Обсъждането на Гешев ще е демонстрация на зависимостите във ВСС

Малкo е вероятно този състав на Висшия съдебен съвет да се отнесе професионално към искането за прекратяване на мандата на главния прокурор

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще решава днес дали да започне процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Никой не очаква съветът да се заеме сериозно и професионално с темата, но въпреки това заседанието ще се следи с интерес. Темата за оставката на Гешев е основен политически въпрос на държавата, а ВСС е барикадата, създадена от статуквото, за да го брани докрай. Това предполага истерична дискусия, гръмки обвинения и заявления и много опънати нерви на слушателите за предварително ясен резултат.

Всъщност едва ли вътрешният министър Бойко Рашков, когато е подготвял своя сигнал за Иван Гешев до колегата си правосъдният министър Янаки Стоилов, както и самият Стоилов, който внесе предложение до ВСС за започване на процедура за предсрочно отстраняване на Гешев, действително са очаквали съветът сериозно да се заеме с това. Рашков даже в прав текст потвърди, че няма очаквания за сериозен и отговорен дебат, а проф. Стоилов по-скоро изрази надежда, че членовете на ВСС ще докажат, че са самостоятелни и еманципирани.

Дали съветът ще проведе смислен дебат зависи от много различни фактори, но няма основание да се очаква, че хора, които са избрани, за да са емисари на чужди интереси в съвета, изведнъж ще се отърсят от зависимостите и ще започнат да действат самостоятелно. Дори и да се случи най-малко вероятният сценарий - ВСС да стартира процедура и да отстрани Гешев за накърняване престижа на съдебната власт, това по-скоро ще е, защото някой извън тях си е дал сметка, че настоящият главен прокурор вреди и на създателите му. А отстраняването му, както и да се случи, ще доведе до спадане на напрежението в обществото, даже може да е червена точка пред европейските институции. Това обаче едва ли ще стане.

По закон и конституция всичко е в ръцете на ВСС, който единствен може да отстрани на Гешев. В действителност обаче решението ще бъде по-скоро политическо, а не в полето на закона, коментира конституционалистът Атанас Славов, член на парламентарната група на "Демократична България".

Проблемът на хората, организирали избора на Гешев, е по-скоро, че поне на етапа те вероятно нямат готовност за смяната му.

Първа точка в дневния ред на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет днес е предложението на министъра на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Стоилов се позовава на сигнал, подаден до него от вътрешния министър Бойко Рашков, с данни за злоупотреба с информация, придобита със СРС (което всъщност е престъпление), за нарушаване на презумпцията за невиновност и на изискването за безпристрастност и политическа неутралност с публични изявления и други действия, нарушаване на принципа на случайно разпределение на делата, а и други злоупотреби с правомощия. Всъщност този сигнал е само върхът на айсберга за нарушенията на Гешев от началото на мандата му. Въпреки това шансовете ВСС да се отнесе сериозно към него не са големи, доколкото именно този състав избра преди около две години Гешев на поста въпреки силните критики срещу него. За отстраняването му ще трябва да гласуват 17 души от 25-членния съвет, който в момента е от 22-ма членове.

"Към момента ВСС е единственият орган, който може да задейства процедура за импийчмънт на главния прокурор", заяви тези дни Янаки Стоилов. Няма друг орган в държавата, който може да предприеме каквото и да е и няма шанс скоро това да бъде променено. А след като членовете на ВСС не се задействаха въпреки всички призиви към тях в продължение на близо година - от съсловни организации на юристи, от гражданския сектор, от опозиционни политици и от протестите през миналото лято, единственият орган в държавата, който може да поиска старт на процедурата, е правосъдният министър.

Янаки Стоилов: В момента аз съм единственият, който може да повдигне въпроса

"Наложи се аз да го предприема, защото не се намериха членове на ВСС, които да сторят това. В момента аз съм единственият орган в държавата, който може да повдигне този въпрос." Това заяви Янаки Стоилов в края на миналата седмица в телевизионно интервю.

Основанието е чл 129, ал. 3 т. 5 от конституцията: главният прокурор може да бъде освободен предсрочно от длъжност при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

От ВСС се очаква да обяви сигнала за несериозен, защото е подкрепен с публикации в медиите и прессъобщения на прокуратурата. Да, действително става въпрос за публични изявления на главния прокурор и на прокуратурата, които са известни на цялото общество и многократно са ставали повод за критики към Гешев и към бездействието на съвета - включително от страна на съсловни организации, адвокатски съвети и авторитетни юристи. Това, че тези проблеми вече са били оповестявани, а ВСС ги е приемал "за сведение", не прави проблема по-малко съществен, защото закононарушения и престъпления, както и нарушения на етичния кодекс на магистратите могат да се осъществяват и с публични изявления. Главният прокурор Иван Гешев и прокуратурата не оспорват фактите, т.е. че са правили такива изявления. Твърдят, че те не представляват нарушения. А ВСС дължи дебат по темата и ясна позиция.

Какво ще стане, когато това не стане

Очакванията са, че от съвета ще омъглят темата с обичайните агресивни опорни точки, че враговете на Иван Гешев са "олигарсите" и корумпираните политици, които той е засегнал. Истината е, че прокуратурата и главният прокурор са абсолютно безобидни както за високата политическа корупция, така и за "олигарсите". В излезлия във вторник доклад на Антикорупционния фонд има безжалостна статистика, че от 45 дела за корупция по високите етажи през последните 6 години има само три осъдителни присъди, 13 оправдателни, най-често за несъставомерност на обвинението, а една голяма част от останалите дела дори не се знае къде се намират. ВСС изобщо не отваря дума за тези проблеми.

Какво обаче може да се направи, когато се окаже, че и този опит да се предизвика разговор за главния прокурор Гешев в релевантната институция се окаже безплоден? Засега партиите на протеста в новия парламент правят заявки за викане на главния прокурор в Народното събрание на изслушване - ако трябва, на всеки три месеца.

Парламентът може да го изслушва, но това не променя нещата, коментира конституционалистът Наталия Киселова. Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна уредбата на новия прокурор за разследване на главния прокурор, но пък преди това пак КС обяви, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор, припомня тя. И доколкото сигналът на Рашков/Стоилов съдържа достатъчно данни за престъпления, каквото мнение са изразявали и много други наказателноправници през последните години, достатъчно е да се намери само един прокурор, който да започне разследване. Тогава нещата ще изглеждат съвсем различно, а влязлата в сила присъда за извършено престъпление е самостоятелно основание за отстраняване на главния прокурор. И не е необходимо даже да е присъда за действие, извършено като главен прокурор.

Кой скри справката на ДАНС, според която Гешев отклонява информация, свързваща Пеевски с КТБ

Наскоро някои медии публикуваха прелюбопитна справка на ДАНС по делото КТБ, от която става ясно, че през 2015 г. финансовото разузнаване е констатирало, че "налице са индикации, че прокуратурата в лицето на наблюдаващия прокурор Иван Гешев до момента или игнорира или отклонява информация, свързваща Пеевски с дейността на банката и фалита й". Тази констатация е извършена, след като "обобщена информация за констатирани сериозни разминавания и неточности в доклада на комисията по разследване на фалита на КТБ, както и за действителната съпричастност на лицето Делян Пеевски към дейността на осемнадесет търговски дружества, имащи отношение към фалита на банката, е изпратена до наблюдаващия прокурор Иван Гешев със справка [...] от 10.08.2015 г. До момента липсва отговор от прокуратурата, както и възлагането на допълнителни процесуално-следствени действия". (цитат от справката).

От прокуратурата заявиха, че такава справка на ДАНС не е приложена сред материалите по делото (!), а говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че Софийската градска прокуратурата се е самосезирала за изчезналата справка и "ще бъде извършена пълна проверка".

Шансът действащ прокурор да започне насериозно разследване срещу главния обаче звучи толкова фантастично, колкото и ВСС да проведе процедура по отстраняване на Гешев.

Всичко е в ръцете на ВСС, а подмяната на ВСС е в ръцете на политиците

Вече неколкократно юристи и политици в рамките на предизборната кампания, където отстраняването на Гешев е един от акцентите, заявиха, че този въпрос минава през подмяната на настоящия състав на ВСС. Това беше подчертано и от зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов: "Ако някой ви каже, че влизайки в парламента, ще смени Гешев с друг - лъже! Това е дълъг процес, който върви през подмяна на състава на Висшия съдебен съвет. В момента законът е такъв, че това е невъзможно."

Мандатът на настоящия ВСС приключва през октомври 2022 г., т.е. след година и половина.

Наталия Киселова припомня обаче заявките за промяна на структурата и функциите на съвета, включително и обръщането на съвета отново в непостоянно действащ, което би могло да бъде основание за прекратяване на мандата на сегашния съвет и избиране на нов. Този нов съвет би могъл да избере новия председател на Върховния касационен съд (ВКС) чийто мандат изтича в началото на следващата година, както и да се произнесе за нарушенията, извършвани от главния прокурор.

Необходима е конституционна промяна и в статута на ВСС, и на главния прокурор, дотогава всякакви други мерки ще са палиатив, коментира пред "Капитал" доц. Атанас Славов. Действително, може да се търси начин за бързи промени в състава на ВСС, но знаем също така колко бързо кристализират мнозинства около новия главен прокурор, защото той държи реалната власт в системата. Хората се скупчват около властта, това е психологически освен кариерен ефект, коментира Славов. "Тронът на върха е съществен фактор, той е безконтролната власт. Ако оприличим прокуратурата на пирамида, то тогава главният прокурор е фараон с абсолютна, безконтролна власт", завършва коментара си той.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 6

    Вторачването единствено в гротескната персонаГешев затуля същностния проблем, че Конституцията от 1991 и поправката й от 2015 г дава възможност гл. прокурор да бъде политизиран и използван за пресинг на политически противници и за принуда на упорити инономически субекти. Такива бяха Татарчев и Филчев за СДС (преди последният да бръмне), Цацаров и Гешев лично за баце.
    Ако не се промени Конституцията и същността на прокуратурата и гл.прокурор, дори да падне сегашният смешник и да назначат по същия механизъм и със същите функционални характеристики, някой си Гешо Иванов, той ще върши същото.
    Но за друг господар.

    Нередност?
  • 2
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 6
    • + 2

    Гешев си върши работата отлично.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    И в реда на мисли от горния ми пост, в основният закон е запазено правилото от Димитровската и Живковската конституции, че гл. прокурор трябва да е функция и крепител на изпълнителната власт, която след 1989 г. по дефолт е разградител на "комунистическото наследство".
    Тогавашното СДС на Ф.Д. не се гнусеше от "акциите" на Татарчев, а онова на Костов/Стоиянов направи чудеса, за да провали встъпването в длъжност на избрания за гл.прокурор Бойко Рашков и да проведе нов избор за ...Кольо Филчев...

    Баце запази тая удобна традиция, но я подчини не на партийния, а на личния си интерес, и при Цацаров, и при Гешев.

    Забележителна е една закономерност - всичките четирима "демократични" гл.прокурори са били:
    1. 100% политически назначения;
    2. При това с намерението да са доберманите на партията си/на баце;
    3. Назначавани единствено от десни партии, когато са пребивавали във властта;

    Тези партии сега се подушиха и обединиха в коалиция...

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#] от "The investor": "Гешев си върши работата отлично."

    Дума да няма: отлично си върши работата по прикриване на мафията!

    Нередност?
Нов коментар