🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Високата цена на бездействието

Спор за 340 млн. лв. заплашва да деблокира важната реформа в здравеопазването

Лимитите за плащане на медицинска помощ ще останат и през следавщата година.
Лимитите за плащане на медицинска помощ ще останат и през следавщата година.
Лимитите за плащане на медицинска помощ ще останат и през следавщата година.    ©  Красимир Юскеселиев
Лимитите за плащане на медицинска помощ ще останат и през следавщата година.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търгове за лекарства, покупка на апарати за хемодиализа, плащане за химиотерапия и санаториуми. Вместо да прави политика, здравното министерство от години се занимава усърдно с търговия. И допреди месец искаше да продължи да го прави.

Новото ръководство реши да сложи край на тази практика, като прекрати търговете, които провежда, и спре да плаща от бюджета си за лечение на тежки болести. Това означава, че част от здравните вноски трябваше да отиват за дейности, които досега се покриваха от държавния бюджет. Още преди новият курс на министерството да успее да покаже предимствата си, той възроди позатихналото напрежение между здравната каса и Българския лекарски съюз (БЛС). Което пък е на път да върне лошото за всички статукво. А това означава забавяне на реформите и кърпене на нефективната система вместо задължителните вече промени.

Спорът е за 340 млн. лв - парите, заложени в бюджета като трансфери от здравната каса (НЗОК) за плащане на лечението на онкоболните и пациентите на хемодиализа през следващата година. Досега за техните медикаменти и лечение плащаше държавата. От години всички пациенти настояваха парите за лечението и лекарствата им да идват от касата, тъй като средствата в здравното министерство са ограничени и не всички получават важното си лечение или лекарства навреме. От друга страна, наистина не е работа на министерството да се занимава с медикаменти и клинични пътеки. Нещо повече, спорът за това кой трябва да плаща за здраве, води и до далеч по-важния дебат за цялостната осигурителна тежест.

(Не)национализираните вноски

Всъщност дебатът за увеличаване на осигурителната тежест тръгна още през пролетта. Тогава здравната каса бавеше плащанията за болниците заради липса на средства, а първоначалната идея беше вноската да се увеличи на 10%. Замени я тази всички държавни служители, военни, съдии и полицаи да се осигуряват както останалите работещи и държавата да престане да плаща за тях. Като продължение стана ясно, че държавата не внася навреме осигуровките на 4.9 млн. души, за които плаща. В крайна сметка бяха увеличени пенсионните вноски, а резервът на здравната каса, предвиден за реформи, ще стане част от фискалния резерв през 2011 г. и ще може да се харчи за всичко, а не само за здраве.

Въпреки решението парите за здраве да идват само от касата, от следващата година тя ще продължи да плаща само частично при някои тежки диагнози и скъпи медикаменти. Останалата част от парите ще се допълва от бюджета на министерството. Причината е, че въпреки декларираното желание предишният министър не е подготвил никакви изчисления кое колко ще струва, нито механизъм за прехвърлянето в касата. Така се оказва, че част от парите от вноски отново ще бъдат дадени на министерството.

Което отново събуди недоволството на лекарите по отношение на начина, по който ще се  разпределят средствата. Според тях с пари от вноски ще се плащат дейности, които трябва да бъдат финансирани от държавата. Например спешната помощ. Докторите имат още една претенция - според тях част от пациентите с тежки диагнози не са здравно осигурени и за тях също трябва да плаща държавата. 

"Не е редно средства от здравни вноски от касата да отиват към Министерството на здравеопазването, защото това противоречи на принципите на осигуряването", отбеляза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Управляващите се опитаха да тушират напрежението след съсловието и обясниха, че спешната и психиатричната помощ си остават задължение на държавата и с парите от вноски, дадени на министерството, няма да се покриват други разходи. Директорът на НЗОК д-р Нели Нешева обяви, че текстовете в закона гарантират, че въпросните 340 млн. лв. ще бъдат използвани само за хора с бъбречни и онкологични заболявания.

В поправката в закона обаче е записано, че с тези пари ще се плащат "и други нормативни дейности, определени в нормативен акт". Така през следващите месеци колко точно ще се плаща и за какво ще се изясни в наредба, която ще подготви здравното министерство. То пък ще се съобрази със собствения си бюджет.

Кой колко получава

И в следващия бюджет на здравната каса изрично е записано, че тя ще определя лимити на дейността на лечебните заведения. На всяко тримесечие заедно с договорите с НЗОК личните лекари и специалистите ще получават лимитите си за направления за изследвания.

Това също предизвиква недоволството на лекарите, според които и преговори, които трябваше да се водят при внасянето на проектобюджета на НЗОК в парламента, на практика са напълно формални. По думите на д-р Райчинов за лекарите остава да преговарят за начина, по който ще се отчитат. Причината е, че финансовото министерство определя цените, а стандартите на работа -  здравното министерство в наредба.

Другият въпрос е, че в проекта са заложени почти същите пари за болниците. На практика това означава, че те биха могли да продължат да работят при сегашните условия или системата да бъде преструктурирана, срещу което има сериозна съпротива както от лекари, така и от пациенти.

Според предварителните разчети на финансовото министерство, които лекарският съюз е получил, болниците ще бъдат разделени на четири различни групи. На всяка от тях ще се плаща различна цена за лечението. До момента не е ясно и дали от началото на годината ще влезе в сила наредбата, според която ще се доплаща за избор на лекар и избор на екип в болниците.

Още едно договаряне

Въпреки закъснението преговори все пак има, но не е ясно дали рамков договор с лекарите ще има и дали дискусията за разпределението на парите ще приключи до края на декември. Това обаче няма да са единствените трудни разговори, които предстоят на здравната каса.

В пакет с бюджета й в Народното събрание се промъква и поправка в Закона за здравното осигуряване, който все пак позволява на НЗОК да се договаря с производителите на лекарства за допълнителни отстъпки. Допреди година съществуваха две комисии – една, която определя кои лекарства се плащат от обществени фондове (НЗОК, МЗ и държавните болници) и втора – в здравната каса, която сама определяше колко от всяко лекарство плаща. Съществуваха парадокси, при които лекарството е в единия списък, но НЗОК не го плаща. През миналата година обаче комисията, която определя процента на заплащане и видовете медикаменти, стана само една и се обновява на три месеца. Тя вече не се определя от здравната каса. Плюсовете в това са няколко – пациентите вече не чакат в листи да им дойде редът и НЗОК е длъжна да им покрива лекарствата. Освен това така се премахнаха предпоставките за корупционни практики, както отбелязваха многократно представителите на фармацевтичната индустрия. Минусът е, че здравната каса няма как да контролира разходите за лекарства и месечните плащания надвишават бюджета й за медикаменти. С новата поправка здравната каса си извоюва правото да се договаря за допълнителни отстъпки с производителите. Това обаче ще става доброволно и само ако производителят поиска да даде допълнителна отстъпка от цената. 

Всъщност хаосът с пари, правомощия и преговори в здравния сектор засега показва само че скоро към протестите на лекарите, могат да се присъединят и пациентите.

Бюджет

През следващата година е предвидено приходите от здравни вноски да се увеличат с 2.4% спрямо тази година, когато ще бъдат събрани 2.5 млрд. лв. Нарастват и разходите за здравни плащания, като от 1.9 млрд. лв. през следващата година около 1.1 млрд. ще бъдат за болниците. Оперативният резерв на здравната каса се увеличава и става 10 на сто от приходите. Обикновено той се използва за разплащане на лечение отново в болниците. Приходната част е изчислена при допускането, че 6.6 млн. души се осигуряват, а онези без вноски са само 1 млн. Преди няколко месеца правителството обяви, че неосигурените са 1.6 млн. души.

През следващата година здравната каса вече няма да има т.нар. голям резерв. Той беше събран от вноските през 1999 г., за да послужи за осъществяване на болничните реформи. В него бяха събирани и 2-та процентни пункта увеличение на вноската - от 6 на 8%, тъй като пък реформи нямаше. В края на 2010 г. се очаква средствата да бъдат 1.8 млрд. лв. Те ще бъдат прехвърлени във фискалния резерв и правителството би могло да се разпорежда с тях.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 2

    "Спор за 340 млн. лв. заплашва да деблокира важната реформа в здравеопазването" - какво искате да кажете с това заглавие??

    Нередност?
  • 2
    dgdimitrov avatar :-|
    Quo Vadis?
    • - 1
    • + 2

    Здравната каса продължава както винаги да няма нищо общо с пациента и както винаги потъпевши от държавната некадърност ще са и медицински работници и най-вече пациенти. Нищо няма да се оправи докато държавата не регламентира права на пациента, който реално да се следи дали се спазват и почне да прави разлика м/у плащаши и не плащащи здравни осигуровки. Според мен НЗОК трябва да се закрие и да се даде правото на частни каси да управляват парите на пациентите, а МС да следи за спазване на правата на пациента и ако е необходимо да е арбитър м/у лекарите и здравните каси.
    Така най-малкото ще се реши проблема с неплащане на вноските, защита на правата на пациентите (в момента е никаква) и договарянето на мед. дейности м/у касите и лекарите ще е на търговска основа и при някаква конкуренция.

    Нередност?
  • 3
    kafalov avatar :-|
    kafalov
    • + 2

    до кога всезнаиковци щте наричате лекарите "РАБОТНИЦИ"
    АМИ ХАИДЕ ДА ИМ ВИКАМЕ "здравни селяни"
    забравете клишетата!!!
    спомнете си"РАБОТНИчЕСКО-СЕЛСКА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ"
    ТЪПО НАЛИ
    хем работник,хем селянин,хем интелигент
    ?!???!?

    Нередност?
  • 4
    dgdimitrov avatar :-|
    Quo Vadis?
    • + 1

    До коментар [#3] от "kafalov":

    ми медицински работници означава хора който ранотят в сферата на здравеопазването - лекари , сестри и т.н. йзвинявам се ако си се почуствал засегнат от това, но смятам че няма нищо срамно в това човеки да работи ... а какво работи е вече въпрос на възможности, образование и способности.

    Нередност?
  • 5
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 2

    Ами то 2.5 млрд, които се предвиждат за здравеопазване през 2011, разделено на 7.6 млн българи, прави по 328 лева на година, или 27 лева на месец на човек.
    Смятайте си сами за какво стига това. Може би да ни измерят по един път кръвното и холестерола.
    За толкова пари - толкова. Даже много добро си ни е здравеопазването спрямо парите, които даваме за него.

    Нередност?
  • 7
    steppenwolf avatar :-|
    steppenwolf

    До коментар [#6] от "steppenwolf":

    Не могат да го направят, защото в тъпата ни конституция е написано че всички имат право на безплатно образование и лечение. Обаче никъде не се споменава че трябва да е качествено. Така че в тая държава никога няма да има добро здравеопазване и добро образование. Лека по лека ще станем като Либия. Просто се сриваме като държава и това видно за всички, които са си свалили розовите очила.

    Нередност?
Нов коментар