Седмичен бюлетин за правни новини

Унищожителни критики за промените в конституцията пред КС; Защо губим плащания по ПВУ; Какво пише в доклада за митниците; Отстраняването на шефа на НЗОК влезе в КС

В последната работна седмица на 49-ото Народно събрание Росен Желязков беше свален от поста председател на Народното събрание с гласовете на ПП - ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН
В последната работна седмица на 49-ото Народно събрание Росен Желязков беше свален от поста председател на Народното събрание с гласовете на ПП - ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН
В последната работна седмица на 49-ото Народно събрание Росен Желязков беше свален от поста председател на Народното събрание с гласовете на ПП - ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН    ©  Юлия Лазарова
В последната работна седмица на 49-ото Народно събрание Росен Желязков беше свален от поста председател на Народното събрание с гласовете на ПП - ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Последното редовно заседание на 49-ото Народно събрание беше в петък, но парламентът ще заседава извънредно във вторник, 30 април, за да бъдат приети и на второ четене промените в Закона за хазарта, които ограничават рекламите на хазартни игри в медии, на обществени места, включително фасади на сгради. Предвижда се игрални автомати и игрални казина да има само в населени места над 5 хил. души. Законопроектът беше внесен от ГЕРБ и ДПС само два дни преди ваканцията на парламента като очевидно предизборен ход. Още повече че в началото на април парламентарното мнозинство от ГЕРБ, ДПС и ПП - ДБ отхвърли аналогичен проект на "Възраждане" за забрана на рекламата на хазарта.

На второ четене ще се гледа и законопроект на Йордан Цонев и Теменужка Петкова за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с които се отменя данъкът върху доходите от събиране диворастящи гъби и горски плодове. Според вносителите това ще "коригира една явна несправедливост", която засяга близо 30 000 души, заети със събиране на гъби и горски плодове.

Междувременно беше публикуван новият брой 22 на "Юридически барометър" с поредна неласкава оценка за законодателството - хаотично, непоследователно и нерядко целящо повече политическо послание, отколкото реално регулиране на обществените отношения.

Oтбopът нa CУ "Cв. Kлимeнт Oxpидcĸи" зaвoювa пъpвo мяcтo нa нaй-гoлямoтo cъcтeзaниe пo мeждyнapoднo чacтнo пpaвo - Рах Мооt Соurt.



След непосредствени елиминации между 35 отбора от цял свят студентите Николета Иванова, Теодора Тодорова, Елица Борисова, Виктория Барчинкова и Кристина Георгиева надделяха над отборите на University of Cologne, Panthéon-Assas Paris II, Ghent University и др. Още вижте тук.

Топ 3

Унищожителни критики за промените в конституцията постъпват в Конституционния съд

Всички постъпили становища в Конституционния съд по делото срещу промените в конституцията в по-голяма или по-малка степен съдържат категорични позиции за противоконституционност - било заради нарушена процедура - изцяло или по отделни текстове, било заради изземване на компетенциите на Великото народно събрание. Единствено бившият правосъден министър Атанас Славов защитава промените, макар и само в главата за съдебната власт. Общата картина е симптоматична за проблемите, които са поставени за решаване пред КС, включително и как да се избегне решение, което евентуално ще остави "бели петна" в конституцията

България, изглежда, се отказва от 4.4 млрд. евро по Плана за възстановяване

Четири неприети закона и отложеното отпадане на регулираните цени на пазарите на ток на едро спират второто плащане и поставят целия план под риск. Сред нереализираните реформи са неприетият закон за несъстоятелност на физическите лица (минал на първо четене в парламента на 15 юни 2023 г.), промени в закона за защита на подателите на сигнали, с които да отпадне ограничението в срока за защита до 2 години назад, забавения с вече четири месеца избор на членовете на Комисията за противодействие на корупцията, приемането на Пътна карта за неутралност по отношение на климата. Това става, при положение че за първи път европейските средства изискват реформи, но не само на хартия, а реални нормативни и практически действия в енергийния сектор, правосъдието, конкурентоспособност и т.н. България обаче отказва да го направи и, изглежда, не се притеснява да плати висока цена. А в четвъртък парламентът предизборно реши общо 1 млрд. лв. да бъдат насочени към държавните мини в рамките на четири години, като либерализацията на пазара на ток бъде отложена с една година.

ПП - ДБ сезираха Конституционния съд за отстраняването на управителя на здравната каса

Група депутати от ПП - ДБ атакуваха пред Конституционния съд решението на парламента от 17 април т.г. за предсрочно прекратяване на мандата на Станимир Михайлов като управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Според вносителите това решение е взето в нарушение на принципа на правовата държава и разделението на властите, защото се позовава на подадена оставка на Михайлов, която е оттеглена. Когато става въпрос за предсрочно прекратяване на мандата на независим публичен орган като НЗОК, това може да става само на изрично посочени законови основания. (Делото и искането вижте тук)

Още от седмицата в "Капитал" & "Дневник"

Финалният доклад на комисията за митниците завърши с присъди



След проведени седем заседания, пет от които по същество, комисията, ръководена от Тошко Йорданов (ИТН), приключи с доклад, който преразказва изслушванията. Целия доклад, който вече е изпратен на прокуратурата, можете да видите в текста на "Дниевник" тук. И още от изслушванията в комисията през последната седмица:



МВР и прокуратурата взеха на прицел журналиста Димитър Стоянов. Действията на МВР и прокуратурата изглеждат тенденциозно насочени срещу журналиста, който е участвал в десетки разследвания, свързани с репресивния апарат, а сега работи по разследване, уличаващо вътрешния министър Калин Стоянов. В същото време Калин Стоянов заведе класическо SLAPP дело за клевета срещу Стоянов и колегата му от BIRD Атанас Чобанов с претенция за обезщетение 65 000 лв. заради два материала, които свързват министъра с убития Мартин Божанов-Нотариуса.

Парламентът прие скоростно законодателен пакет "земеделски субсидии". Само за седмица Народното събрание разгледа и гласува серия от промени, без които не може да стартира закъсняващата с почти два месеца кампания за директни субсидии. Критериите за "активен фермер", който получава подпомагане, се занижават.

След 4 години разследване прокуратурата внесе в съда делото срещу Божков за хазарта. Васил Божков и още 9 души, сред които и съпругата му - Елена Динева, както и двама бивши председатели и членове на закритата Държавна комисия по хазарта, са обвинени за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления, на която Божков бил ръководител. Разпитани са над 250 свидетели, сред които и бившият финансов министър Владислав Горанов, а обвинителният акт е около 3000 страници, заяви прокурорът по делото Ангел Кънев (видео от брифинга вижте тук).

Избрано от други медии

Съдия пита "приятеля на съдиите" СЕС за "дребен и банален ведомствен проблем" в СГС. Съдията от Софийския градски съд Иво Хинов е отправил преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз с въпроси за възможността съдия да контролира как административният ръководител е спазил принципа за случаен подбор на дела и ако прецени в рамките на собствената си компетентност, че е допусната грешка, да я поправи. Хинов и негова колежка са се опитали да се противопоставят, в резултат на което срещу двамата е било образувано дисциплинарно производство. (Лекс)

СГП Лийкс гостува на СРП: "Вълшебното килимче" на прокурорска преписка 114/2022 г. на СРП или как брокерите на влияние в съдебната власт инициират и приоритизират разследвания в своя угода. Бившата заместник районна прокурорка на София Мима Куцкова е разпитвала лично Мартин Божанов-Нотариуса като наблюдаващ прокурор по разследване по сигнал на близък на Божанов - формалният собственик на частния клуб SS Евлоги Петров, който подал сигнал, че бел принуждаван да свидетелства срещу Божанов и съдружниците му Велимир Атанасов и Емил Писков, както и срещу Петьо Петров-Еврото. Делото било образувано срещу лице, намиращо се в остър личен конфликт с Божанов, като производството продължило повече от 18 месеца, въпреки че става ясно, че Петров не е годен като свидетел. (АКФ)

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    antipa avatar :-@
    D-r D

    И тия убоги "поправки в Конституцията" излиза, че са се самослучили!
    Няма Христо Иванов в скута на Пеевски да са ги писали, няма цялата "евроатлантическа" пасмина да ги е направила закон!
    За идиоти ли ни вземате, Капитал?

    Нередност?
Нов коментар