🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Айлан. Момчето, което преобърна Европа

Германия пое лидерството в намирането на солидарно решение на бежанската криза. Съпротивата все още идва от Източна Европа

3-годишният Айлан и по-големият му брат Галип Курди загинаха в морето в опит да стигнат до Гърция заедно с родителите си. От цялото семейство оцеля само бащата Абдуллах Курди, който заяви, че иска да се върне Сирия след случилото се
3-годишният Айлан и по-големият му брат Галип Курди загинаха в морето в опит да стигнат до Гърция заедно с родителите си. От цялото семейство оцеля само бащата Абдуллах Курди, който заяви, че иска да се върне Сирия след случилото се
3-годишният Айлан и по-големият му брат Галип Курди загинаха в морето в опит да стигнат до Гърция заедно с родителите си. От цялото семейство оцеля само бащата Абдуллах Курди, който заяви, че иска да се върне Сирия след случилото се    ©  Ben Nelms
3-годишният Айлан и по-големият му брат Галип Курди загинаха в морето в опит да стигнат до Гърция заедно с родителите си. От цялото семейство оцеля само бащата Абдуллах Курди, който заяви, че иска да се върне Сирия след случилото се    ©  Ben Nelms
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повратната точка в отношението на Европа към най-мащабната бежанска криза от Втората световна война насам си има име. Казва се Айлан Курди. Като тригодишното сирийско момченце, чието безжизнено тяло изплува край бреговете на турския курорт Бодрум тази седмица и сякаш стопи съпротивата на европейските лидери да поемат отговорност за стотиците хиляди отчаяни хора по бреговете, гарите и пътищата, които се мъчат всячески да се доберат до убежище в Европа или умират, опитвайки се.

Медиите по целия континент публикуваха разтърсващата снимка на удавеното дете с парещия въпрос дали това няма най-сетне да преобърне общественото мнение в европейските държави в подкрепа на по-решителна и солидарна политика към бежанците. Смъртта на Айлан Курди беше кулминацията на седмица, изпълнена с драматични илюстрации на това колко нетърпимо е вече отлагането на решението на мигрантската криза. Първо бяха задушилите се в камион 71 мигранти на път от Унгария до Германия, после стотиците блокирани от унгарската полиция на жп гарата в Будапеща, които скандираха "Германия! Германия!" и семействата, които се хвърляха на влаковите релси в протеста си да продължат пътуването си към държавата, в която вярват, че могат да намерят не само убежище, но и бъдеще. А накрая и разплаканият баща Абдуллах Курди, загубил цялото си семейство в морето между Турция и Гърция.

Германия, която е най-желаната дестинация за стотиците хиляди мигранти и която е приела най-голям брой хора досега, ще поеме и лидерството в намиране на общо решение на бежанската криза. "Ако Европа се провали по въпроса с бежанците, няма да е тази Европа, която искахме", заяви канцлерът Ангела Меркел в Берлин в понеделник и предупреди, че миграцията може да се окаже по-опасна за бъдещето на Европа и от еврокризата. Меркел вече намери съюзник в лицето на френския президент Франсоа Оланд в битката за солидарно разпределяне на бежанците между държавите и се очаква двете страни да направят общо предложение в идните дни.

Отделно и президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи план за изход от мигрантската криза идната седмица в Страсбург. Очаква се неговото предложение да е за прием на 160 хиляди мигранти от Гърция, Италия и Унгария. Това е четворно увеличение спрямо офертата за 40 хиляди души отпреди два месеца, която беше отхвърлена от редица европейски държави. Планът на Юнкер ще включва още и нова постоянна схема за релокация, която автоматично ще разпределя пристигащите мигранти от големите потоци. На 14 септември предстои и среща на вътрешните министри на ЕС, на която също ще се търси сближаване на позициите.

През седмицата в личните си Twitter профили и в изявленията си пред медиите лидерите на различни европейски държави смекчиха тона си към проблема с бежанците. Дори премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, който до вчера беше категоричен, че не е решение да се приемат още и още бежанци, притиснат от английските медии да демонстрира повече човечност след смъртта на Айлан Курди, заяви, че "Великобритания ще изпълни своите морални отговорности". В ефира на немската телевизия ZDF министърката на вътрешните работи на Австрия Йохана Микл-Лайтнер призова за спиране на финансовата помощ по европейски програми за държави, които отказват да приемат повече бежанци. Полската министър-председателка Ева Копак пък каза, че макар нейната страна да не може да си позволи икономически мигранти, Полша има моралния дълг да приема бежанци. А друг представител на правителството на Полша призна, че атмосферата и детайлите от последното обсъждане на темата на европейско ниво значително са се променили.

Голямо изключение от променящите се настроения прави унгарският министър-председател Виктор Орбан, който ще се опита да сформира коалиция от централноевропейските държави срещу предложението на Европейската комисия за споделен прием на бежанци. В петък лидерите на Полша, Унгария, Словакия и Чехия се събират на извънредна среща, за да обсъдят евентуална обща позиция. През седмицата, по време на посещението си в Брюксел, Орбан заяви, че проблемът с бежанците не е европейски, а германски. "Никой не иска да остане в Унгария, Словакия, Полша или Естония. Всички искат да отидат в Германия. Нашата работа е само да ги регистрираме", заяви той. Според него да се говори за квоти, без да се обсъжда и затягане на граничния контрол, е проблем, защото ще е покана да дойдат още повече хора.

По всичко личи, че Чехия и Словакия гравитират около позицията на Орбан, изразявайки притеснения в стабилността на Шенген. През седмицата външният министър на Словакия Мирослав Лайчак обяви, че Шенген де факто се е разпаднал, щом толкова много хора минават границите без паспорти. А Чехия обяви, че няма намерение повече да задържа търсещите убежище на своя територия, защото тази политика се е оказала "неефективна".

В свой коментар за последните събития изпълнителният директор на Human Rights Watch Кенет Рот написа, че ако има криза в Европа с бежанците, тя е на политики, не на капацитет.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.manchev avatar :-(
    b.manchev
    • - 1
    • + 18

    Проблемът с бежанците все повече прераства в европейска хуманитарна катастрофа. Мерките на лидерите на “обединена Европа“ все повече заприличва на същия театър както у нас борбата с корупцията ни.

    Хем има воля, средства, капацитет и в същото време не се получава желания резултат и все по-зле става за обикновените граждани на “цивилизована“ - солидарна Европа.

    Нередност?
  • 2
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 5
    • + 40

    Каква е вината на Европа, че този баща е решил по собствена воля да качи малките си деца на лодка през Средиземно море, без да има заплаха за техния живот в Турция?
    Защо намиращата се на хиляди километри Швеция има задължение да се грижи за тези хора, а богатият и "братски" мюсюлмански народ от съседната Саудитска Арабия няма такова задължение?
    Какъв е смисълът на европейските граници, щом като можеш да се придвижиш от Близкия Изток до Швеция без никакви документи?


    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    owen avatar :-|
    owen
    • - 1
    • + 14

    колкото и да потресаваща съдбата на детето, сантиментално разтърсващото твърдение, че една снимка е обърнала политиката на европейските страни, е наивно. камерън, например, всъщност не е поел конкретен ангажимент, освен, че ще използва и главата, освен сърцето, при вземането на решения. орбан, всъщност, противно на горенаписаното, именно заради тази си позиция може да се окаже излязъл от изолация: ренесанс и преоткриване на вишеград:) и т.н. хайде малко по-сериозно, политиката е сериозна работа.

    Нередност?
  • 4
    areta avatar :-|
    areta
    • - 7
    • + 12

    До коментар [#2] от "karen_walker":

    Виновна е. Не разрешава на хората да кандидатстват за убежище докато са в Турция. Казва им: "Единственото ни изискване е да се доберете до наша територия. Как ще го направите, вие си решавате. Но няма да направим нищо за вас докато сте там. Само елате и ние обезателно ще ви помогнем! Няма значение колко сте, хиляда или милион, на всички ще помогнем" и хората без да се замислят, тръгват.

    Те всъщност и не знаят къде отиват, запленени са от някаква романтична представа за обетована Германия, където ги чакали къщи, много работа, безплатно медицинско обслужване и т.н. Е, за това вече няма вина Европа, но тя достатъчно бели вече е направила.

    Нередност?
  • 5
    harvard avatar :-|
    harvard
    • - 1
    • + 7

    Облъчването на населението продължава. То някакси не иска да сподели държавата си с талибани. Това е голямо разочарование за всички "консумиращи" грандове от презокеански "приятели" на България. Ще вземе да им спре "кранчето" заради зле свършена работа.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал