С измама в детската градина

Множество злоупотреби и изключително слаб контрол отварят широко вратите към място в публичните детски заведения

Годишната издръжка на детските заведения е около 32 млн. лв. по данни на СО
Годишната издръжка на детските заведения е около 32 млн. лв. по данни на СО
Годишната издръжка на детските заведения е около 32 млн. лв. по данни на СО    ©  Надежда Чипева
Годишната издръжка на детските заведения е около 32 млн. лв. по данни на СО    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

София расте, и както за всеки друг голям европейски град, проблемът с недостига на места в общинските детски заведения е нещо съвсем нормално. И докато в някои райони приемът на деца минава справедливо и може да се разчита на истински късмет в томболата при класирането, има и такива, в които прожекторите не засичат ожесточените битки за места и злоупотребите при кандидатстване. Оказва се, че недобросъвестността на някои родители, широката автономия на директорите, услужливостта на лекари и слабият контрол в лицето на Столичната община (СО) отварят една широка врата за прием на деца чрез фалшификации и договорки.

Майки на лов за точки

Иванка* е майка е на две деца. След опита при кандидатстването на първото дете в яслена група и дълго чакания му прием в детска градина тя и партньорът й вече са подготвени. Решават, че второто дете няма да бъде припознато от бащата, за да може Иванка да влезе в графата на самотните майки и да получи допълнителни точки по социални критерии при кандидатстване. Това автоматично ще я изстреля на по-предни позиции в класирането през Информационната система за обслужване на детските заведения (ИСОДЗ) и шансът да получи място ще се увеличи. Така и става.

Иванка не изпитва никакви угризения за това - тя, както и много други семейства, казва, че системата я принуждава да злоупотребява. Битката за места в градините е и битка за оцеляване за много родители, които не могат да си позволят да плащат за частни детски градини. Докато таксата в общинските е 60 лв. на месец, в частните започват от 350 лв. и стигат до над 1000 лв. Битка обаче се води и за локации. Общинските детски заведения са разположени на удобни места в кварталите и централни части на града и имат добра инфраструктура. По данни на Столичната община най-голям недостиг на места има в районите "Младост", "Люлин", "Красно село" и "Триадица". А всяка година класирани, но незаписани остават няколкостотин деца, защото са приети в райони като Кремиковци или Нови Искър. Една голяма част от частните детски градини пък са разположени в центъра и кварталите от северната страна на Витоша.

Затова, макар и да не стигат до крайности като Иванка, много семейства се стремят да си осигурят максимален брой точки, за да се доберат до класиране. Например регистрират се по настоящ адрес при познат, който живее в района, където се намира желаната детска градина. Системата дава допълнителни точки и на родители, които работят и живеят в един и същ район. Ако например някой от родителите работи в администрацията или фирма с клонове в различни райони на София, е въпрос на договорка с работодателя да издаде служебна бележка от съответния районен клон, така че документите на детето да са изрядни при записването.

Има и майки, които не работят и не са в отпуск по майчинство, но намират начин да бъдат фиктивно назначени в някоя приятелска фирма, като плащат осигуровките си сами. Така успяват да се докажат като самонаети или работещи и шансовете им за вход се увеличават. Казано на шега, според критериите най-много шансове за детска градина има безработна самотна майка с три деца.

По всички гореизброени случаи е трудно да се осъществи контрол, защото критериите при кандидатстване се доказват на място при директорите с необходимите документи, а те в 99 % от случаите са изрядни. Невъзможно и абсурдно е да се проверяват адрeсите на хиляди семейства на място или да се обикалят офисите на компании, за да се доказва месторабота.

Хиляди болни деца

Информационната система за кандидатстване в детските заведения обаче не е единствен вход за прием на деца. Въпреки че всяко семейство, което се стреми към място в общинска детска градина, трябва да се регистрира и да се нареди на социалната (ако става дума за близнаци, деца с неизвестен родител или родители с намалена трудоспособност и др.) или обща опашка според броя точки за класиране, законът задължава директорите да приемат всички деца с хронични заболявания и специални образователни потребности. Тоест тези деца се регистрират в системата, но от броя точки, които имат, не зависи нищо. Документите им заедно с ТЕЛК и ЛКК се подават на място при директорите в детските градини.

Макар да има здраво дете, Нина* е посъветвана именно от директора на градината, където ходи по-големият й син, да направи протокол за хронично заболяване на малкия, защото няма никаква друга възможност детето да бъде класирано с малкото точки, които има, при все че в семейство и двамата родители са безработни. Не e такава ситуацията с Мая*, която просто е чула за този вариант на прием и веднага е побързала да потърси "връзки" сред лекарите, които да направят протокол, който доказва атопичен дерматит. Той заедно с ринита и заболяването на третата сливица са най-конвертируемите диагнози, когато става въпрос за злоупотреби, посочват от Сдружението на настоящите и бъдещите майки. Организацията участва в работната група към Столичната община, която се занимава с критериите за кандидатстване, подобренията на информационната система ИСОДЗ и др.

Затова, че с всяка изминала година все повече родители представят медицински протоколи на децата си, потвърждава и Ксения Семизорова, директор на столичната 7 ОДЗ "Детелина". Само през настоящата година на прием тя е получила около 100 такива.

Резултатът е, че често децата, кандидатстващи с протоколи са повече, отколкото могат да бъдат приети, а как само по документи може да се прецени дали едно дете е реално болно и колко точно е болно остава загадка. Въпреки че тези документи се разглеждат от комисии, в които има и медицинско лице (най-често старшата сестра на градината), няма критерии, по които да се случва приемът на деца с еднакви диагнози и еднакъв брой натрупани през системата точки. В тези случаи директорите преценяват субективно, което пък е предпоставка за недотам прозрачен прием. Директорът на 7 ОДЗ Ксения Семизорова разказва, че е станала и малко психолог и може да прецени кой я лъже с фалшификат. "Когато детето истински е болно, си личи – дали родителят е притеснен, дали не е притеснен", казва тя. "Аз като директор трябва да видя всеки един родител, да го преценя. Това, че вече е станала търговия някъде там горе, или в болниците, нека да си го преценява всеки по съвест", обяснява тя. Директорът допълва и че след среща винаги си отбелязва какво й е направило впечатление и дали е познала по очите кой я е излъгал.

Субективната оценка при прием на хронично болни и липсата на одобрен лист със заболявания, които трябва да се разглеждат приоритетно при кандидатстване, води и до парадокса, че реално болните деца остават нежелани в детските градини. Детето на Марина* е с астма и в прав текст при кандидатстването директорът й казва, че не може да поеме риска да го приеме. С това се съгласява и Ксения Семизорова. "Дори при най-тежките случаи, ако групата ми е препълнена и детето е с някаква жестока епилепсия, аз не искам да отговарям", потвърждава тя.

Освен всичко това приемът по "медицински причини" е незаконен, когато става въпрос за яслени групи. В Закона за народната просвета този въпрос третира децата от 3-годишна възраст, защото се счита, че едно заболяване не може да се категоризира като хронично в толкова малка възраст. Въпреки това във всички ясли се приемат деца по тази точка, а аргументът на директорите е, че във втора яслена група има деца, които кандидатстват на повече от 2.5 години.

За грешките в числата

И докато броят на протоколите расте, а критериите за прием на хронично болни остават в мъгла, квотата за прием на деца със заболявания или специални образователни потребности често се нарушава. Според решение на работната група на СО броят на болните деца не трябва да бъде повече от 10 (което реално е около половината или една трета от една група), но от ИСОДЗ е видно, че в някои детски заведения по този начин са приети дори повече кандидати, отколкото чрез официалните класирания. Справка в информационната система показва, че в 66 детска ясла в район "Овча купел" по точка 2.2.4 (за хронични заболявания и СОП) са приети в яслена група 38 деца, а едва 17 по общия ред. В първа група броят на хронично болните е 77, а на децата, приети по общ ред – 19. Има и други детски заведения, които правят впечатление с по-високите си числа. И въпреки че Столичната община твърди, че броят на приетите деца по точка 2.2.4 е между 8 и 11%, със сигурност става дума за по-голямо число. Директорът на дирекция "Образование" Мария Минчева обяснява, че хронично болните деца не се приемат на местата на останалите, а там, където са повече, това е за сметка на натовареността на групите. Тя апелира, когато родители засекат примери като горния, да сигнализират в общината, както и ако знаят за случаи на деца, които реално посещават детски градини, но стоят некласирани в системата. "По принцип е отговорност на директорите да ги отразяват като посещаващи, но невинаги, изглежда, се получава", казва Минчева. Оттук вероятно идват и основните разминавания в базата данни на ИСОДЗ, общината и Министерството на образованието и науката, за които сигнализират от Сдружението на настоящите и бъдещите майки (СНБМ).

През 2010 г. СНБМ завежда дело заради мълчалив отказ по заявление за обществена информация срещу общината, която трябва да предостави данни за броя на децата в детските заведения и основанията за тяхното класиране и записване. Делото е спечелено и на всеки директор е разпоредено да подаде такива данни. И до днес обаче реалният брой остава неизвестен, защото информацията не пристига обобщена, а идва на парче от многото детски заведения, като не всеки директор е разбрал какво да прави и някои са подали данни само за предучилищна група, а други не са отразили броя на хронично болните, разказват Веселина Гачева и Саня Конакчиева от управителния съвет на сдружението.

Ало, другарко

Отчасти за хаоса в системата отговорност имат и директорите на детски градини. Те се ползват с доста широка автономия при вземането на решения и определят самостоятелно каква да бъде численоста на групите, като преди всяко класиране подават данни за свободните места към информационната система. Много често тези места са учудващо малко, дори когато се касае за прием в яслена група. Чрез обявяването на по-малко свободни места директорите фактически могат да си резервират няколко бройки, които по-късно да запълнят съвсем законно с протокол, но от свои кандидати. Светла* разказва как преди години дъщеря й, която вече е ученичка, започва да посещава 7 ОДЗ "Детелина". "Семейството ми направи услуга на човек от инспектората, в замяна той лобира за нас пред директора и детето беше прието, нищо че нямахме точки за класирането", казва тя. Друга майка споделя подобна история с приема на нейното дете в същата детска градина.

Че получава такива обаждания с молби и препоръки, не отрича и директорът на 7 ОДЗ Ксения Семизорова. "Били са толерантни към мен. Да кажем, някой може да се обади от министерството да каже "Семизорова, така и така". Аз казвам, вижте какво, нека да си кандидатстват по общия ред, ако си имат протокол. Само че не желая това да ми е натиск", обяснява тя. "Винаги се е случвало това не само при нас, а в болници и други подобни места, нека да си бъдем честни и откровени. Няма сфера, където някой да не е пробвал протекциите си", допълва директорката и отрича да е приемала деца по този начин.

Контролът или неговата липса

"Много родители се обръщат към нас със сигнали за злоупотреби при кандидатстване, обаче тези сигнали често остават анонимни, за да не се развалят приятелските или съседските отношения. А за да бъде входирана или разгледана една жалба, тя трябва да съдържа информация и имена", казва Веселина Гачева от СНБМ. Анонимността, от една страна, и слабият контрол, който осъществява Столичната община, от друга, са в основата на това проблемите да остават нерешени.

Пред "Капитал", столичната администрация не предостави данни за броя на получените сигнали, направени проверки и отчетени нарушения, само поясни, че за всички подадени сигнали се извършват проверки и се съставят констативни протоколи. Един-единствен директор на градина е бил отстранен заради искане на спонсорство с цел прием на дете през 2012 г. Източник, който познава отлично системата, коментира, че уволнението е било заради широката публичност на случая, а при проверките си общината почти никога не разкрива каквито и да било злоупотреби, защото би ударила собствения си имидж.

СО е и монополист по отношение на контрола. Макар и администрацията да посочва, че в проверките участват родителски и работодателски организации, до момента представители на СНБМ не са допускани до тях.

И докато фалшификациите и субективните оценки, а не ясните критерии при прием, са просто моралното измерение на проблема, финансовата му стойност също не е малка. Годишната издръжка на детските заведения е около 32 млн. лв. по данни на СО. Излиза, че всички сме платили услуга, която би трябвало да ни се полага като публична, но не можем да ползваме, а заедно с това сме инвестирали в една порочна система. Затова гневът на много родители е просто справедлив. А ако си мислите, че всичко приключва с детската градина - лъжете се. Следващия ви сблъсък със системата е, когато детето порасне и кандидатства за първи клас.

*Имената са променени

 

Какви са решенията

Критериите за прием в детски градини всъщност могат да станат по-ясни и прозрачни само с няколко лесни стъпки. Хронично болните деца могат например да се редят на отделна опашка, подобно на тази по социални признаци. Трябва също да е ясно кои диагнози са с предимство за прием. Ако в комисиите в детските градини присъства лекар, който преглежда детето и документите му, това би намалило субективността при избора на деца с еднаква диагноза и точки. Фалшификациите с настоящ адрес пък биха могли да се намалят, ако се въведе изискване той да е валиден за поне две години.

По отношение на големия проблем - недостига на места, в други държави отдавна съществуват алтернативи на традиционните детски градини. Родителските кооперативи например вече са често срещана практика и в България, но са все още нерегламентирани в закон. Има общини по света, които предлагат различни услуги - градина, кооператив, дневни майки, бавачки - и родителите решават коя услуга да използват. Важното в случая е субсидията да следва детето. В момента в България се полагат по 120 лв. на дете, но те отиват само като субсидия към общинските детски градини. С тези средства родителите, чиито деца не са приети, могат да се подпомагат за таксите в частните градини или да плащат част от заплатата на бавачка.
39 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xmm avatar :-|
    xmm
    • - 7
    • + 36

    София расте,но децата толкова много ли са,че да не могат да влязат в градина?
    Преди 25 години новородени са били 120 хиляди и недостиг не е имало,сега са наполовина?
    Детската градина в Младост /където беше НАП/ защо не работи?
    Чувала съм /не съм проверила/,че някъде половината общинска детска градина се дава под наем за частна такава.

    Нередност?
  • 2
    barbq avatar :-?
    BarBQ
    • - 1
    • + 40

    Строй градини и затягай контрола. Друг начин няма.

    Нередност?
  • 3
    oyh53308658 avatar :-|
    oyh53308658
    • - 4
    • + 17

    Ми,има вратички и всеки иска да мине през нея.
    При Комун изъм а влизаха децата на партийците,сега пак техните и ползващи други преференции - лошото е,че ги получават и безплатно - пишат децата болни ,такова,онакова

    Нередност?
  • 4
    0xdeadbeef avatar :-|
    0xdeadbeef
    • + 37

    Абсолютно вярно е, както е описано в статията. Докато будалите чакаме на опашката в така наречената Информационната система за обслужване на детските заведения, тарикатите записват децата си по точка 2.2.4.

    Нередност?
  • 5
    petrof avatar :-@
    petrof
    • - 13
    • + 28

    Преди време Бойко се изтъпани по телевизора на едно от поредните си "рязане на лентички" и откри някаква детска градина за 2 млн. лева ( с басейн и какви ли не екстри). И вместо някой да му зададе въпрос "Защо за тези 2 млн. лева не построи 4 детски градини вместо една?", всички журналя му ръкопляскаха...

    Нередност?
  • 6
    sofia_citizen avatar :-@
    sofia_citizen
    • - 55
    • + 36

    Вчера в детската градина, ток удари двама-трима... :)

    Системата е ИДИОТСКА.
    Не само при кандидатстване за детски градини а и за училища.
    Фалшиви бележки за работа, фалшиви адресни регистрации...
    Оделно в по-изтъкнатите училища където има наплив кой знае с какви приоми още се влиза.
    Истината е една - не може всеки СЕЛЯНИН дошъл тука преди 2 месеца и говорещ на развален Български да си записва с предимство пред МОЕТО дете защото живеел в стая под наИм и продавал банички до училището.
    Трябва да има поне 5-ГОДИШНА ДАВНОСТ на регистрацията в този квартал и да се проверява за всяко дете!

    Нередност?
  • 7
    pavkata2010 avatar :-?
    pavkata2010
    • - 12
    • + 47

    До коментар [#6] от "sofia_citizen":
    Ех, градски, що пък да е 5 г., дай да са 20, или пък 30?! Ще ти стигнат ли?

    Нередност?
  • 8
    nellytan1 avatar :-|
    nellytan1
    • + 22

    Преди 2 години поисках проверка за една от градините в квартала и такава беше направена. Заключението беше, че всичко е наред въпреки, че данните от проверката говорят за груби злоупотреби. Мога да предоставя данните от проверката на Капитал

    Нередност?
  • 9
    som45 avatar :-|
    som45
    • - 8
    • + 67

    Като се замисли човек, неуредиците в тази държава започват още като се родиш докато умреш

    1) Раждане - болници, мизерия
    2) Ясла - няма места
    3) Градина - същата работа
    4) Опашки за 1-ви клас - мазило
    5) кандидастване за гимназия - още по-голямо мазило
    6) ВУЗ - трагедия
    7) Работа - подигравка със заплатата
    8) Пенсиониране - ако дочакаш до подаяния
    .

    Давайте нататък.
    Логично - емиграция


    Нередност?
  • 10
    smoothcriminal avatar :-|
    scmj
    • - 1
    • + 22

    Истината е, че никой не иска да промени системата - нали рушветчетата са сладки :)
    В статията беше споменат един облекчаваш състоянието механизъм - "субсидията следва детето" - защо не се направи? Колкото и да са малко тези 120 лева, пак биха били от помощ за тези деца, които ще бъдат записани в частна детска градина.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал