🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Созопол - между митовете и истините

Най-старият черноморски град има потенциал да развива културен туризъм, но ако предложи повече от вампирски кич

Занемареният Некропол на плажа "Харманите", оставен да се саморазрушава заради имотни спорове
Занемареният Некропол на плажа "Харманите", оставен да се саморазрушава заради имотни спорове
Занемареният Некропол на плажа "Харманите", оставен да се саморазрушава заради имотни спорове    ©  Цветелина Белутова
Занемареният Некропол на плажа "Харманите", оставен да се саморазрушава заради имотни спорове    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Обиколил съм триииийсет и пет държави. Е, такива красоти никъде няма. Созопол е перлата на планетата." Разперил безгрижно ръце на пейка срещу пристанището, с нахлупена моряшка шапка и обветрено лице, е застанал най-изкусният търговец в региона. По душа и по професия моряк, сега просто пенсионер - продавач на истории. Опакова и поднася Созопол в красиви думи със старанието на майстор на ръчно изработени сувенири. Макар и налудничав, пламенният му патриотизъм неизбежно пали усмивки в отговор. Не търси нищо в замяна. Само да го слушаш и да се връщаш там всяко лято.

Бреговете на Созопол раждат талантливи разказвачи - от сладкодумния моряк на пристанището до историка митотворец Божидар Димитров. И никак не е случайно, че намирате историите им по пожълтелите от слънце и скука страници на вестниците. Съберете ги накуп и имате сюжет за роман на Дан Браун - дълбоко в морето дремят останките от Ноевия ковчег, под могилите лежат приспани от вековете вампири, а по островите наоколо е бродил самият Йоан Кръстител. Созопол като перфектното плажно четиво.

Хълмовете и околностите на града днес действително приличат на разтворена книга. Зеят изкопи за проучвания, от които изскачат все нови и нови находки, издигат се скелета за ремонт на средновековни църкви и градеж на антични крепостни зидове, гигантски транспаранти опасват възрожденски къщи в Стария град, а отвсякъде надничат табели - доказателства, че всичко се случва с финансовата благословия на Европейския съюз. 26 века история. 26 пласта загриженост към културно-историческото наследство.

Всичко това, разбира се, не е самоцел. А част от усилията Созопол да се ребрандира като столица на културния туризъм в България. Да бъде градът, който да направи така желания завой в имиджа на страната като туристическа дестинация. Един кръстоносен поход, в който хилядолетната история подава ръка на туризма, за да счупи проклятието на формулата "море, слънце и евтин алкохол" и да започне да привлича по-качествени и платежоспособни туристи. Поход, който ще обхване цялата страна и ще струва 300 млн. лева в следващите две години - за реставрация на крепости и други туристически обекти с европейски средства.

Мощи и вампири вместо сувенири

Засега този грандиозен план за Созопол обаче е само на скеле. И само на пръв поглед изглежда, че всички, ангажирани да наливат основите на промяната, работят в хармония. Едно от най-ярките разминавания между легенда и действителност в града е въпросът с търговския ефект от двете най-шумно рекламирани "чудеса" на Созопол - мощите и вампирите. Няма как да не помните гръмкото изказване пред журналисти на говорителя на всичко, което излиза изпод земята и от дълбините на морето на Созопол Божидар Димитров: "Трябва да ви кажа, че мощите и вампирът в Созопол, които са един до друг, носят повече приходи, отколкото един средно голям завод. Това са многобройни групи туристи, някои идващи за това, други, водещи ги от Слънчев бряг към Златни пясъци, които стоят търпеливо на опашка, за да се поклонят или пред мощите, или да видят с любопитство вампира."

Кратката справка със самите туристи, разхождащи се в централната част на града във ветровития финал на август, обаче не потвърди тази заявка. Никой от произволно спрените чуждестранни гости на града не беше чувал ни за свещените кости, ни за средновековните вампири. Алексей и неговото семейство, които срещаме тъкмо пред църквата, в която се намират мощите, се вписват в профила на типичните за Созопол туристи през последните няколко години. От Русия са и търсят хубаво време, море и разнообразие. От нас научават за чудодейната реликва, но не изглеждат заинтригувани. Оценката им за това, което предлага най-старият черноморски град, се изчерпва с простичкото: "Everything's fine." Догодина ще почиват на друго място. "Все пак има толкова красиви места по света", казва Алексей, увесил огромен фотоапарат Canon на врата си.

Студентките Рианън и Арабела от Уелс са на еднодневна екскурзия до Созопол, иначе са отседнали в Крайморие. Тук ги води желанието да видят град, който е по-красив от Бургас, и засега Созопол покрива този критерий. Посрещат с "ха, готино!" историята за вампира, за която не са чували въпреки мимолетния флирт на британските медии с новината. Но повече ги привлича това, че в България храната е вкусна, а хората - гостоприемни. А намиращата се в златната си възраст Зузана от Чехия кръстосва Стария град с единствената задача да намери парче от онова тихо градче с калдъръмените улички и смокиновите дървета, което пази в спомените си отпреди 20 години.

Както ще обяснят прагматично туроператорите и хотелиерите, работещи в региона, мощите и вампирите може и да са ефектни PR акции, но съвсем не са продуктът, който Созопол продава или пък който носи приходите на града. "В никакъв случай не можем да кажем, че сега идват туристи на културен туризъм", категоричен е собственикът на един от големите хотели в града, Villa List, Иво Илиев. Управителят на туроператора гигант TUI в България Богдан Христов също е скептик относно отражението, което уникалните находки оставят върху бизнеса. "Специфичен туристически интерес в големи мащаби заради новите открития или по-старите според мен е химера. Те ще помогнат за привличане на сравнително ограничен брой туристи от целеви обиколни групи", отсича той. 

Но в същото време и двамата са на мнение, че идеята Созопол да развива културен туризъм има бъдеще. За разлика от своя архивраг Несебър той все още успява да се предпази от прекомерното комерсиализиране. А и гостите на града, и професионалистите в туристическия бизнес казват, че Созопол има свой почерк и индивидуалност, които все още не се използват достатъчно и умно.

Хотелиерът Иво Илиев смята, че е нужен повече интелект по цялата верига - от опаковането на туристическия продукт, през образованието на кадрите в бранша до обществената нагласа за посрещане на госта. А за Богдан Христов от TUI решението е в доброто "пакетиране" на ценностите на града - внимателна грижа за културните обекти и находки, находчивата им презентация и реклама и постоянство в поддържането на търсения имидж. "Созопол е  град курорт с добър баланс на това, което предлага - интересна градска, историческа и културна среда, а и за град плажовете му са много добри. Има потенциал. Ключът е в общината според мен. Да си подредят приоритетите и да решат дали гащите по сергиите, цацата във фритюрниците или нещо друго им е по-важно. Ако държавата помогне - добре. Ще им помогнем и ние с продажбите на този продукт на нашите, общо взето, културно индиферентни туристи.

Но има бъдеще", пак подчертава той.

Засега обаче общината и Министерството на културата трудно биха могли да ни убедят, че има последователност и мисъл както в опазването на културното наследство на Созопол, така и в презентацията му. (До редакционното приключване на броя кметът на града Панайот Рейзи не успя да да отговори на въпросите на "Капитал".) Прави впечатление, че едни обекти получават големи порции внимание, финансиране и реклама, а други съвсем буквално са потънали в море от празни бирени бутилки и нехайство. Силен е контрастът между Южната крепостна стена, която се възстановява с европейски, правителствени и общински средства и е с осигурено финансиране за години напред, и Некропола на плажа "Харманите", който е оставен да се саморазрушава заради имотни претенции към земята, на която се намира. На устното обещание на министъра на културата Вежди Рашидов за финансиране лежи и екипът от археолози, който проучва миналото на остров Свети Кирик (вижте повече за интересната му история в допълнителния текст). Те копаят там вече четвърта година благодарение на чужди държави меценати и безплатния труд на доброволци.

В същото време археолози, реставратори и изкуствоведи, които работят в региона, срамежливо изказват притеснения, че прекаленият стремеж към продаване на културното наследство може да подмени автентичността му и да го превърне в обикновен туристически кич. Преди време българския комитет на международния съвет паметниците на културата и забележителните места ICOMOS изпрати серия от разтревожени писма до институциите, в които констатира прекомерна намеса и подмяна на автентичността при възстановяването на Южната крепостна стена.

Пред "Капитал" председателят на управителния съвет на фондация "Созопол", която работи по реставрацията и реконструкцията на стената, Кирил Арнаутски коментира, че има подкрепата на правителството, областната управа и общината и че Созопол е пример за това как съвместните усилия на всички могат да доведат до правилна политика за опазване на културното наследство при спазването на всички международни закони и харти. "Общоприето е в целия свят старото да се отделя от новото. Нямаме за цел да повторим едно към едно старото, тъй като това няма как да стане. Но се доближаваме до начина на градеж, слагаме оловна ламарина, която се огъва и отделя оригинала от това, което се изпълнява сега", обясни той. 

Затова пък туристите, които щъкат покрай стената, днес не губят време в търсене на приликите и разликите. Е, може крепостната кула да не изглежда точно така, както е била в миналото, но пък как хубаво стои на нощните снимки от ваканцията. В късен августовски следобед от някои пейки можеш да чуеш въздишки на старци, които си спомнят как на мястото на излетия бетон под стената някога са надвисвали смокини. Докато от друго място долита: "Пешо, айде де, нямаме нито една снимка на кулата заедно..."

Островът, който не стана казино

На остров Свети Кирик е последният ден от лятото. Поне за малката група от млади доброволци, които приключват разкопките, на които са посветили няколко месеца. Студентката по археология от САЩ Тейлър съобщава леко тъжна, че за повечето е време да се връщат на училище.

На работната площадка обаче цари добро настроение. Забучили глави в прахта, бъдещите археолози водят непринудени разговори, смеят се и слушат музика на iPhone-ите си. Но и всеки си следи отговорно задачите. Ръководителят на веселата група и на разкопките Кръстина Панайотова ни разказва на един дъх сложната историята на острова. До 2005 г. той е собственост на Министерството на отбраната и до него имат достъп само военните. От четири години обаче правата над него си делят Министерството на културата и Гранична полиция, а екип от учени проучва миналото му с помощта на външно финансиране. Той се състои изцяло от доброволци на фондация "Балканско наследство" - студенти по археология, които се обучават на терен.

Някога строго охраняваните сгради на Свети Кирик днес са безпощадно ограбени и почти в развалини. Включително и обявената за паметник на културата внушителна сграда в центъра на острова - изградена през 1925 г. като рибарско училище, в което за малко е учил самият Никола Вапцаров. Местната градска легенда твърди, че частни инвеститори са имали апетити да я превърнат в казино, а островът - в хазартен център.

Днес обаче насред развалините археолозите са направили своя своеобразна лаборатория - в бившата сладкарница "Бриз" складират инструментите си, останките от древни съдове и кашоните с кости. Откритията им обхващат няколко епохи, като едно от тях ни връща още във времето на първите заселници в региона от последната четвърт на VI век пр. Хр. Тогава Св. Кирик не е остров, а част от сушата. На територията пред бившето рибарско училище е разкрит жилищен квартал от VI-Vв. пр. Христа, когато Аполония е вече развит град и контролира част от търговията в Черно море. Археолозите се натъкват и на един от най-ранните християнски храмове - едноабсидна базилика с пристроени баптистерии, около която е развит и некропол. "Личи си, че там са погребвани по-богати представители на града. Даровете около тях говорят за един ранен период на християнството, когато все още е имало много езически практики", разказва доц. Кръстина Панайотова. Има и останки на манастир от Средновековието и сведения за малката църква "Света Троица", която съществува до XIX в. 

Добрата новина е, че при последното си посещение в началото на август министърът на културата Вежди Рашидов обещава, че държавата ще финансира следващ етап на разкопките. Освен това през изминалата година министерството приема концепция за опазването и развитието на Св. Кирик, която предвижда да го превърне в културно средище на цялото черноморско крайбрежие. Идеята е рибарското училище да се реставрира и да се превърне в музей на черноморските цивилизации. Най-вероятно тук ще намери място и центърът за подводна археология. Ще има още лаборатории, фондохранилища. Ще се разнообразят и възможностите за прекарване на свободното време на острова - лятно кино, ресторанти, кафенета, места за излагане на местни занаяти, детски школи по археология и т.н.

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vjacho avatar :-P
    Вячеслав Атанасов
    • - 24
    • + 40

    Тази година преобладаваха рускоговорящи неруснаци.За някои мои приятели това е началото на края.Покрайнините вече не са атракция за всички,те са феодализирани,както се феодализира всичко в България,особено напоследък.На 200 метра от това дето му викат вампир съм и още не съм отишъл да го видя.Това може да е атракция за диваци,не виждам за какъв културен туризъм става въпрос тука.

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 15
    • + 34

    До коментар [#1] от "vjacho": Прав си. Чалга-патриотизмът на Божидар димитров започва да прелива и да идва в повечко.

    Нередност?
  • 3
    m_style avatar :-P
    m_style
    • - 11
    • + 20

    [quote#1:"vjacho"]На 200 метра от това дето му викат вампир съм и още не съм отишъл да го видя.Това може да е атракция за диваци,не виждам за какъв културен туризъм става въпрос тука. [/quote]

    Яко! +++++++++

    Нередност?
  • 4
    dekster avatar :-P
    КЛЮЧАРЪ
    • - 12
    • + 32

    До коментар [#1] от "vjacho":

    А Божо Димитров и бившия му шеф Великия Примат малки вампири ли са? Самите те са жива атракция. Те сеят семето не на културния, а на мат'риалния туризъм, чиито апогей можем да видим на Слънчев Бряг.

    Нередност?
  • 5
    lubomirgavrilov avatar :-|
    Любо
    • - 9
    • + 21

    абе вие през август ли ходите в Созопол? луди хора, други морета няма ли наоколо?

    Нередност?
  • 6
    borabora54 avatar :-P
    borabora54
    • - 13
    • + 22

    Всъщност "проклятието" е друго... че горе-долу смислени и прагматични идеи в един момент се "яхват" от разни некадърници като Божо и компания, които ги опропастяват... За "културен туризъм" се говори толкова отдавна...писано е... обсъждано е..., има и много по-атрактивни места от Созопол... има и други неща, които са готови да се брандират... ама нали, трябва "наш" другар да се сети и тогава да му дадат "зелена светлина"... Обикновено резултата е плачевен, тъй като пак ще се "усвояват" средства, а не да се свърши нещо полезно...

    Нередност?
  • 7
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • - 12
    • + 7

    [quote#4:"КЛЮЧАРЪ"]До коментар [#1] от "vjacho":

    А Божо Димитров и бившия му шеф Великия Примат малки вампири ли са? Самите те са жива атракция. Те сеят семето не на културния, а на мат'риалния туризъм, чиито апогей можем да видим на Слънчев Бряг.[/quote]

    +++++Абсолютно!Само дето още не са набучени на кол.

    Нередност?
  • 8
    killing_joke avatar :-|
    killing_joke
    • - 11
    • + 40

    [quote#2:"kardinalat"]Чалга-патиотизмът на Божидар димитров започва да прелива и да идва в повечко. [/quote]

    Той хем осмива македонците за техните фантасмагории, хем в същото време се опитва да ги надмине по измислици. Модерен историк, няма що.
    Всеки момент очаквам да намери каската на Дарт Вейдър в Созопол.

    Нередност?
  • 9
    asparuhkanchov avatar :-|
    asparuhkanchov
    • - 44
    • + 31

    Много комплексарска статия и коментари, особено по отношение на Божидар Димитров. Бърка ви яко в задника и ве кара да изпадате в дива истерия, защото нема в какво да го обвините, нищо конкретно, само некакви заглавия и общи клишета, които звучат напълно неадекватно. Жалки сте.

    Нередност?
  • 10
    vjacho avatar :-P
    Вячеслав Атанасов
    • - 10
    • + 20

    [quote#9:"asparuhkanchov"]Жалки сте.[/quote]
    Жалък съм щото от 1994 год. живея в Созопол,а той се изпорти пред очите ми,без да мога да направя нещо.Божидар Димитров също идва чат-пат.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал