🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хората, които променят света

Няколко доброволчески инициативи, които показват смисъла от това да подадеш ръка на човек в нужда и да подобриш средата, в която живеем

Миналата година доброволците от "Проект Бежанци" организираха коледно тържество за бежанците във Военна рампа
Миналата година доброволците от "Проект Бежанци" организираха коледно тържество за бежанците във Военна рампа
Миналата година доброволците от "Проект Бежанци" организираха коледно тържество за бежанците във Военна рампа    ©  Надежда Чипева
Миналата година доброволците от "Проект Бежанци" организираха коледно тържество за бежанците във Военна рампа    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Днес в България виждаме много повече хора от различни възрасти и населени места да даряват труда си, времето, енергията си и да правят България по-добро място за живеене." Думите са на президента Росен Плевнелиев от речта му по време на церемонията за връчване на годишните награди за доброволческа инициатива за 2015 г., организирани от фондация "Лале" и Националния алианс за работа с доброволци. Конкурсът тази година доказа, че даряването на време, труд и енергия за благородна кауза наистина въвлича все повече хора, включително ученици, студенти и живеещи в по-малки населени места.

На международния ден на доброволеца 5 декември, който през 2015 г. се отбелязва юбилейно за 30-а поредна година, ви представяме три различни каузи, обединени под един общ знаменател - желанието да помогнеш на хората около теб и да направиш средата, в която живеем, по-добра.

 

Учениците на 105 СОУ "Атанас Далчев", които приготвят топла храна на хора в нужда

Всяка неделя гимназисти от столичното 105 СОУ "Атанас Далчев" прекарват времето си на едно необичайно за повечето им връстници място - социалната кухня към храма "Св. Пророк Илия" в "Дружба 2". Помагат за приготвянето и пакетирането на храната, която се раздава на 400 хора в нужда. Включват се и в неделното училище към храма като занимават деца от социално слаби семейства и им водят уроци. А през лятото са им изградили в двора "площадка за забравени игри" със спечелена награда от Столичната община. В началото на учебната година пък са организирали акция за събиране на ученически принадлежности в училището си, за да помогнат на децата в нужда да започнат училище наравно със съучениците си. 

С тези си дейности учениците от 105. СОУ спечелиха една от трите награди за доброволческа инициатива на 2015 г. на фондация "Лале" и Националния алианс за работа с доброволци. Това обаче съвсем не са единствените им постижения. В средата на 2014 г. в училището се създава "Клуб за филантропия" по инициатива на преподавателката по италиански език Нина Серкова. Заедно с колежката й по английски и неин наставник Снежка Плачкова те вдъхновяват учениците за доброволческата и благотворителна работа и ги водят на обучение към Националния алианс за работа с доброволци. "Учениците искаха да правят всякакви добри неща, но не знаеха как", разказва Нина Серкова и допълва, че обучението им е помогнало да изберат подходящата за тях кауза. Така когато в края на миналата година в училището тече традиционният коледен базар, учениците се сещат, че могат да занесат останалата храна в храма. Оттогава гимназистите са редовни доброволци в социалната кухня. А какво им носи това? "Удовлетворение", отговарят в почти един глас. "Емоции", допълва някой. Смисълът за учениците е ясен - "да видим как сме допринесли за щастието на човек в нужда".

 

Да си полезен на природата, докато приключенстваш с каяк по Дунава

"Доброволна, доброволна, но все пак - работа", биха си помислили тези от вас, които са уморени от безкрайните задачи в офиса. Е, инциативата за устойчиво развитие на Дунавските острови на русенското туристическо дружество "Приста" е тук, за да опровергае този страх. Освен, че почистват "ничията земя", в която са се превърнали островите по реката, от натрупващите се с годините боклуци, доброволците всъщност изживяват малко приключение всеки уикенд.

"Тръгваме сутрин на поход с каяци към островите. Носим си палатки и храна, освен чувалите за боклук. След като почистим, се събираме за по бира пред лагерния огън, а като се събудим на сутринта сме обградени от мистичните мъгли на Дунава", разказва един от доброволците Ема Иванова. Тя учи в Нов български университет, но редовно се връща до родния си град Русе, за да помага в инициативата, а и за да се спусне с каяк по реката.

Инициативата на туристическото дружество (което е едно от най-старите в България) спечели една от наградите за доброволческа инициатива на фондация "Лале" и Националния алианс за работа с доброволци тази година. Идеята хрумва на Михаил Михов, Весела Михова и Сашо Попов от дружеството, които редовно организират походи с лодки по Дунава и изобщо не са доволни от екологичното състояние на островите. "Брегът на Дунава се стопанисва до някаква степен от държавната и местната власт, но островите са диви", казва Михаил. По думите му над 100 души са се включили в инициативата, като четвърт от тях идват от София. Някои са се присъединили през платформата за набиране на доброволци на TimeHeroes. Ентусиазъм не липсва и сред учениците, които посещават лекции на доброволци-специалисти по биоразнообразие и туризъм в новия еко-музей, който отвори врати тази година.

А връзките между доброволците продължават отвъд речните им приключения. "Учредихме "Клуб на пътешественика", подобен на софийския", разказва Михиаил. Според него създаването на общност от активни хора е едно от най-ценните неща, които доброволческите дейности създават. "Удоволствието от това не просто да ходиш сред природата, а да бъдеш полезен, е огромно. А в България все повече млади и динамични хора търсят начин да бъдат инициативни", добавя Михаил. "Работата представлява тежък физически труд. Често събираме разделно между 70-100 чувала с боклуци - намирали сме какво ли не, от обувки с токове до врата на хладилник", разказва за преживяното Ема, но добавя, че когато човек се запали по това, което прави, и знае защо го прави, работата става по-лека. Ако искате да се присъедините към походите с каяци на русенци, можете да проследите дейността им във Facebook.

 

Да подадеш ръка на бежанците

Бежанската криза в България изкара на показ някои от най-добрите и някои от най-лошите черти на голяма част от българите. Но докато страхът от чужденците сковава много хора, които са виждали бежанци само по телевизията, тези, които се престрашат да излязат от комфортната си зона, могат да научат много - за себе си и за мигрантите - от работата с тях.

"Доброволчеството ми подейства отрезвително, много бързо след стъпването ми в бежански лагер, след запознанството ми с историите на деца и техните родители, избягали от войната в Сирия", разказва Мария Шестакова. Тя е доброволец по проекта за образователна помощ на Си Ви Ес България и Каритас София. "Проект Бежанци" спечели наградата за доброволческа инициатива миналата година. Мария разказва, че е запчонала да посещава бежанските лагери по собствена инициатива още в началото на кризата през 2013 г. "Исках да помогна по някакъв начин на търсещите закрила и да видя дали това, което се говори навсякъде, е вярно", казва тя. Помага на няколко семейства, които впоследствие заминават за Германия, но пламъкът на доброволчеството вече е запален и тя се записва в проекта на Каритас. "Веднъж започнеш ли с доброволчески труд, много трудно можеш да спреш", добавя Мария. Тя ръководи часовете по изкуство на децата и също помага с набирането на средствата за проекта.

А на участниците в "Проект Бежанци" не им липсва изобретателност, когато се опитват да съберат средства. Те организираха например пролетен маратон на 1 март под мотото "Баба Марта бързала." Базарите с изработени от деца и възрастни картички, шалове, накити и други аксесоари също се радват на популярност.

"Единственият негатив е това, че много бързо свикваме и се привързваме едни към други, а те в крайна сметка заминават за Западна Ервопа със семействата си. След това идват нови деца, ние отново се привързваме, а те отново заминават", казва Мария. Освен привързването, понякгога самата комуникация е проблем. Васил Борисов, който се занимава със счетоводни дейности, когато не доброволства в някой от бежанските центрове в София, казва: "Комуникацията с чужденците понякога е трудна, но знам, че това, което преподавам, ще им бъде от полза някога." В проекта го привлича идеята да преподава английски и да демонстрира гостоприемство към пристигащите бежанци. Отвъд трудностите обаче човек може да спечели много от доброволчеството - дори в личен план. "Имаме доста допирни точки с другите доброволци, говорим на един език и е мотивиращо да си в тяхната компания", казва Васил и добавя: "Приятни хора се занимават с доброволчество." Последно, но не и по важност, е новият поглед върху бежанската криза, която доброволците от "Проект Бежанци" получават през работата си. "Нека хората да опитат да работят с бежанците, за да видят със собствен поглед и да се докоснат от първа ръка с тях", призовава Васил. Можете да научите повече за проекта във Facebook.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 1

    Ясно, получен е нов транш.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал