Economist: Меркел пое лидерската роля в имигрантската криза

Отхвърляйки ксенофобията, тя настоява за обща система за разпределение на бежанците

Германският канцлер Ангела Меркел може и да е най-влиятелният политик в Европа, но рядко показва дръзко лидерство. Както във вътрешната политика, така и по време на кризата в еврозоната нейният стил беше предпазлив. Но сега подходът й към европейския имигрантски проблем е забележителен, пише сп. Economist. Докато множество африканци и араби превръщат италианските и гръцките острови и източноевропейските жп гари в бежански лагери, Меркел зае смела позиция. Тя отхвърли ксенофобията, подчерта германската готовност за приемането на повече сирийски бежанци и зададе европейско решение на един политически експлозивен проблем. Според нея сегашната криза ще има по-големи последици за бъдещето на ЕС от хаоса с еврото.

Тест за солидарността

"Ако Европа се провали с бежанския въпрос, тя няма да бъде онази Европа, която искаме", заяви Меркел. И е права. ЕС беше роден след опустошителна война въз основа на обещанието за солидарност с преследваните и потиснатите. Най-голямото преселение на хора от 1945 г. насам е тест за европейските ценности и за способността на страните членки да работя заедно. Бежанците от Сирия и Ирак определено имат нужда от помощ и европейските страни могат да им я осигурят само ако споделят задачата.

Това означава колективен отговор. За нещастие обаче миграцията и политиките за даване на убежище са национален проблем. Бежанците трябва да потърсят убежище в европейската страна, в която стъпят за първи път, обикновено Италия или Гърция. Но тези страни нямат капацитет и повечето бежанци искат да се насочат към Германия, Великобритания и скандинавските държави. Това не е трудно заради шенгенската зона.

В някои отношения това несъответствие между европейското и националното отразява напрежението по време на кризата в еврозоната, в която валутата е обща, но дългът на всяка страна е индивидуален. Сега незавършената интеграция спъва и миграционната политика. Разликата е, че този път Меркел оказва натиск за истинско европейско решение – обща система за разпределение на бежанците, в която всички шенгенски страни да вземат участие. Без такава система свободното пътуване из континента може да стане неустойчиво и европейската интеграция ще направи голяма стъпка назад.

Колективен отговор

Малцина други европейски политици имаха куража да направят такава ясна връзка между европейските ценности, колективния интерес на континента и смелите действия по отношение на бежанците. Британският премиер Дейвид Камерън иска да намали броя на имигрантите, докато много източноевропейски политици прибягват до ксенофобията и отказват да приемат търсещи убежище по силата на системата на разпределение, дори и техните граждани да се радват на ползите от свободното пътуване.

Без съмнение Меркел е движена отчасти и от вътрешни причини, тъй като Германия очаква да регистрира около 800 хил. търсещи убежище тази година. Това е повече от всяка друга страна в ЕС и общественото недоволство расте. Но желанието да се подели бремето не трябва да бъде бъркано с егоизъм. В една криза, в която Европа няма много причини да се гордее, лидерството на Меркел е рядко изключение.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fred avatar :-|
    Fred
    • - 4
    • + 23

    Много глупава статия пълна с грешки и манипулации. Някои от тях:

    1. ЕС не беше създаден "за солидарност с преследваните и потиснатите.". Той се роди като "Общият пазар", т.е. корпорациите се споразумяха да паднат митата за да имат по-голям съответно по-печеливш пазар.

    "Пазара, глупако!" виси на входната врата на ЕС, така ще перефразирам един американски президент. И ако сте забелязали това е първото което карат страните членки, да отворят пазарите си. Първото което се появява са моловете. Инвестиции, безвизово пространство са сиренцето на кукичката, като награда за накрая.

    И може би именно пазарът, милионите нови потребители е обяснението за безпрецедентният натиск за приемането на тези уж "бежанци". Така де, нас източноевропейците те вече си ги имат вързани в кърпичка, защо им е да ни местят в Германия като работна ръка както наивно се чудим. Я да ги докараме тези арабели, те май че са и богатички, да поразвъртим оборота.

    2. Да ги разселим задължително по страните за да остане свободното пътуване. Е това вече си е откровенна маниопулация в съчетание със заплаха. Значи хем пътуването свободно хем заселването принудително. И какво ще им попречи още на вторият ден да се върнат обратно в Германия откъдето са изселени след като пътуването е свободно? Адресната регистрация ли ще въведем, Шенген да важи само за някои ли? Съвсем очевидно извиват ръцете заплашвайки със спирането на Шенген. По същият начин по който изнудваха гърците с излизане от еврото. За мен механизмът е ясен, заедно с принудителното заселване ще отпадне механизмът на свободното движение на работната ръка, няма друг начин.

    3. "Но желанието да се подели бремето не трябва да бъде бъркано с егоизъм." Това вече е нахално. Точно егоизъм е желанието да хвърлиш върху другите бремето си, особено когато то е резултат единствено на собствените грешки.

    В съчетание с това, че "The Economist" е рупорът на едрият капитал нещата вече стават ясни, корпорациите са тези чиято воля изпълнява меркел и които са авторите на плана за заселването на Европа с мюсюлмани. Желанието им да заселят Европа с милиони потребители /в бъдеще десетки и стотици милиони с тази раждаемост/ които тепърва ще купуват всичко от което се нуждаят. Това че така на практика ще унищожат Европа не ги вълнува никак, те гледат текущата печалба. Ще я ликвидират без да им мигне окото, със същата лекота с която ликвидираха промишлеността и изнасяйки я в Китай. Сега да видим дали ще се намерят политици които да им се опълчат. И гражданско общество което да разбере какво става за да ги подкрепи.

    Нередност?
  • 2
    selfmade avatar :-|
    selfmade
    • - 4
    • + 1

    Засега българската политика по въпроса, мисля че е правилна и с туткането и разтакаването на влезлите у нас емигранти, значително се ограничи меракът им да минават от тук. Тревожи все по-нарастващата роля на българската мафия в бизнеса с трафика на тези хора.
    Много българи знаят, че общественото усилие през ВСВ спаси около 50х. евреи, но малко знаят, че България през това време е активно заета с трафика им към Палестина, бъдещ Израел. Това основно са чешки и австрийски евреи, процес който немците не възпрепятстват, защото го считат за натиск върху английските интереси там. Така днес никой не ни обвинява за този трафик, напротив има обвинения към Съветите торпилирали пълен български кораб с хора.
    Мисля, че трябва да заявим в явен вид и това е работа на депутатите ни в Европарламента, че да - можем да приемем от тези хора, но те тук просто ще умрат от глад, защото състоянието на титулярното население е близко до това. Но можем да легализираме трафика на базата на държавен бизнес, стига Германия да плати за това. Така ще се пресече напълно бандитското изнудване и ограбване на бежанците и ще се осигурят хуманни и комфортни условия до достигането на тази вълна емигранти до проспериращите страни от ЕС готови да ги приемат, като например Германия. Мисля, че правозащитните организации трябва активно да влязат в ролята си за придвижване на този въпрос, защото при ограничения и намаляващ финансов ресурс на страната, рязко ще се намалят възможностите за социални политики и интеграция на другите малцинства тук, което ще провокира масовата им икономическа емиграция. Меркел вече декларира, че не ще роми! Ако не ги иска, то да си плати за недопускане на араби авганистанци и тъмнокожи в страната, за да можем да задържим тукашното население. Още повече, че до 1-1.5г. ще бъдем заляти от озверяла бежанска вълна от север, за отбиването на която трябва да се подготвим. Защото Иван Асен II вече го няма, за да я отбие начело на куманската си гвардия към Косово и Македония!

    Нередност?
Нов коментар