🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Професия: Dev Оperations инженер

За професията разказва Юлиян Славчов, Dev Operations инженер – Build екип в Milestone Systems

Юлиян Славчов    ©  Личен архив
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софтуерната общност не е напълно единодушна за това какво точно представлява DevOps - дали е култура или нова работна позиция; дали е начин за организиране на разработката или начин на мислене. Най-общо казано, DevOps е практиката Devs (програмисти) и Ops (системни администратори) да работят много близко заедно, като обменят най-добрите си практики. Освен това DevOps е движение, което проповядва по-доброто сътрудничество между софтуерните инженери и системните администратори, както и оптимизира процеса на работа и води до по-сигурни, стабилни и издръжливи системи. Така също е набор от софтуерни инструменти, които софтуерните инженери и системните администратори ползват, за да подобрят работата си заедно. Основната характеристика на DevOps се изразява в подкрепа на процеса на автоматизация и съблюдаване на всяка стъпка в процеса на софтуерна разработка - от интеграция, тестване и пускане на пазара до инфраструктурен мениджмънт.

В концепцията на DevOps разработката и ИТ операциите не са разделени, а взаимно зависими, като интеграцията на тези дейности помага на компаниите да произвеждат софтуер и ИТ услуги по-бързо, с чести обновления. На DevOps може да се гледа като на съчетание от няколко методологии - Agile, управление на операции (Systems Thinking & Dynamics), теория на ограниченията, Lean и управление на ИТ услуги. Чрез дебати в общността тези методологии се обединиха, раждайки философията на DevOps.

Визитка

Юлиян Славчов се присъединява към екипа на Milestone Systems в българския офис на датската компания като първия представител на Build екипа (Dev Operations) в страната на позиция стажант преди повече от 3 години. На практика вторият по големина R&D офис на фирмата се намира София.

Юлиян успешно развива позицията от нула за България, като през годините се наемат още колеги на Юлиян в екипа. Към момента той е отговорен за цялостната координация и конфигурирането на системи, спомагащи да улеснят работата с продуктите на компанията. Интеграцията на продукта за видеонаблюдение на Milestone Systems е използвана по време на европредседателството в софийското метро, за борба с престъпността в няколко полицейски структури отвъд океана, граничен контрол по сухопътните граници, както и на големи международни летища.

Моята професия

Ролята на DevOps (произлиза от development/operations) инженерите е да въвеждат и поддържат различни системи, които имат за цел да улеснят всекидневната работа на програмистите и така да се постигне по-голяма ефективност в организацията. Това е сравнително нова позиция, но се среща във все повече компании. Привлекателна е с това, че работата може да бъде изключително разнообразна в естеството си и варира много при различните компании. В общия случай има много сътрудничество - всеки ден се работи с най-различни екипи, за да се създават решения за техните проблеми.

Моето образование и умения

Завършил съм средното си образование в природо-математическа гимназия, профил "Информатика". Имам бакалавърска степен от СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Компютърни науки". За да бъдеш наистина успешен професионалист, занимаващ се с DevOps, трябва да имаш богат набор от знания в доста различни области - желателно е да са с фокус програмиране или скриптови езици.

Моят път дотук

Както повечето хора, търсещи своя старт в IT индустрията, планирах да се занимавам изцяло с програмиране. Първо се захванах с разработката на мобилни приложения. Когато получих шанса за стаж в Milestone като DevOps инженер, реших да се пробвам, тъй като компанията ми хареса и ми звучеше вълнуващо да опитам нещо по-различно. Тя има три R&D центъра, работещи по разработката на различни компоненти от платформата, която компанията предоставя. Доста често членовете на екипите са разположени в различни географски ширини (София, Барселона или Копенхаген) и работят по еднаква част от разработката на софтуера.

Моите задачи и отговорности

Основните задължения включват конфигурирането на системи, целящи да улеснят работата по продукта, настройването на всички стъпки от вземането на програмния код до сглобяването на крайния софтуер. Важно е разпознаването на неефективност и автоматизирането на възможно най-много вътрешнофирмени процеси. В зависимост от нуждата работата може да варира от стабилизиране на IT инфраструктура до разработване на софтуер, спомагащ изпълнението на определени задачи. Едно е сигурно - всеки ден има нови предизвикателства, за решаването на които всички наши колеги разчитат.

Нужните умения и опит

Ключови за тази професия са познанията за процесите и работата на екипите в цялата организация. Необходимо е човек да вижда "голямата картина", тоест да познава добре работния процес и да знае какви са индивидуалните изисквания на всички заинтересовани страни, за да може успешно да проектира архитектура, работеща за всички. Основният опит е полезен, понеже дава възможност за по-абстрактен поглед над нещата, но вътрешнофирмените познания са в основата - без целия контекст трудно се взимат правилните решения.

Моите предизвикателства

Постоянно се сблъсквам с проблеми от най-различно естество. Ако човек не може да управлява и приоритизира добре задачите си, очаква го голям стрес. В сравнение със стандартна програмистка позиция тук има много повече работа с хора, което има своите плюсове и минуси. Но за мен работата с екипа на компанията е винаги удоволствие заради страхотните колеги.

Моите удовлетворения

Работата ми носи огромно удовлетворение! Част от ролята ми е да съблюдавам работния процес и да мисля как да го оптимизирам. Когато успееш да направиш промяна, която осезаемо помага на толкова много хора, усещането е безценно.

Заплатата

Примамлив аспект е, че дори и на най-ниските DevOps позиции заплащането е доста прилично. С трупането на години опит и изкачване в пост и отговорности вече възнаграждението може да расте неколкократно.

Моите планове за кариерно развитие

За момента не мисля толкова за развитие в технически аспект. Както вече споменах, работата с хора е много важна, затова се фокусирам върху развиване по-скоро на софт скилс, отколкото на разучаване на нова технологии. Тук и компанията ме подпомага в моето кариерно обучение. Вътрешно имаме заделен бюджет, от които различните членове на екипи могат да се възползват за допълнителни обучения за нови хард или софт скилс.

Моите източници на информация

В момента се интересувам основно от курсове/книги на тема постигане на по-голяма ефективност в организацията. Тъй като знам, че компанията би ме подкрепила, бих се сертифицирал в нещо свързано с Build/DevOps, ако се появи интересна възможност.

Търсени умения

За тази професия се търсят хора с:

- Преди всичко, аналитични умения. Сблъскването със всеки проблем изисква вземането предвид на много фактори и решенията.

- Добър технически профил (в идеалния случай да са завършили компютърни науки, софтуерно инженерство или нещо подобно).

- Добра подготовка по програмиране или поне скриптови езици.

- Прилично ниво на знания, свързани със системна администрация.

- Желание за колаборация и работа с хора.
Все още няма коментари
Нов коментар