СЕС: За времето на незаконното уволнение се признава и платен годишен отпуск

Върховният касационен съд ще трябва да коригира практиката си от последните години, която и без това получи много критики

В четвъртък Съдът на ЕС обяви решението си по българско дело.
В четвъртък Съдът на ЕС обяви решението си по българско дело.
В четвъртък Съдът на ЕС обяви решението си по българско дело.    ©  Reuters
В четвъртък Съдът на ЕС обяви решението си по българско дело.    ©  Reuters
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Работниците имат право на платен годишен отпуск за времето от незаконното им уволнение до възстановяването им на предишната работа, а при прекратяване на трудовото правоотношение - на заместващо обезщетение за неизползвания отпуск, което се полага за този период. Това казва Съдът на ЕС в Люксембург в решение по българско дело (C-762/18), след което Върховният касационен съд (ВКС) ще трябва да коригира практиката си от последните години.

Как решаваха в последните години българските съдилища

Интересното е, че допреди няколко години практиката на съдилищата десетилетия наред си оставаше абсолютно еднозначна. Макар че в закона няма изрична уредба по този въпрос, българските съдилища неотклонно признаваха право на платен годишен отпуск на работниците и служителите, които са били уволнени незаконосъобразно - за времето на незаконното уволнение до възстановяването им на работа със съдебно решение. Логиката, по която съдиите разсъждаваха, беше, че за това време законът изрично признава трудов стаж, който пък е основа за определяне на платения годишен отпуск. Съответно, ако след възстановяването работникът бъде отново уволнен, преди да ползва този отпуск ефестивно, на него му се признаваше и право на обезщетение за неползван платен годишен отпуск и за това време.

Преди няколко години обаче ВКС изненадващо измени практиката си, без да има промяна в базисната правна уредба и това е причината въпросът да стигне до СЕС, който в решението си по същество излага същите съображения, които и съдилищата приемаха години наред преди това.

Конкретният казус е на уволнена учителка, която по-късно е възстановена на работа, след като съдът обявява уволнението ѝ за незаконно. После отново е уволнена. Жената предявява иск в съда, с който претендира училището да ѝ заплати обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за времето, през което е стояла без работа поради незаконното уволнение. Съдилищата обаче отхвърлят иска й, включително и ВКС.

Тогава уволнената учителка предявява нов иск пред Районен съд Хасково за осъждане на

Върховния касационен съд да й плати обезщетение за вредите от допуснатото от него нарушение на правото на ЕС. Хасковският съд решава да отправи преюдициално запитване до СЕС.

По същото време по аналогичен казус в Италия на бивша служителка на италианската кредитна институция Iccrea Banca е образувано и дело C-37/19.

Решението на Съда на ЕС

В решението си от четвъртък СЕС повтаря своята практика и по други дела - че когато работникът не е в състояние да изпълнява задълженията си по непредвидима и независеща от волята му причина, например поради болест, правото му на платен годишен отпуск не може да се обвързва със задължението реално да е полагал труд. По същата логика лишаването на работника от възможност да работи заради уволнение, обявено впоследствие за незаконно, по принцип е непредвидимо и не зависи от неговата воля. На това се основава и изводът, че периодът от незаконното уволнение до възстановяване на работника на работа, трябва да се приравни на период на реално полагане на труд за целите на определянето на размера на платения годишен отпуск, на който той има право. Затова работникът, чието уволнение е било обявено от съда за незаконно, а по-късно възстановен на работа, има право на полагаемия се за този период платен годишен отпуск. Ако този работник отново бъде уволнен или ако след възстановяването му на работа трудовото правоотношение бъде прекратено по каквато и да било друга причина, той има право на обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за периода от незаконното уволнение до връщането му на работа.

СЕС обаче уточнява, че ако е имал нова работа в периода от незаконното уволнение до възстановяването му на предишната работа, работникът може да иска платен годишен отпуск за периода, в който е бил на другата работа, само от новия работодател.

Така българските съдилища, които допреди няколко години решаваха подобни казуси със същите мотиви, ще трябва да се върнат към предишната си практика.

Все още няма коментари
Нов коментар