🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Избухнали цветове: започна карнавалът във Венеция

Празникът е контрапункт на изминалата "черно-бяла" година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Традиционният карнавал във Венеция започна през уикенда под мотото "Карнавал на цветовете" - с воден парад в събота вечерта, последван от концерт на брега на главния канал. Хиляди туристи заедно с местните жители се тълпяха на двата бряга на канала, за да гледат шоуто на френската театрална компания Ilotopie. А още много балове във венециански дворци, концерти и водни шествия с гондоли са предвидени по време на карнавала, който ще продължи до 12 февруари.

"Темата е цвeтът, защото измина една черно-бяла, много тъжна година. Затова смятам, че е редно на карнавала да избухнат цветовете", коментира Давиде Рампело, артистичен директор на венецианския фест.

Едно от главните събития в програмата му ще се състои идната неделя, на 3 февруари, когато се очаква от 100-метровата камбанария на катедралата "Сан Марко" да излети "ангел". "Парадът на Мария", в който ще се включат 12 красиви венецианки, е друг акцент, а конкурсът за най-хубава маска е оставен за последния ден. Тази година в рамките на събитието ще бъде показана и изложба на традиционни румънски маски и костюми.

Карнавалът във Венеция по правило предшества постите преди католическия Великден. "Той е най-невероятният израз на живот, тъй като това е последният голям момент за празнуване преди Великия пост", посочва директорът му пред в. "Дейли телеграф".

Carnevale di Venezia е един от най-старите в света и се провежда от векове - като  изблик на изобилие и веселие преди строгия Велик пост. Идеята му е, скрити зад анонимността, която им дават маските, венецианците да се забавляват както намерят за добре. Събитието е било и отдушник на напрежението между класите, позволяващо на бедните за кратко и контролирано време да се почувстват свободни от олигархичния социален ред.

Фотогалерия: Започна карнавалът във Венеция

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Цялата галерия
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    burntwithdesire avatar :-|
    sanyako
    • + 1

    хората там са извън времето... което не значи непременно в миналото...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал