🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мащеха България

Неправителствена организация се опитва да помогне на бежанци да се завърнат в родината, след като страната ни ги е отритнала

Бежанците често се озовават в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци
Бежанците често се озовават в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци
Бежанците често се озовават в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци    ©  Анелия Николова
Бежанците често се озовават в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Окончателно съм решил да се върна." Халед* e вперил поглед в земята, но е кристално ясно, че е категоричен. Неговите тъжни черни очи блуждаят из стаята, а ръцете му трескаво мачкат международен паспорт. Халед е представител на етническата група фейли, известна още като "народът без държава". Причината е, че и Ирак, и Иран отказват да ги признаят за свои граждани. Халед прекарва детството и младежките си години, кръстосвайки пътищата между двете държави. През 80-те години режимът на Саддам Хюсеин прогонва хиляди семейства като неговото от Ирак и конфискува земите и имотите им. В края на октомври миналата година 25-годишният Халед решава да избяга в България с надеждата тук да намери убежище.

Няколко месеца по-късно той е един от първите кандидати на програмата за доброволно завръщане на чужденци в страните, откъдето произхождат. Инициативата е на неправителствената организация "Каритас София". Финансиран от Европейския фонд за връщане, проектът има за цел да даде възможност на граждани на трети държави да се завърнат в родината си чрез справедлива процедура и да им помогне да изградят нов живот. Нещо повече - за тези, които пребивават в България без правно основание, доброволното завръщане е начин да се приберат у дома, без да подлежат на административни мерки.

Целева група на програмата са чужденци, които са получили един или повече откази за хуманитарен или бежански статут (за дефинициите виж карето), такива, които са още в производство и чакат решение, или просто бежанци и имигранти, които имат трудности да се интегрират в България или пък искат да се завърнат в собствената си страна поради лични причини. "Колкото и да не си го признаваме, в България те са дискриминирани, особено ако изглеждат физически различно", откровено казва Радосвета Хаджиева, координатор на проекта в "Каритас София".

Халед не говори много. Казва само, че ако може, би заминал още утре. Притеснява се за майка си, която е тежко болна в Иран. Единственото му желание е да я прибере в Ирак и да събере цялото семейство отново там. Няма конкретен план за себе си. Надява се новото правителство в Ирак, което е благосклонно към кюрдските фейли, да им върне земите, за да изградят дома си наново. "Вече не се страхувам. Искам само да се махна от България и да взема родителите си", казва той, гледайки към прозореца...

Митът за българското гостоприемство

Най-голям интерес към проекта на "Каритас София" проявяват иракчаните. Според статистиката на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Ирак е на второ място след Афганистан по брой на подадени молби за получаване на статут от 1993 г. досега. Иракчаните са типичен пример за бежанци - хора, които се опитват да се спасят от преследване, вътрешен въоръжен конфликт и на които в собствената им страна са били отказани основни човешки права поради някакъв признак (раса, религия, националност, социална група, политически убеждения). В техния случай държавата не е в състояние да защити гражданите си и те са принудени да напуснат, за да оцелеят.

Процедурата по даване на статут в България обаче е непрозрачна и оплетена в бюрокрация. Оказва се, че историите на подалите молба за закрила чужденци често не отговарят на критериите на ДАБ. Като тази на Мохамед, който в една ранна сутрин през лятото на 2008 г. е нападнат в родния си град в Ирак. Похитителите са няколко мъже, които се представят за полицаи, а след това го пребиват. След това Мохамед не помни нищо . Събужда се вече в болницата, където научава, че е бил спасен от американски войници. Впоследствие разбира, че побоят е бил поръчан от негови познати, които са искали да го отвлекат, за да поискат откуп от семейството му.

Тогава Мохамед решава да избяга, за да оцелее. В България, където живее вече три години, има няколко отказа да получи статут на бежанец. Затова пък на всеки 15 дни трябва да ходи до дирекция "Миграция", за да се подписва, че чака поредното решение. И въпреки че си докарва прилични доходи от работа в заведение за бързо хранене, че има къде да живее и се оправя добре с българския език, Мохамед също е решен да се върне в Ирак.

"Критериите за получаване на бежански и хуманитарен статут са ясно разписани в закона. Разчита се и на умението на нашите служители да преценят къде е истината и къде измислицата в историите на чужденците, дали наистина са били преследвани по политически, религиозни причини или са станали жертви на криминално деяние", казва директорът на дирекция "Методика на производството и правно обслужване" в Агенцията за бежанците Румен Сяров. По думите му 90% от тези, които подават молби за закрила, всъщност са икономически мигранти, тръгнали да търсят по-добър живот.

"Да, има много жертви на отвличания в страни, които са в гражданска война, но това не са бежански истории. Те са били отвличани за откуп, защото семействата им са били малко по-заможни. Станали са жертви на криминално деяние, но не са посмели да се обадят на полицията, твърди Сяров. И продължава: Истинският бежанец, който е бил преследван заради политически убеждения или произход, не смее въобще да излезе от стаята си в центъра. Живее само със стипендията от 65 лева на месец, докато не получи решение. Въобще не се афишира, че е в страната. Страхува се дори от служители в посолството на страната си."

Адвокат Илиана Савова, директор на Програмата за правна защита на бежанци и мигранти на Български хелзинкски комитет (БХК), обаче вижда куп проблеми в качеството и честността на процедурата по даване на статут. "При първата вълна от Ирак половината от подалите молба за закрила получиха статут, останалите - не. За мен това беше политическо решение, за да се демотивират иракчаните да продължат да влизат в България", коментира Савова. По изчисления на БХК едва 11% от подалите документи за закрила миналата година са получили такава. Ефектът е, че в момента в България влизат най-отчаяните хора, останалите са се насочили към други държави, където получават статут. Савова не може да си обясни този рестриктивен подход на Агенцията за бежанците, особено при положение че на година в страната ни влизат само около хиляда души. За сравнение - в Германия например има по 200-300 хиляди бежанци на година. "България изобщо не е привлекателна държава като крайна дестинация за имигранти", смята тя и намира спекулациите за бежански вълни след влизането на страната ни в Шенген за абсолютно неоснователни.

Непривлекателна всъщност е меко прилагателно за страна, в която бежанците често стават жертви на недостойно отношение и ксенофобия. В общия случай те се сблъскват с това още на ГКПП-то, където Гранична полиция не разполага с преводачи, не може да разграничи хората, които търсят закрила, от нелегалните имигранти и на практика арестува всички за 24 часа. След това се озовават в центъра за временно настаняване в Бусманци (или в този в Любимец, който беше открит наскоро). А Бусманци повече прилича на затвор, в който чужденците се държат с месеци без потвърдена от съд мярка за неотклонение. Не че, след като излязат, ги очаква нещо по-добро - много от тях се озовават на улицата, без да има къде да отидат и как да започнат нов живот, и с една-единствена утеха - 65 лева на месец. Това обяснява и увеличението на броя молби за социална помощ към Българския червен кръст от страна на бежанци, които живеят на улицата.

Докато чакат молбата им за статут да бъде разгледана, чужденците нямат нито достъп до пазара на труда, нито възможност да изучават български език в Интеграционния център към агенцията. Гарантирано им е единствено дълго чакане пред миграционните служби. Не са рядкост и съмненията за корупция при даването на статути. "Получаваме страшно много такива сигнали, но не можем да ги подадем по-нататък, защото много малко хора искат официално да свидетелстват, тъй като се страхуват", казва адвокат Илиана Савова. В крайна сметка много от кандидатите за бежански статут се отчайват и сами решават да се върнат обратно.

Какво не е наред

Адвокат Савова е категорична, че първото нещо, което трябва да се промени, е политиката на агенцията по отношение на настаняването на новопристигналите бежанци. "Агенцията трябва да намери достатъчно административен капацитет и да дава на всеки търсещ закрила това, за което е абсолютно длъжна - подслон", смята тя. Наложително е също да се преработи националната стратегия за интеграция, която страда от безкрайно много дефицити. Най-уязвимите групи хора например - възрастните, болните, майките с много деца, често нямат физическата възможност да присъстват на курса по български език, който е условие за следващите стъпки от интеграцията.

Румен Сяров от Държавната агенция за бежанците смята, че законът за чужденците също има нужда от корекции. Според него трябва да се измисли механизъм, по който чужденците, получили окончателен отказ за статут, но не искат да напуснат страната, а и няма как да бъдат депортирани по различни причини, да имат възможност да пребивават легално, да работят и да плащат данъци.

Всичко можеше да бъде една идея по-лесно, ако средствата от европейските програми за бежанци се усвояваха по план. Проектът, който "Каритас София" изпълнява в момента например, използва финансиране, предвидено за 2009 г., просто защото администрацията не се е организирала да пусне процедурите по-рано. Тъй като парите трябва да се усвоят до юни, срокът му е само пет месеца - крайно недостатъчни за организацията на документи, комуникация с партньорски организации и най-важното - реинтеграцията на връщащите се в родните им държави. Но на фона на двата процента усвоени средства от всички европейски фондове, това не е изненада.

"Не знам какво ме очаква", откровен е Рахман, който вече чака самолетния си билет за родната страна, след като е прекарал четири години в България и е получил четири отказа за статут ("Аз им казах истината, те ми казаха: това не е достатъчно"). "В Ирак и до днес няма стабилност – един ден е спокойствие, а на следващия...", не довършва той. Там живеят спомените за разбития му магазин, за убития му брат, за разпръснатото му семейство. Рахман обаче е решил, че с помощта от 2000 евро, която му предоставят от "Каритас София", ще успее да си купи такси. И да стисне отново кормилото на собствения си живот по улиците на Багдад. Пък каквото стане...

-------

*Всички имена на бежанци са променени от съображения за сигурност

Кой е бежанец

- Статут на бежанец се предоставя на чужденец, който основателно се страхува от преследване поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или поради политическо мнение и/или убеждение.

- Хуманитарен статут се предоставя на чужденец, принуден да напусне държавата си на произход, тъй като е изложен на реална опасност от тежки посегателства като смъртно наказание или екзекуция, изтезание или нечовешко или унизително отношение, или наказание, тежки и лични заплахи срещу живота или личността му като гражданско лице поради насилие в случай на вътрешен или международен въоръжен конфликт.

- Производство се спира, ако чужденецът не се яви на интервю в продължение на 10 работни дни, промени адреса си, без да уведоми ДАБ, или откаже да съдейства на длъжностните лица.

- Производство се прекратява, ако обстоятелствата, пораждащи страха от преследване в държавата на произход, са отпаднали, ако чужденецът доброволно се възползва от закрилата на държавата си по произход; ако отново доброволно е придобил гражданството си или е получил ново гражданство в друга държава; ако придобие българско гражданство; доброволно се установи в държавата, в която е бил преследван, или оттегли молбата си и т.н.

- Предоставен статут на бежанец или хуманитарен статут се прекратява, когато обстоятелствата, пораждащи страха от преследване в държавата на произход са отпаднали, когато чужденецът доброволно се възползва от закрилата на държавата си по произход; след като веднъж е загубил своето гражданство, отново доброволно го е придобил или е получил ново гражданство в друга държава; доброволно се установи в държавата, в която е бил преследван; чужденецът заяви, че не желае повече да се ползва от предоставения му статут.

Източник: Закон за убежището и бежанците
19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 6
    • + 14

    Жалко за напразните им надежди на тези бежанци. Тя българската ни администрация не може да се оправя със собствените си проблемни групи, камо ли с хора от чужди страни. Този проблем също носи негативи за държавата и народа ни, така както обслужването в туристическия сектор, например. Обучение и нова култура ни трябва, но това ще става ще става много бавно - с темповете на смяна на едно поколение с друго.

    Нередност?
  • 2
    jj avatar :-|
    J.J.
    • + 15

    "Статут на бежанец се предоставя на чужденец, който основателно се страхува от преследване поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или поради политическо мнение и/или убеждение."
    Как тогава хора от Ирак, например, могат да получат такъв статут, след като в Ирак вече има някакъв тип адекватно правителство, което със сигурност не преследва хора, заради раса, религия и т.н.?
    "Според него трябва да се измисли механизъм, по който чужденците, получили окончателен отказ за статут, но не искат да напуснат страната, а и няма как да бъдат депортирани по различни причини, да имат възможност да пребивават легално, да работят и да плащат данъци."
    Ето това е истината. Почти всички кандидатстващи за статут на бежанци са в реалност икономически имигранти. Нека да започне дискусия в обществото ни, дали сме готови да приемем такива, и тогава, ако има интерес, да се подготви програма тип "Зелена карта" или нещо от сорта.

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 7
    • + 12

    Нехуманното отношение към чужденци точно от българи е недопустимо. Нали само допреди 10 години ние самите пълнихме имигрантските лагери в Германия, Швеция и Белгия. Колко хора се изкарваха "преследвани" по политически и етнически причини.....Накрая като се видя, че номерът не минава, почнаха да изтъкват като причина за емиграцията принадлежността към дискриминирани сексуални малцинства (сиреч педераси). Няма край падението, което изживяха българите по време на масовата емиграция. Лошото отношение към имигрантите може да се оприличи само с поговорката "Кога стана калайджия, кога ти почерня задника?". Едно е да нямаш пари и да не можеш да им помогнеш, друго е да ги подложиш на унижения и размотаване...

    Нередност?
  • 6
    danielcho avatar :-|
    Даниел Чо
    • - 7
    • + 15

    Oblivion, срам ме е от теб. Не мисля, че имаш право да живееш в модерна държава. Бих взел всеки бежанец, ако примат теб в замяна -- и бих бил горд българин.
    Заври се в ... oblivion!

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 8
    oblivion avatar :-|
    oblivion
    • - 15
    • + 7

    До коментар [#6] от "danielcho":

    Защо нямам право да живея в модерна държава? Защото не съм ляв хуманист ли?
    Защо трябва да помагам финансово на тези хора? Защо трябва да ми пука за тях? Има ли логична причина изобщо?

    Нередност?
  • 9
    pesheff avatar :-?
    pesheff
    • - 3
    • + 8

    Според него трябва да се измисли механизъм, по който чужденците, получили окончателен отказ за статут, но не искат да напуснат страната, а и няма как да бъдат депортирани по различни причини, да имат възможност да пребивават легално, да работят и да плащат данъци.

    ---- значи ако следваме съвета на този гений на административната мисъл - няма смисъл да се дава отказ на никого - направо да им дават по един апартамент и кола още от границата! Ей капацитети!

    Иначе не е лошо като идея - да им дадат пустееща земя под наем и някоя изоставена селска къща и да обработват и да се изхранват - много от тях ще живеят по добре - а може и с циганите да се справят - в Ирак не обичат крадците - ръката се реже до китката

    Нередност?
  • 10
    pavel_yan avatar :-|
    Павел
    • - 3
    • + 9

    Много от тези хора са образовани и готови да учат и работят, но само ако им се даде възможност, разбира се. За националистите и расистите, чието мнение с смята за 'патриотично', това е немислимо. Те не желаят да виждат по-далеч от носа си, както и факта, примерно че след 20-30 години на застаряващите нации в демографски срив няма да има достатъчно работоспособни хора да им поддържат социалните и здравни системи. Много от по-стратегически мислещите застаряващи държави отдавна решиха, че много по-хуманна позиция е да приемат и интегрират чужденците, да им дадат възможност да учат и работят.

    Да не говорим изобщо за хуманния момент да приемеш някого, който няма граждански статут в никоя държава по света и е смятан за чужд, където и да отиде. Тези ценности явно са непознати, въпреки, че милосърдието се смята за основна християнска ценност (а тези ценности би трябвало да са добре познати на 'патриотите').

    Само за да онагледим картинката споменавам малко цифри:
    Според ООН през 2009 е имало 43.3 милона насилствено преместени от местожителството си хора по света и това е най-големия брой от средата на 1990 досега. 15.2 милиона от тях са бежанци. А хората без никакъв граждански статут са били между 6.6 и 12 милиона през 2009.
    (източник: http://www.unhcr.org/4c11f0be9.html)


















    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал