🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Истински истории от класната стая (видео)

Няколко примера от учителите на "Заедно в час", които показват колко голямо е значението на различното преподаване

55 нови учители на "Заедно в час" ще започнат да преподават от тази учебна година
55 нови учители на "Заедно в час" ще започнат да преподават от тази учебна година
55 нови учители на "Заедно в час" ще започнат да преподават от тази учебна година    ©  Цветелина Белутова
55 нови учители на "Заедно в час" ще започнат да преподават от тази учебна година    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво е необходимо, за да могат учениците да повишат резултатите си само за една учебна година? На първо място, много работа и внимание от страна на техните учители. Вече няколко години преподавателите по програмата на "Заедно в час" доказват това. Фондацията търси мотивирани млади хора, които преминават обучение по модела на Teach For All, започват да преподават за три седмици в безплатно лятно училище, а след това влизат за две години в класните стаи из цялата страна. През настоящата учебна година близо 90 учители по програмата ще преподават на над 6000 ученици в 47 училища в 7 региона на България.

По време на преподаването в училище учителите и екипът на "Заедно в час" следят прогреса на учениците. Във видеата по-долу можете да видите истории от три класни стаи - на осми, пети и първи клас, които показват как различното отношение на учителя може бързо да промени атмосферата в класа, а с това и успеха на учениците.

"Заедно можем повече" - 8б клас на Велизар Стефанов

В 8б клас на професионалната гимназия по механотехника "Професор Цветан Лазаров" в Пловдив учат 29 момчета, които се срещат за първи път в началото на миналата учебна година. По английски език им преподава Велизар Стефанов - бакалавър по европеистика, завършил в Дания, където докато учи е треньор по проект за междукултурни мостове на деца от малцинствени групи. С учениците в 8б Велизар използва техники за изграждане на култура на класната стая, взаимопомощ и мотивация чрез проследяване на резултатите. За една година класът успява да се превърне в сплотен екип, който работи заедно и следи прогреса си.

Колко важно е участието - 5е клас на Юлия Мишкова

Юлия Мишкова завършва специалност "Минало и съвремие на Югоизточна Европа" в Софийския университет и започва да преподава история по програмата на "Заедно в час" на 5-ти до 7-ми клас в 54 СОУ в квартал "Надежда" в София. Тя вярва, че с повече работа ще успее да мотивира учениците си да мислят, да си поставят цели и да ги постигат. Акцентира върху работата в екип, самооценката и разбирането за това как участието и поведението в час се отразява на резултатите. Във видеото са представени кадри от час, в който учениците пишат реклама за Рилския манастир.

Дебати в занималнята на 1б и 1в клас на Цветомира Цветанова

Цветомира Цветанова е възпитател в 15 СОУ "Адам Мицкевич" в квартал "Надежда" в София. Всеки следобед тя прекарва с децата от първи клас като целта й е те да се научат да се аргументират, да работят в екип, да си поставят цели и да могат да се оценяват сами. Организира им решаване на казуси, дебати, които учениците наричат "Сблъсък", общи проекти. Във видеото са представени кадри от занимания по интереси, в които учениците решават в група казуси на тема правата на учениците. Цветомира е завършила маркетинг в Колежа по маркетинг, търговия и мениджмънт в София и стопанско управление в Пловдивския университет.

Още видеоистории от класните стаи на "Заедно в час" можете да намерите тук.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал