🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Безопасно ли е в "Борисовата градина"

Последният побой над възрастен мъж за пореден път повдига въпроса дали институциите неглижират сигурността в парка

Дори обективно да няма ръст на престъпленията на територията на парка, струпването на няколко екстремни случая е достатъчен повод за притеснение.
Дори обективно да няма ръст на престъпленията на територията на парка, струпването на няколко екстремни случая е достатъчен повод за притеснение.
Дори обективно да няма ръст на престъпленията на територията на парка, струпването на няколко екстремни случая е достатъчен повод за притеснение.    ©  Николай Николов
Дори обективно да няма ръст на престъпленията на територията на парка, струпването на няколко екстремни случая е достатъчен повод за притеснение.    ©  Николай Николов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Септември 2008 г. Студентът по медицина Михаил Стоянов е убит след жесток побой от младежи, които мислели, че е хомосексуален.

Март 2011 г. Група мъже с черни качулки пребиват две 22-годишни момчета, защото косата на един от тях е била боядисана в розово.

Юли 2011 г. Тялото на 28-годишната Яна Кръстева е намерено, почти два дни след като е била удушена.

Юни 2015 г. Деветокласникът Георги Игнатов е открит мъртъв на пейка по обяд.

Юли 2015 г. 67-годишният Красимир Иванов е пребит от неизвестни извършители, защото внукът му им заприличал на дете от ромски произход.

Общото между всички тези престъпления е, че се случват в центъра на София в един от най-посещаваните паркове в града - "Борисовата градина". И още, че по никое от тях все още няма окончателни присъди. Последният инцидент, при който възрастен човек е бил пребит пред очите на внуците си насред деня, повдига редица въпроси, които увиснаха след зловещото убийство на Яна Кръстева преди четири години. 

Безопасно ли е в "Борисовата градина"? Ефективни ли са мерките, които Столична община гръмко обяви през 2011 година? Защо дори полицейското присъствие не успява да гарантира сигурността в парка? Колко още инциденти са се случили, които не са били регистрирани или не са стигнали до медиите?

И какво от това, че има камери

Побоят над 67-годишният Красимир Иванов се случва миналия петък на едно от най-оживените места в парка, близо до кафене до стадион "Българска армия". По думите на пострадалия пред "Нова телевизия" нападателите са били четирима или петима, като агресивен е бил един от тях. Според разказа му наоколо е имало основно майки с деца, които не са посмели да се намесят. Собственикът на кафенето се е опитал да спре нападателите, но те са настигнали мъжа и децата по една от алеите в парка. Наблизо не е имало патрул на общинска полиция, който да предотврати боя. Не е ясно и дали случката е бил уловена от камерите, тъй като разследващите още преглеждат видеозаписите.

"Става дума за много тежка хулиганска проява", коментира за "Капитал" адвокатът на пострадалия Емануил Йорданов, който е и бивш министър на вътрешните работи. Според него полицията си върши съвестно работата и очаква в скоро време да разкрие извършителя.

След убийството на Яна Кръстева Столичната община обяви, че в Борисовата градина ще бъдат монтирани камери за видеонаблюдение, осветлението ще бъде подобрено, а екипите от патрулиращи полицаи ще бъдат удвоени. Четири години по-късно обаче стана ясно, че убиецът на 16-годишния Георги Игнатов също е успял да излезе от парка и макар вероятно да е бил заснет от камера (МВР разпространи кадри с евентуалния убиец), качеството на изображението не е достатъчно.

"Капитал" изпрати въпроси до Общинската дирекция "Сигурност" дали камерите са засекли нападението над Красимир Иванов, има ли ръст на престъпленията в "Борисовата градина", какви мерки за сигурност действат в момента в парка и какъв е ефектът от тях. Оттам отговориха лаконично, че въпросите са от компетентността на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

От СДВР пък коментираха, че не може да се говори за ръст на престъпленията в "Борисовата градина" и двата иницидента в рамките на два месеца са съвпадение. Сред мерките за сигурност, които СДВР посочват, са изграденото видеонаблюдение и охраната от Общинска полиция. Оттам допълниха, че към момента няма задържани за побоя над Красимир Иванов и работят по различни версии. На въпроса дали се работи по версия за престъпление от омраза, отговорът беше: "Не можем да коментираме конкретни версии."

Засечена от репортери след заседанието на Министерския съвет в сряда, кметът на София Йорданка Фандъкова обясни по повод инцидента с възрастния мъж, че общината работи по това да разшири видеонаблюдението в парка. Тя припомни, че по централните алеи има монтирани 32 камери.

Според Фандъкова осигуряването на по-сигурна среда в парка е задължение на органите на реда. "Аз искам непрекъснато, не само в "Борисовата градина", а и в кварталите, да има по-сериозно полицейско присъствие", заяви кметът на София. И допълни, че това е въпрос на възможности от страна на МВР. От думите й стана ясно, че в "Борисовата градина" има един патрул на общинска полиция, чиято работа е да обслужва мероприятия, празници и други събития, на които се събират повече хора.

Дори обективно да няма ръст на престъпленията на територията на парка, струпването на няколко екстремни случая е достатъчен повод за притеснение. И е цинично институциите да се крият зад камери и патрулки, когато им се наложи да обясняват защо се провалят в това да гарантират сигурността на гражданите.

Допълнение на 24 юли: В интернет граждани разпространиха "Петиция за справяне с престъпността в Борисовата градина", в която апелират за засилване на мерките за сигурност в парка, за адекватно изпълнение на служебните задължения от страна на дежурните полицаи, включително нетолериране на прояви на агресия и омраза, както и за преследване на неонацистките организации и изповядването на неонацистки възгледи. Петицията е отправена към министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, директора на СДВР Младен Маринов и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. "Въпреки че има данни, че от 2013 година насам са засилени мерките за сигурност в парка – инсталирани са охранителни камери и осветление, а има също и конна полиция – двата инцидента в рамките на месец и половина, извършени посред бял ден, от които поне единият пред очевици, доказват, че Борисовата градина не е сигурно място за гражданите и техните деца", пишат гражданите.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    davidov09 avatar :-?
    Starec
    • - 58
    • + 13

    И какво - 4 случая (2 убити и 2 набити) за 7 години в Борисовата градина. Ми то само в един мол стават повече престъпления за по-малко време.
    Стига с дивотиите, че нямало сигурност. С определено количество пари може над всяка пейка да има камера и прожектор, на всеки ъгъл да има полицаи с мотори, коне и кучета, а отгоре денонощно да дебнат 5 дрона и един военен хеликоптер. Може ли - може - въпрос на пари е в края на краищата. Да допуснем, че ще се гласуват в Парламента още 100 - 200 милиона лв. и ще ги имаме.
    А това ли искаме? Нали веднага ще се разпищят някои, че сме били станали полицейска държава и се ограничавали правата ни. И че не можели да целунат гаджето си, без това да се запише поне на 5 камери. А и ще поискаме същото и в Западния, Северния и пр. паркове. И по булевардите и по кварталните улици. И ще поискат и другите градове. И селата и паланките.
    Накъде отиваме - я се замислете малко, преди да дрънчите. Или става въпрос просто за политика - зер избори идват.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 51
    • + 5

    След 26 години реститутски преход и рИформи, особено тази в МВР от 1992, няма как да бъде иначе..... даже се очудвам че тежките престъпления против личността се броят на пръстите на една ръка.

    При ТАТО Паркът на свободата беше свободна територи от посегателства против личността.... можеш да спиш, може любов да правиш посред нощ, никой не те бара..... ама нямаше рИформи....

    Нередност?
  • 3
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 5
    • + 7

    Първо требе да научат български. От това неглижиране ми се гади . Отворете най-после речник и вижте - има поне три синононима на български. Както и адекватен за които ги мързи да мислят на български.

    Нередност?
  • 4
    staska avatar :-|
    staska
    • - 3
    • + 8

    Не! Не е безопасно. Но кметицата спи зимен сън вече втори мандат.

    Нередност?
  • 5
    monique avatar :-?
    monique
    • - 1
    • + 13

    Полицаите като се пазят от климатичните условия в патрулките до някой храст, няма как да е по-различно. Но не е виновен този, който яде баницата...

    Нередност?
  • 6
    realistka avatar :-|
    Realistka
    • - 5
    • + 6

    Борисовата градина е полигон, в който преди избори винаги комунистите провеждат някакви акции Наблюдавам това от години... Например, обръщат се циментовите съдове за боклук и съдържанието се оставя разхвърляно...Тези съдове са толкова тежки, че сам човек не може да направе това. Преобръщат се пейките...Създава се "организиран" безпорядък, за да могат другарите да си спомнят с умиление колко хубаво било по времето на Тато...и колко лошо било сега...
    Комунистите винаги са били тъпи и лишени от всякакво въображение...
    Наблюдавайте какво става в Борисовата и ще се убедите в правотата на думите ми...

    Нередност?
  • 7
    sa6 avatar :-|
    sa6
    • - 1
    • + 8

    Естествено че не може до всеки храст да има полицай. Те и сега са много - проблемът е това, че почти всеки от ВАС е ставал свидетел на престъпление и си е казал "това не ме касае, няма как да съм на мястото на този, я по-добре да не се намесвам за да нямам проблеми..."

    Нередност?
  • 8
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • + 15

    Борисовата не е по-опасна, отколкото преди 10г.
    От изброените случаи, в повече от половината са замесни ултраси!
    Това си е абсолютна издънка на полицията, която е наясно къде се навъртат, но идеята е, че "с контингента винаги трябва да се пипа внимателно"...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал