🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Повече компании планират да наемат нови служители това лято

Основният проблем за фирмите продължава да е липсата на подходящи хора според проучване на Българската конфедерация по заетостта

С най-голямо увеличение на плановете си да наемат служители в сравнение с предишния изследван период са компаниите от туристическия сектор.
С най-голямо увеличение на плановете си да наемат служители в сравнение с предишния изследван период са компаниите от туристическия сектор.
С най-голямо увеличение на плановете си да наемат служители в сравнение с предишния изследван период са компаниите от туристическия сектор.    ©  Цветелина Белутова
С най-голямо увеличение на плановете си да наемат служители в сравнение с предишния изследван период са компаниите от туристическия сектор.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Плановете на бизнеса да наема нови хора през предстоящите шест месеца до септември са умерени. В същото време дефицитът на кадри продължава да е най-големият проблем на пазара на труда. Това показва прогнозата на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ), която обединява HR компании в страната.

В сравнение с миналата година обаче нагласите на фирмите за следващата половин година като цяло са по-добри. Нетният коефициент на заетостта - разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които прогнозират да я увеличат, е +16%, или увеличение от 8 процентни пункта спрямо същия период на 2023 г.

През последното тримесечие на миналата година НСИ отчете леко увеличение на коефициента на безработица спрямо същия период на 2022 г. до 4.2%. Номиналните заплати обаче продължиха да нарастват с двуцифрени темпове. Така според Световната банка ръстът на реалната средна заплата през 2023 г. се е доближил до 5%, надвишавайки растежа на производителността на труда. А това според институцията подхранва опасенията за конкурентоспособността на страната ни.

Не всички сектори ще са активни

Проучването на БЗК е сред 1189 анкетирани компании и то показва, че 31% от тях прогнозират увеличение на работната сила за периода април-септември. Да намалят персонала планират двойно по-малко компании, или 15%. Така нетният коефициент на заетостта - разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които прогнозират да я увеличат, е +16%, или увеличение от 8 процентни пункта спрямо същото шестмесечие на 2023 г. и с 24 пр. пункта по-малко в сравнение със същия период на 2022 г.

"Основният проблем, с който се сблъскват работодателите в страната, е болезнената липса на хора. Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира", коментира Надя Василева, председател на БКЗ.

Секторите с най-голямо увеличение на плановете си да наемат служители в сравнение с предишния изследван период са хотели и ресторанти (ръст от 7 пр. пункта) и търговия (увеличение с 5 пр. п.). Това е донякъде логично предвид предстоящия летен туристически сезон. Коефициентът на заетост достига съответно +11% и +16%.

В секторите информационни технологии и "аутсорсинг прогнозите на работодателите се подобряват със съответно три и един процентни пункта и достигат коефициенти на заетост от +24% и +13%. От БЗК казват, че прогнозата от +9% на компаниите от сектор "Финансови и застрахователни дейности, недвижими имоти и бизнес услуги" се запазва, а всички останали сектори, включени в изследването, отбелязват спад в сравнение с предишното шестмесечие.

Бургас търси най-много хора

Вероятно отново заради предстоящия летен сезон плановете на работодателите в Бургас да наемат нови служители през следващите шест месеца са най-голямо увеличение - 4 процентни пункта, или коефициент на заетостта от +12%.

"В сравнение с предишния изследван период прогнозите на работодателите в София, Пловдив и Варна се подобряват с един процентен пункт", посочват от БКЗ.

Русе е единственият регион в страната, в който плановете на компаниите да увеличат работната си сила отчитат спад. Коефициентът на заетост намалява от +6% на +1% за периода април 2024 г. - септември 2024 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар