🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хората и техните каузи, без които не можем

Няколко граждански инициативи, които направиха 2015 г. по-добра

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бежанската криза безспорно остава събитието на 2015 г., което поляризира европейските общества. От едната страна беше страхът от непознатото, който отвори вратата за крайни националистически настроения, от другата обаче стоеше огромната вълна от съпричастност, която накара десетки доброволци да вложат време и усилия в помощ на търсещите закрила. Тя не подмина и България - организации и отделни хора влязоха в бежанските центрове, за да направят живота на попадналите там поне малко по-нормален.

2015 г. беше изпитание и за етническите малцинства в България. Докато политици подстрекаваха към расизъм и дискриминация от трибуната на парламента, а ромски семейства губеха къщите си без алтернатива за подслон, граждани и неправителствени организации показаха какво означава всъщност интеграцията и как на практика може да се случи тя.

През последните 12 месеца отново видяхме как активното гражданско общество може да се бори за промяна на средата, в която живеем. По-долу ви припомняме някои от каузите, които ни направиха впечатление през годината. Не претендираме за представителност, но това всъщност е добре - защото по-доброто ни бъдеще зависи най-вече от хората, които не си затварят очите за нещата, които не им харесват, а търсят решения.

В помощ на бежанците

Доброволците от "Проект Бежанци" на Си Ви Ес България и Каритас София организират образователни курсове и различни дейности за деца и възрастни-бежанци. От 2011 г. насам над 200 доброволци са участвали в проекта, като целта им е да помогнат на децата и възрастните да се интегрират в новата среда като преподават различни езици, осигуряват им нови преживявания и положително отношение. Група студенти от британския университет "Оксфорд" също дойдоха да работят като доброволци в бежанския лагер във "Военна рампа" в София, а амбицията им стига и до това да намерят възможните решения на кризата с бежанците в Европа. Джил и Сейди Класби пък със собствени средства изградиха училище за децата-бежанци в лагера в Харманли. Там им преподават английски и математика, играят с тях и им помагат да превъзмогнат травмата от войната и бягството.

Как да живеем заедно

Голямата награда "Човек на годината" за принос към правата на човека и правозащитността на Българския хелзинкски комитет през 2015 г. получи адв. Даниела Михайлова. Тя се застъпи за ромските семейства, засегнати от събаряния на къщи в Гърмен и в кв. "Максуда" във Варна, като пое тяхното представителство и внасяне на искане до Европейския съд за правата на човека за привременни мерки, за да се спре разрушаването на домовете. Даниела Михайлова организира и шествие срещу расистки изказвания и обиди от високопоставени политици и липсата на институционална реакция срещу проявите на расизъм.

За невидимите около нас

Сдружение "Градски номади" ни обърна внимание на хората без дом, покрай които минаваме всеки ден, но рядко забелязваме. То започна да изгражда мобилни микро-къщи за останали без подслон, а голямата цел на доброволците е да създадат социално предприятие, чрез което бездомните да развиват нови умения и трудът им да бъде заплащан.

Проблемите, за които не говорим

Близо 20% от хората в затворите в България са наркозависими, на фона на под 1% за цялото общество. Адекватни здравни политики в българските места за лишаване от свобода обаче липсват и това създава омагьосан кръг, от който излизане няма. Затворът не лекува зависимостта и хората често излизат от него дори с повече проблеми и стигат до рецидив. С този проблем се заема преди две години фондация "Инициатива за здраве", в партньорство с Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", Затвор София, Сдружение "Проект Пеперуда София" и швейцарската неправителствена организация "Контакт Нетц". Те получават финансиране от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, за да работят за намаляване на проблема с употребата на наркотици и ХИВ в затворите. Експертите организират обучения за намаляване на риска от употребата на наркотици и ХИВ, както и индивидуални психологически интервенции. През тях преминават 460 лишени от свобода от Затвора в София, като 92-ма от тях получават шанс за промяна на присъдата. Сега на ход са българските институции, които, ако разпознаят проблема, могат да мултиплицират успешния модел на повече места в страната.

Детство без решетки

През 2015 г. (най-после) се заговори по-активно за т.нар. поправителни домове, които не са нищо по-различно от затвори за деца. Поводът бяха резултати от проверки на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа и Българския хелзинкски комитет, които доказаха, че децата живеят в мизерни битови условия, върху тях се упражнява физическо и психическо насилие, учебен процес липсва, а правото им на личен живот е нарушено. Неправителственият сектор започна мащабна кампания за пълна реформа в правосъдието срещу малолетни и непълнолетни, а впоследствие се включи и Министерството на правосъдието. "Детство без решетки" иска отмяна на остарелия Закон за борба срещу противообществените прояви, закриване на социално-педагогически интернат (СПИ) и реформиране на възпитателно училище-интернат (ВУИ), както и развитие на нови услуги и мерки, алтернативни на лишаването от свобода, осигуряване на адекватни материални условия и достъп до качествено образование и здравеопазване във всички места, в които деца се лишават от свобода, както и прекратяване на насилието в затворените институции. Остава да видим дали новият екип в правосъдното министерство ще затвърди ангажимента към реформата.
За по-качествено образование

Разочарованието от мудните национални политики в образованието и убеждението, че решението на много от проблемите на обществото и икономиката се крие в училището, продължават да карат родители, неправителствени и бизнес организации да влагат собствен ресурс за по-добра образователна среда. Тази година основателят на софтуерната компания "Сирма груп холдинг" Явор Джонев и мрежата от представители на бизнеса и неправителствения сектор около него - "Диалог за бъдещето", обявиха, че работят по създаването на ново училище. Изискванията към него са ясни - да направи от учениците свободни, отговорни и самостоятелни личности, които изграждат ефективни взаимоотношения с другите, мислят, решават проблеми и творят, отстояват тезите си, водят здравословен живот и имат принос към общността. Вече тече подготовката на структурата на училището, както и на учителите, и се очаква то да отвори врати за първокласниците през септември 2016 г.

През 2015 г. забелязахме и младежите от "Българска история", чиято мисия е да правят знанието за миналото достъпно и актуално. В края на септември отвори врати и "Музейко" - иновативният детски музей, в който науката е представена през игри и експерименти, и където учители могат да водят своите класове и да разнообразяват преподаването си.

IT за всеки

От години IT секторът предупреждава, че липсата на добре подготвени професионалисти ще бъде пречка за продължаващото му развитие в България. И докато държавата по-скоро не обръща внимание на този проблем, двама младежи развиват иновативна идея, която освен проблема на IT индустрията, засяга и спрялото развитие на един от най-бедните райони на страната. Преди две години Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов започват да водят курсове по информационни технологии в няколко училища, а по-късно и за възрастни в Дома на техниката във Враца. Води ги желанието да помогнат на хората от града да разширят знанията и възможностите си. Впоследствие те доразвиват концепцията си и кандидатстват в състезанието за социално предприемачество "Промяната" със създаването на IT център и IT общност във Враца. Печелят измежду 212 предложения и идеята им вече върви напред.

Европейският софтуерен институт - Център Източна Европа (ЕСИ ЦИЕ) пък разработи проекта "Технологии за включване на деца и младежи с аутизъм в живота на общността и трудовия пазар". Заедно с "Асоциация Аутизъм", Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), фондация "Адапта" и Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", е изработил цялостен механизъм за обучение и подкрепа на младежи с аутизъм, който да им помогне да се чувстват добре и да бъдат ефективни на работното си място. Методологията е и от полза и на компаниите, които наемат хора с някакъв вид разтройство в поведението.

Гласувай, напук на статуквото

Във вялата предизборна кампания през октомври големите партии - включително тези, които го инициираха, игнорираха референдума за електронното гласуване. Гражданският инициативен комитет "Гласувай без граници" обаче се зае да запълни тази дупка и въпреки ограничените си възможности проведе разяснителна кампания в подкрепа на електронния вот. В крайна сметка близо 70 на сто от гласувалите на референдума - или около 1.9 млн. души, казаха "да".

Спаси града

Ако трябва да потърсим нещо положително в липсата на адекватна политика за развитие на градската среда в София и други големи градове, то това е раждането на гражданските сдружения, които не се уморяват да показват какво не е наред около нас и как това може да се подобри. "Група Град" ни обръща внимание на хаоса в градското планиране, "Спаси София" пък контролира изпълнението на инфраструктурните проекти, а "Трансформатори" преобразяват всевъзможни градски грозотии. Всички те се опитват и да превъзпитават местната власт, че да общува с гражданите и да съгласува решенията си с тях е естественият ход на нещата. Усилията за това вече не идват само от София, но и от Бургас, Варна и Русе.

В този текст от специалния коледен брой на "Капитал" екипът на TimeHeroes.org - най-голямата онлайн платформа за доброволчество в България, разказва за още няколко души и техните каузи, които разбутват средата в посока нещо по-добро. Тук пък можете да прочетете за победителите в ежегодния конкурс за доброволчество на фондация "Лале" и Националния алианс за работа с доброволци. А ако сте участвали или попадали на още смислени инициативи, ще се радваме да ги споделите в коментарите под статията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vodopad avatar :-|
    vodopad
    • - 25
    • + 8

    Толерастия до шия. Да, верно е че вие специално не можете без тези "каузи", тъй като сте част от мрежата НПО-та, от това живеете така да се каже, а журналистиката ви е само инструмент за усвояване на долари от US-фондациите.

    Нередност?
Нов коментар