? Че е толкова травмиращо и ужасно общуването с тях, че не искам да стъпна на лекар. От което обаче губя само аз. Ако имам рак някой ден, трябва да се сърдя само на себе си за това, че не мога да ги гледам с циничното им и нагло, арогантно отношение към нас. И на мен никой не иска да ми плаща, ама уча хората. Клиентите не са виновни, нали?

    Нередност?
  • 4
    kostovii avatar :-|
    kostovii
    • - 4
    • + 4

    Лекар , би трябвало да означава човек който лекува , дали срещу заплащане или не , няма значение . Порблема ни е ,че повечето вече станаха търгаши . Ами да им сменим наименованието и решаваме проблема . Те и без това по думите на мой приятел лекар отдавна са забравили за клетвата която за тях е една задължителна формалност.Просто като ни заболи нещо ще казваме , че отиваме при търгаша да ни прегледа и толкова.Лекар звучи гордо , а тия нещастници отдавна не заслужават да ги наричаме така.

    Нередност?
  • 5
    private9 avatar :-|
    private9
    • - 7
    • + 3

    Лекарите, повечето от тях, са СПАСИТЕЛИ! Държавата ни е супер зле и това безспорно рефлектира и върху здравеопазването!Но никъде по света го няма това, лекарят да получава 2 / ДВА !!/ лева потребителска такса, а един зъболекар примерно, да взима 100 лева за коронка! Отидете в Англия или в САЩ и ще видите как е там! Че са лекар се записваш седмици преди реално да отидеш на преглед. Че чакаш ужасно дълго, но не смееш нищичко да кажеш, и при това си плащаш, и то, не ДВА ЛЕВА, а хиляди долари и паунди съответно! Лекарите в чужбина са най-богатите хора, и то заслужено, а в скапаната ни държавица, не стига че взимат мизерни заплати/ 500- 600 лева/ , ами и сулио и пулио си позволява да ги критикува за щяло и нещяло! Затова лекари не останаха почти, всички млади лекари бягат кой в Германия, кой в Англия, защото там ги ценят и им дават достойни заплати!

    Нередност?
  • 6
    private9 avatar :-|
    private9
    • - 9
    • + 2

    @ Елена Ангелова:
    А тази госпожа, дето не искала дори да общува с тях, щото било травмиращо, представи си: като не искаш, недей ходи на лекар, госпожо! Никой не те моли насила да посещаваш личния си лекар, ТИ имаш нужда от него! "Никой не ми плаща, но продължавам да уча хората"- отвсякъде си личи, че е някоя даскалица! Как можеш да се сравняваш тебе- даскалицата с вероятно педагогическо образование, дето най-лесно се влиза , с един ЛЕКАР, който е учил ден и нош над книгите, първо, за да го приемат, второ, за да завърш! Ти имаш ли предства, колко е трудно да станеш лекар изобщо?!! Със согурност не е лесно, както да станеш даскал, със смешната специалност Педагогика!! Ей затова лекарите бягат в чужбина и скоро ще ревете , че няма кой да ви лекува!

    Нередност?
  • 7
    vladimiryosifov avatar :-@
    Владимир Йосифов
    • - 2
    • + 2

    Докторе, знаеш ли какво е Фармакопея ?

    Докторе, защо протестираш за по-големи заплати, без да се интересуваш от живота и здравето на пациентите си ?
    Докторе, защо мълчиш когато в България се внасят лекарства различни от европейските ?
    Докторе, ти знаеш ли каква е разликата между лекарствата, произведени за европейци, и лекарства произведени за българи ?

    Докторе, знаеш ли каква е разликата между Seloken LP 200 mg и Беталок ЗОК ?
    Докторе, знаеш ли каква е разликата между Аспирин, произведен за бели хора и Аспирин произведен / внесен за българи ?

    Ако не знаеш - си престъпник !
    Ако знаеш и мълчиш - си престъпник !
    Докторе, как заспиваш ?
    Докторе, българите не знаят, че ги тровят с боклуци, но ти знаеш !
    Ти, докторе, знаеш, че има добри лекарства, които могат да спасят живота и здравето на сънарадниците ти и мълчиш.
    ЗАЩО ?
    Пенсията ти ще е жалка.
    Всеки циганин, простете ром, може да те пребие с железен прът.
    Защо мълчиш ?
    От какво се страхуваш ?

    Докторе, защо Александровска болница изглежда така ?
    http://vladimirproperty.com/content/blogcategory/201/376/
    Докторе, ти не си отговорен за състоянието на тези сгради.
    Ти си отговорен за нищетата и мръсотията на работното ти място !
    Ти, докторе приемаш да работиш в тази болница и пациентите ти да се разхождат в двора на смъртта !

    [Катедра по паразитология и тропическа медицина]
    Катедра по паразитология и тропическа медицина

    Защо ?

    Нередност?
  • 8
    private9 avatar :-@
    private9
    • - 6
    • + 3

    заради такива като вас БГ ще остане без лекари, защото всичките бягат в чужбина, ще ви видя тогава какво ще правите! Лекарите не са виновни, че държавата е кофти, уважеми г-не Владимир Йосифов, те са ПОТЪРПЕВШИ от това!!!!

    Нередност?
  • 9
    private9 avatar :-|
    private9
    • - 7
    • + 3

    Отидете на запад да видите как се чака месеци наред за лекар и да видите какви са таксите за лекари, и тогава коментирайте лекарите в България! Защото Лекар е равно на Спасител и е най-трудната професия в света! Като не ви харесва в България, отидете в чужбина и там ще се научите на РЕСПЕКТ към лекарите, а не в най-мизерната държава в цяла Европа- България! Каквато държавата, такива и хората- озлобени, простеещи, вълци!
    Еми що се чудите, че всички млади лекари бягат по Европата тогава и че нямало достатъчно лекари в България??? С това отношение, как да има??

    Нередност?
  • 10
    vladimiryosifov avatar :-(
    Владимир Йосифов
    • - 3
    • + 5

    Уважаеми private9, познавам човек в България, който се лекува от френски лекар без да се виждат.
    Лекар с мноооого добро име щеше да убие жена ми защото не е чУвал за качественото лекарство, описано в текста ми.

    Същият доктор поиска да му намерим работа във Френско село и когато му намерихме се отказа като страхливец.
    Явно осъзна, че 250 000 - 300 000 евро не се печелят с приятели на ракия всяка вечер.

    Ако разгледате снимките на Александровска болница, които съм публикувал ще повърнете от погнуса .

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал