Весели празници

Откъде идват световните дни на всичко-което-си-помислиш и какъв им е смисълът

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Без мръсни чинии в мивката, далеч от дистанционното, без чужда помощ и рецепта с най-малко четири продукта. Това са основните правила за Деня, в който мъжете приготвят вечеря, празнуван всеки първи четвъртък от ноември. Мъжете имат право да носят престилка по желание и да пуснат любимата си музика в кухнята. Трябва обаче да използват прибори, различни от вилица, да напазаруват сами и да оправят масата. Получават бонус, ако използват в манджата каперси или шафран. Също и допълнителни точки, ако не искат вечер навън с приятели в замяна на тази, която прекарат в кухнята. Канадската радиоводеща Санди Шарки създава Деня, в който мъжете приготвят вечеря, в чест на тези представители на мъжкия пол, които никога не са готвили и може би дори леко се страхуват от тенджерата в кухнята.

След него през ноември празнувахме Международния ден на скоропоговорките и този на тоалетната. На 21-и пък Световният ден на телевизията съвпадна с този, в който просто си казваме "здравей". През декември ще отбележим Международния ден на говоренето с фалшив британски акцент - да не се бърка с този на говоренето като пират през септември. И така цялата година. Оказва се, че почти няма ден от всички 365, в който няма за какво да се поздравим. На Международния ден на скептиците честитим на тези, които винаги се съмняват в нещо. На Световния ден на шляенето не трябва да се притесняваме, ако изгубим време в безсмислени разходки насам-натам. Международният ден на бирата е ясен. Не че се оплакваме, но все пак откъде идват тези празници на каквото-си-поискаме и имат ли някакъв по-дълбок смисъл?

За размисъл

Една част от световните дни са съвсем сериозни. Повечето от тях са приети с резолюции на ООН и отразяват каузите на организацията. Целта им е да инициират дебат по тези въпроси, което да доведе до някаква качествена промяна. Като например Деня на човешките права на 10 декември, който е първият такъв международен ден и е приет още през 1950 г. от Общото събрание на ООН. Други такива дни са тези на борбата с рака, на свободата на печата и на семейството. Има и неправителствени организации, които създават подобни поводи, за да насочат общественото внимание към даден проблем. Като Сюзан Телем от американска организация за защита на костенурките, която преди 12 години основава Световен ден на костенурката, за да напомни за лошите условия, в които живеят тези животни.

Световният ден на тоалетната звучи по-скоро забавно, но всъщност е доста смислена инициатива. Идеята му е да обърне внимание върху проблемите на 2.5 милиарда души по света, които нямат нормални и най-вече чисти санитарни условия. "Достъпът до чисти и собствени тоалетни е равен на здраве, достойнство, свобода и безопасност", коментира Крис Уилямс, изпълнителен директор на Съвета за водоснабдяване и хигиенизация. Според него добрите хигиенни условия са и "мотор за икономическо развитие". А защо да има специален световен ден? Защото "не можем да подобрим това, което не обсъждаме", отговаря Джак Сим, основател на Световната тоалетна организация, която дава идеята през 2001 г. В България денят също става повод за граждански инициативи. Този понеделник например доброволци от Национална мрежа за децата раздаваха тоалетна хартия с важна информация пред Mинистерството на здравеопазването, за да припомнят огромната нужда от промяна на отчайващите училищни тоалетни.

И за забавление

Извън тези официални събития всичко е оставено на човешкото въображение. На практика всеки може да обяви даден ден за празник на нещо си. Въпросът е след това да успее да го разпространи до максимално много хора. Две американски писателки, които живеят в Италия, например решават през 2007 г., че им липсва ден, посветен на Nutella. Правят му сайт, събират в него рецепти с течен шоколад и започват да го разпространяват през социалните мрежи. Набират солидна база фенове, които започват дори да организират офлайн Nutella партита. "Световният ден на Nutella има изключително влияние върху начина, по който се използва течният шоколад - преди него хората не бяха и чували, че могат да го използват в рецепти", обяснява постиженията на празника Сара. И уточнява, че производителят на Nutella не е свързан по никакъв начин с инициативата - "световният ден на Nutella е просто плод на любовта към вкусното лакомство". Междувременно Сара и Мишел са написали и книга - "Неофициален пътеводител към Nutella".

Подобна е историята на Джон и Марк - двама приятели, които докато един ден играят ракетбол, случайно започват да си викат един на друг на пиратски жаргон. Оттам им хрумва идеята за Международен ден на говоренето като пират. Избират датата 19 септември, защото е рожденият ден на бившата жена на Марк и той е сигурен, че ще я запомни. Седем години те празнуват Деня на говоренето като пират само сред приятели, но през 2002 г. решават да го представят на известния в САЩ колумнист Дейв Бери. Оттам щурата идея тръгва като вирус и става дори повод за дарителски кампании и тема в училища. Верига за донъти в САЩ пък подарява един безплатен донът на всеки, който говори като пират на този ден, и цели дванайсет на всеки, който е облечен като пират. (И съответно увеличава в пъти печалбата си за деня.) "Целта на този празник е да се забавляваме, да се посмеем малко, да излезем от ежедневието, дори само за ден", разказва Джон "Ol' Chumbucket" Бауър. "Кой не би искал да прибави малко перчене към походката си и леко ръмжене в гласа си дори за един ден в годината", допълва Марк "Cap'n Slappy" Самърс и накрая на разговора ни пожелава попътен вятър.

"Хората имат нужда да овладяват някои поводи, за да направят нещо, което официално нямат основание да направят - да се усмихнат, извинят или благодарят." Така психологът Милена Манова обяснява желанието ни да си създаваме изкуствени празници. За нея това е стремеж да излезеш от стереотипа, да намериш повод да се зарадваш, да направиш нещо за себе си и за човека до теб. "Нещо като намигване към живота", допълва Милена Манова.

"Мисля, че хората имат нужда от празнични дни, за да им напомнят за каузи или просто за да се забавляват", коментира Ребека Хубард, създател на сайта NationalWhateverDay.com. На него тя е събрала значителен списък от официални и неофициални празници с календар, на който да се ориентираш какво празнуваме днес. Любимият ден на Ребека е този на добротата, защото не подкрепя конкретна кауза, а просто ни напомня да бъдем учтиви към хората около нас.

В календара по-горе сме избрали някои от по-забавните поводи за празненства. Част от тях те карат да се замислиш. Други са просто весели. Весело празнуване.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    marinellam avatar :-|
    Marinella Marinova
    • - 2
    • + 3

    Не че нещо, но пък хората не знаели, че Нутела може да се използва в рецепти. Две глупави американки...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал