🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Грижа за децата: среден (3)

Държавата не изпълнява добре ангажиментите си, сочи анализ на Национална мрежа за децата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тройкаджии. Такива са държавните институции, когато се отнася за ангажиментите им към децата. Това сочи анализът на Национална мрежа за децата (НМД), която за четвърта поредна година прави преглед на изпълнението на ангажиментите на държавата към децата. Според "Бележник 2015: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата", институциите имат обща оценка 3.20.

"Все още има много области, в които реформите са бавни и волята за промяна е недостатъчна", констатира анализът. Изпълнителният директор на НМД Георги Богданов коментира при представянето, че "нямаме ясна кауза по отношение на децата на България". 

Най-високата оценка в документа е добър 4.29 за подобласт образование и грижи в ранна детска възраст. Експертите от Национална мрежа за децата отчитат чувствителен напредък спрямо миналата година, който се дължи на ангажиментите за въвеждане на стандарти за ранно детско развитие и развиване на програми за предучилищно възпитание и подготовка. Най-нисък е резултатът в област осиновяване - 2.11, и дори се влошава в сравнение с миналата година. "Процесът на осиновяване продължава да не е приоритет на държавата, протича усложнено, объркващо и разпокъсано между множество институции", констатират от неправителствения сектор.

 
Колко получава държавата
Общи принципи по прилагане на Конвенцията на ООН за правата на детето3.06
Семейна среда и алтернативни грижи2.61
Здравеопазване3.31
Образование3.62
Детско правосъдие3.30
Годишен успех3.20

Национална мрежа за децата е предложила и решения на десет нерешени проблеми на детската грижа, които според експертите са изключително важни за подобряването на живота на децата и семействата. Сред тях са създаване на детски омбудсман, подкрепа за семейства с жилищни проблеми, разработване на цялостна семейна политика, приятелски настроена към майката и бебето здравна система, нулева толерантност към насилието срещу деца и щадящо детско правосъдие. Експертите настояват още за премахване на двусменния режим на обучение и гарантиране на безплатен достъп до предучилищно образование за всички деца.

Проблем остават и политиките по отношение на децата, лишени от родителска грижа. През последните години старите домове действително се заменят с нови модерни услуги, но броят на децата, за които държавата се грижи, е непроменен - над 6 хил. Липсва превенция на изоставането и подкрепа за семействата в риск.

Национална мрежа за децата е представила предложенията за решения на отговорните по детските политики институции. За втора поредна година от срещата обаче е отсъствало Министерството на здравеопазването.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 3
    • + 4

    Винаги съм си мислел, че основната отговорност и грижа за децата трябва да е на техните родители.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал