Сърдечна неволя

Не държавата, а предприемач направи кардиологична клиника в Бургас

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бургас може и да печели класацията за най-добър град за живеене през тази година. Но в графата, в която се отбелязва какво може да се случи на един човек, ако получи инфаркт точно там, би трябвало да пише – нищо добро, ако няма как да се придвижи до най-близката кардиохирургия във Варна, Ямбол или София в рамките на час.

В такава ситуация попаднало преди няколко години семейството на бургаския строителен предприемач Димитър Янакиев, чиято съпруга едва била спасена в "Токуда болница София".

Веднага след това Янакиев, председател на борда и съсобственик със съпругата и дъщеря си в "Мидия груп холдинг", решил да инвестира в един непознат за него бизнес и да построи такава болница в Бургас. Управител на клиниката, която беше открита през седмицата, е лекарката, спасила съпругата – д-р Мариана Контева, консултанти са специалистите от "Токуда" и националните консултанти по кардиология. "Кардиоцентър Понтика" все още не е получил лиценз, тъй като в края на месеца започват проверките на Регионалния център по здравеопазване към ресорното министерство. А след това клиниката ще кандидатства за договор и с Националната здравноосигурителна каса.

Много или малко кардиологии?

В момента в България има общо 33 катетеризационни лаборатории (в които се диагностицират и лекуват сърдечно-съдови проблеми). Четири от клиниките са частни и са собственост на "Токуда" и на Българския кардиологичен институт - част от групата на дистрибутора на лекарства "Търговска лига". Останалите са в държавните болници. Клиниките обаче са разположени неравномерно и предимно в големите градове - София, Пловдив, Варна, Ямбол, Плевен и Велико Търново. Затова преди няколко месеца Дружеството на кардиолозите в България официално стана член на европейското движение "Стент за живот", което се опитва да принуди правителствата спешно да осигурят на пациентите достъп до специализирана кардиологична помощ в първите 40 минути до 1 час след получаване на инфаркт. В България има 2 млн. хипертоници, застрашени от инфаркт, инсулт и сърдечни заболявания, но пък цели райони са непокрити. Такъв е случаят с Бургас, където само официално регистрираните пациенти са 200 хил., според д-р Мариана Контева, която цитира статистиката на кардиологичното дружество. Те обаче са принудени да пътуват за диагноза и лечение до Варна или Ямбол.  

В същото време обаче клиничните пътеки, по които здравната каса плаща за този тип кардиолечение, са едни от най-скъпите и за тях отиват около 10% от средствата за болнична помощ – над 80 млн. лв. през 2009 г. През тази се очаква те да бъдат около 100 млн. лв. Проверка на агенция "Медицински одит" установи, че в част от клиниките касата е плащала за скъпи прегледи на здрави пациенти.  

В лабиринта от нуждата от този тип болница, доброто заплащане за лечение и изявленията на институциите, че ще затегнат още повече контрола върху тези клиники, инвестицията на Димитър Янакиев изглежда

Трудно изчислима като възвращаемост.

Освен това болницата трябва сама да плати за специализацията и обучението на екипа си, тъй като този тип специалисти са изключително малко.

"Компанията ни притежава солиден строителен бизнес, хотели, предприятия, не сме го направили, за да печелим, исках на никого в Бургас да не се случва това, което се случи на нас", коментира Янакиев. Стойността на клиниката е около 12 млн. лв. Той смята, че в най-добрия случай фирмата му би могла да си върне вложените средства обратно след 10 години. Ако не се получи, все едно сме направили едно добро дело и ще подпомагаме болницата, отбелязва той. Д-р Мариана Контева казва, че надеждата й е да сключат договор със здравната каса, тъй като клиниката не е заложила да разчита на частни пациенти. "Мидия груп холдинг", която през 2009 г. има приходи  от 54.2 млн. лв. и 18.1 млн. лв. печалба, е кредитирала дъщерното си дружество "Кардио-консулт", което е собственик на центъра, за ремонта на помещенията и за оборудването на клиниката.
Лечебното заведение заема три приземни етажа от бургаската болница, които са били неизползваеми. "Първоначално, преди три години, планирах да построя голяма болница на площадката на шивашката фирма "Ропотамо", която е собственост на холдинга, и дори си представях, че тя ще е на 70 хил. кв.м разгъната застроена площ и ще може да лекува всякакви заболявания. Кризата ни отрезви малко и затова започнахме да търсим място в самия Бургас, което да е удобно за всички, а това е самата болница", отбелязва Янакиев. Фирмата му сключила договор за наем за 10 години при цена от 10 лв. на квадратен метър в неремонтиран вид. По думите на Янакиев в момента наемът на офисни площи в Бургас е 8-9 евро на квадратен метър при завършен вид на сградата и болницата печели от това ниво на наема. Самият ремонт е струвал 3 млн. лв., като най-големи са инвестициите в подмяната на вентилационната система на сградата (около 500 хил. лв.) и в изграждането на трафопостове за снабдяване с електричество на медицинската апаратура. По-скъпата част е обзавеждането, което е най-новото поколение апаратура на General Electric, произведена през тази година – става въпрос за операционните, скенера и ехографските апарати.

Центърът е сключил консултантски договор, чиято стойност не се оповестява, с "Токуда". Кардиохирурзите там ще работят ротационно в Бургас и ще обучат лекарски екип, който да работи самостоятелно. В болницата ще оперира и националният консултант проф. Генчо Начев. Пациенти, които са диагностицирани, ще могат да се лекуват в "Токуда" по ортопедични и неврологични заболявания, за които центърът все още не разполага със специалисти.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dnickolov avatar :-|
    ДДД
    • + 10

    Браво!

    Нередност?
  • 2
    dreamboxer avatar :-|
    hypercube
    • + 5

    Един да се сети да инвестира "бетонните" пари в нещо различно от нов бетон.

    Нередност?
  • 3
    petar258 avatar :-|
    petar258
    • + 2

    Браво, остава услугите да са достъпни за бургазлиите които нямат фирми.
    Един приятел почина преди няколко месеца защото в Бургас няма кардиохирурзи, но той беше обикновен българин, без милиони зад гърба си.

    Нередност?
  • 4
    areta avatar :-(
    areta
    • - 1

    "Проверка на агенция "Медицински одит" установи, че в част от клиниките касата е плащала за скъпи прегледи на здрави пациенти. "

    Доста тъпо от страна на Медицински одит - на мен трябваше да ми се направи скъп кардиологичен преглед, за да се провери откъде идва моят здравословен проблем. Оказа се, че сърцето ми е здраво. Значи аз влизам във въпросната група здрави (кардиологично) пациенти?! Някак си нямам чувството, че прегледът е бил излишен, въпреки че показа, че сърцето ми е здраво.

    Нередност?
Нов коментар