Онлайн платформата «Гласът ни» търси и дава предложения за развитие на гражданския сектор

Позициите, срещнали най-голяма подкрепа, ще бъдат представени на държавните институции

Надя Шабани, програмен директор на Българския център за нестопанско право
Надя Шабани, програмен директор на Българския център за нестопанско право
Надя Шабани, програмен директор на Българския център за нестопанско право    ©  Надежда Чипева
Надя Шабани, програмен директор на Българския център за нестопанско право    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повече публичност на народните представители – за кого и какво гласуват. Държавните институции да бъдат длъжни да дават мотивиран отговор защо отхвърлят предложения на граждани и организации, когато се отнасят до промени в нормативни актове, стратегии и други решения.

Централният регистър за юридически лица с нестопанска цел в обществена полза към Министерството на правосъдието да не изисква документи, които може да получи служебно от съда. Държавата да отделя средства за финансиране на проекти, идеи и инициативи на неправителствени организации на конкурсен принцип.

Разходите, направени от доброволците при предоставяне на доброволен труд, когато са им възстановени, да не се смятат за доход на доброволеца.

Как да се повиши качеството на гражданското образование в България?

Това са част от темите за дискусия в сайта «Гласът ни» (https://glasatni.bg). Платформата иска да срещне и обедини хора с позиция по важни и актуални за гражданския сектор въпроси. Тя дава възможност гласът на участниците да бъде чут чрез силата на цялото гражданско общество. След регистрация всеки може да прави предложения по дискутираните теми, да пише коментари и да гласува.

"Гласът ни" е част от проекта "Къщата на гражданското общество – общност за развитие" на центъра, финансиран по Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

За какво се говори

Въпросите, поставени на обсъждане, са обобщени в четири области, за всяка от които има модератори – експерти от различни неправителствени организации:

- Гражданско участие - как могат гражданите да участват в процеса на вземане на решение, как да се осигури реален достъп до информация, кой и как прави оценка на въздействието на законодателството и др. Модератор е "Форум "Гражданско участие".

- Доброволчество - защо е необходим закон за доброволчеството, какво и как трябва да регламентира той; трябва ли активна подкрепа от държавата за развитие на доброволчеството; какво е доброволческа организация и др. Модератор е TimeHeroes.org

- Гражданско образование - какво е по същността си гражданско образование, важно ли е да е задължителна част от учебната програма и др. Модератор - Национална мрежа за децата.

- Неправителствени организации – кои са важните законови промени, които ще променят и подкрепят средата, как и от какви източници е редно да се финансират неправителствените организации, каква е ролята им в обществения живот. Модератор - Български център за нестопанско право.

Направените предложения събират публично одобрение или отхвърляне от потребителите, а тези с най-силна подкрепа ще бъдат представени на отговорните държавни институции.

"Ако дадете своите предложения по тези теми, това ще ви направи истински лидери на мнение в дискусията с пряко участие в бъдещите законодателни инициативи на неправителствени организации", обяснява Надя Шабани, програмен директор на Българския център за нестопанско право - инициатор на онлайн платформата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper

    Оправете си url-то.

    Нередност?
  • 2
    maginka avatar :-|
    maginka
    • + 1

    добра идея.дано проработи правилно.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал