Седмичен бюлетин за правни новини

Преговорите за правосъдие: отстраняването на Гешев и Цацаров бе изведено като приоритет; Три дела срещу бившия пловдивски кмет Иван Тотев са били прекратени едновременно преди изборите

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Основното политическо събитие през изтеклата седмица бяха преговорите за ново коалиционно управление, които продължиха всеки ден от вторник до събота и по същество очертаха една приоритетна законодателна програма - от промени в Закона за обществените поръчки и чисто нов закон (или кодекс) за устройството на територията, обсъждани в сектор регионално развитие, през промяна в Търговския закон, към която реферираха преговорите в много сектори, борба със сивата икономика чрез въвеждане на глоби не само за работодателите, които плащат заплатите в плик, но и за работниците и за фирмените счетоводители и т.н. В сектор "Финанси" бе обсъдено вдигане на максималния осигурителен праг с поне 450 лв. и на минималната работна заплата на минимум 700 лв., премахване на данък уикенд и на данъка върху лихвите по депозитите. Логично най-мащабна е законодателната програма в сектор "Правосъдие", която стига и до промени в конституцията (вижте по-долу).

Правосъдният министър Иван Демерджиев направи нови заявки, че ще продължи действията си по търсене на отговорност от прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев за всеки конкретен случай на неизпълнение на задълженията (вижте по-долу). А в интервю пред БНР в неделя Демерджиев заяви, че правосъдното министерство ще търси помощ от европейската прокуратура при бездействие на българската, защото така може да се запълни създалият се вакуум във взаимоотношенията между министерството и прокуратурата, особено явен след като прокуратурата е игнорирала всички сигнали, подадени от служебните правителства.

//ТОП 3

Преговорите за правосъдие: съгласие по много теми, а отстраняването на Гешев и Цацаров бе изведено като приоритет

Закриване на спецсъда и спецпрокуратурата в краткосрочен план, контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство, намаляване мандата на главния прокурор на пет години и промяна в правомощията му, намаляване на съдебните такси с цел увеличаване на достъпа до правосъдие, реформа на юридическото образование, реформа в търговската несъстоятелност, създаване на законодателство за санкции като тези по закона "Магнитски", закон за личния фалит, реформа на Висшия съдебен съвет, реформа на регулаторите, разширяване на достъпа до Конституционния съд. Това са само част от темите, повдигнати в дискусията в сектор "Правосъдие" в рамките на преговорите за коалиционно управление, по които преговарящите изразиха принципно съгласие, макар и с уговорки по детайлите. Очертава се и спешна реформа на КПКОНПИ, след заявката, че проект за нов антикорупционен закон трябва да бъде изготвен до три месеца. Отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров бяха изведени като приоритет. Още за преговорите по тази тема вижте тук.

Коментари по темата:
Здравка Калайджиева: Целите на преговорите за правосъдието са добри, дяволът е в детайлите

Даниел Вълчев: Първо трябва да решим нужен ли ни е толкова репресивен закон за КПКОНПИ

Три дела срещу бившия пловдивски кмет Иван Тотев са били прекратени едновременно преди изборите, Демерджиев вижда в това политически мотиви

Три досъдебни производства срещу бившия пловдивски кмет Иван Тотев са били прекратени от специализираната прокуратура практически по едно и също време - непосредствено преди изборите за 45-ото Народно събрание, за да може той да влезе в кампанията. Това обяви правосъдният министър Иван Демерджиев на заседание на ВСС и даде да се разбере, че такъв синхрон говори за намеса на главния прокурор Иван Гешев. Става въпрос за разследванията, свързани с градския транспорт в Пловдив, зоопарка и почистването на гробищния парк, които бяха шумно оповестени от прокуратурата при образуването им, но за прекратяването им се разбра наскоро. Демерджиев представи пред ВСС материали за трите прекратени производства и четиримата спецпрокурори, извършили това. Министърът припомни, че по повод искането на Янаки Стоилов за отстраняването на Гешев, главният прокурор приложил в своя защита статия със заглавие "Гешев и справедливостта", в която се посочвало, че той е "нов център на политическата власт". Дали прекратяването на делата срещу Тотев e част от тази му функция и специфична ли е тя за прокуратурата, попита Демерджиев.

СЕС: Недопустимо е да се образува дисциплинарно производство срещу съдия заради отправено преюдициално запитване

Правото на ЕС не позволява да бъде образувано дисциплинарно производство срещу национален съдия на основание, че той е отправил преюдициално запитване до Съда на ЕС (СЕС), обяви съдът в Люксембург в решение по делото на унгарски съдия. Мотивите за образуване на дисциплинарно производство срещу съдията били, че поставените въпроси в преюдициалното питане не били релевантни и необходими за решаването на спора в главното производство. Впоследствие дисциплинарното производство било прекратено. Такова дисциплинарно производство може да подкопае независимостта на съдебната власт, приема СЕС. На националните съдии в страните от ЕС не може да бъде забранено да търсят тълкувания на европейското право от Съда на ЕС. Предвид върховенството на правото на ЕС националният съд трябва да пренебрегне всяка национална съдебна практика, която накърнява правото на съдията да сезира СЕС.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК



"Системният проблем с фигурата на главния прокурор и огромните правомощия на тази фигура го виждаме вече години наред. Просто г-н Гешев допълни към този проблем личностният проблем, това засили ефекта и той стана много по-видим. И понеже стана много по-видим, стана и нетърпим."

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев

в интервю пред Дневник".

Правосъдният министър: Реформата трябва да започне с Висшия съдебен съвет, членовете му - сами да подадат оставки >> Работим по подготвянето на второ искане за отстраняването на Иван Гешев, надявам се Конституционният съд да се произнесе в кратки срокове за правомощието на министъра да иска предсрочно освобождаване на главния прокурор - това заявява Иван Демерджиев и обстойно интервю пред "Дневник" за необходимата реформа в съдебната система и механизмите за осъществяването й.

Цацаров преди Гешев >> "Продължаваме промяната" направи ясна заявка за отстраняване на Иван Гешев и Сотир Цацаров. Засега реформата на КПКОНПИ изглежда много по-достижима от реформата на прокуратурата, защото може да бъде извършена без промени в конституцията, а преговарящите си дадоха три месеца за изготвяне на нов антикорупционен закон. Ходът на тази реформа ще е лакмус за жизнеспособността на евентуалната бъдеща управленска коалиция.

Европейските стандарти за статута на прокурорите - сборник в помощ на реформата



Задължително четиво за новите народни представители, които са амбицирани да реформират прокуратурата, представлява сборникът, съставен и преведен от Иванка Иванова - "Eвpoпeйcĸи cтaндapти oтнocнo cтaтyтa нa пpoĸypopитe", който вече е в книжарниците. Издaниeтo cъдъpжa aĸтoвeте, пpиeти пpeз пocлeднитe 20-ина гoдини oт paзлични opгaни в cиcтeмaтa нa Cъвeтa нa Eвpoпa, ĸoитo paзглeждaт пpaвнoтo пoлoжeниe нa пpoĸypopитe и действащите към момента eвpoпeйcĸи cтaндapти за тяxнaтa нeзaвиcимocт. Още по темата тук.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Съдът: Ограничението от 120 км/ч на магистрала стои в правилника, но е загубило сила. Законът за движение по пътищата определя максимално допустима скорост от 140 км/ч., а според правилника за приложението му ограничението е 120 км/ч. Текстът на чл. 73, ал. 1 от правилника е загубил действието си още с влизането в сила на новия закон през 1999 г., макар, че 19 години не е отменен изрично, приема ВАС с определение, с което оставя без разглеждане жалбата срещу този текст >> Лекс.бг

Подлежи ли на съдебен контрол актът за възобновяване на производството по издаване на административен акт. Сигнал за противоречива съдебна практика е изпратен до ВАС от сайта "Предизвикай правото!" чрез съдията от Софийския районен съд Васил Петров, за да се прецени дали да бъде образувано тълкувателно дело с въпрос "Подлежи ли на пряк съдебно-административен контрол и в кои хипотези актът, с който се възобновява производство по издаване на индивидуален или общ административен акт?" >> Лекс.бг

Отново осъдиха ВАС и НАП за "съществено" нарушение на правото на ЕС, дължат солидарно 150 000 лв. Обезщетението е присъдено на търговско дружество от Kaзaнлъĸ, което данъчните органи са обявили неправомерно за длъжник на хазната, начислили са му ДДС и лихви, без да е нaлицe пpoтивoпpaвнo поведение, а ВАС е потвърдил тази практика. Решението на Старозагорския административен съд подлежи на обжалване пред ВАС >> ДеФакто