Отборът на СУ стана първи на най-голямото състезание по международен търговски арбитраж

Willem C. Vis Arbitration Moot във Виена е едно от двете най-големи състезания по право в света заедно с това по публично право Jessup

Отборът на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който спечели първо място на състезанието Willem
Отборът на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който спечели първо място на състезанието Willem
Отборът на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който спечели първо място на състезанието Willem
Отборът на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който спечели първо място на състезанието Willem
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Исторически успех за Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски". Така в Юридическия факултет на СУ окачествяват класирането на първо място на отбора на СУ на най-голямото състезание по международен търговски арбитраж Willem C. Vis Arbitration Moot във Виена. За първи път български отбор и изобщо от страна от Източна Европа печели това състезание, което е едно от двете най-големи състезания по право в целия свят заедно с надпреварата по публично право Jessup (Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition).

Отборът на Софийския университет е участвал в състав Йоана Вълова, София Лефтерова, Иван Иванов и Даяна Зашева, а треньорите са гл. ас. Анастас Пунев и адвокатите Олег Темников, Димитър Стоименов, Елеонора Матеина и Лия Харизанова.

Мащабът на успеха може да се оцени, като се вземе предвид, че българският отбор е спечелил първото място в състезание с 365 университетски отбора от 84 държави, включително от всички най-престижни световни университети. "Отборът на СУ не само спечели състезанието с единодушно решение на арбитражния състав, но и взе наградата за най-добър меморандум за ответник измежду 367 други меморандума, а Иван Иванов взе и индивидуална награда за представянето му на устните кръгове. Такова нещо никой не е правил през последните близо 30 години, откакто съществува състезанието", коментира за "Капитал" гл. ас. Анастас Пунев, лидер на треньорите.

Състезанието се провежда във Виена от 1993 г. насам, като броят на участниците непрекъснато се увеличава, както и интересът на професионалистите в областта на международното търговско право и арбитража. Тази година общият брой на участващи студенти е бил 2500, съобщават от Юридическия факултет на СУ. Състезанието се провежда на няколко рунда с устни и писмени кръгове. Поради чувствителната обстановка с пандемията от COVID-19 рундовете са проведени онлайн с помощта на специализирана електронна платформа, използвана в арбитражни производства.

Отбор на СУ участва 11-и път в това състезание. "Готвим се за това състезание от миналия юли, а казусът излезе през октомври", казва Анастас Пунев. Казусът се отнася за международна продажба на стоки по виенската конвенция за продажба на стоки и международния търговски арбитраж, като съдържа над 50 страници - фактология, документи, доказателства, твърдения на страните.

"Много сме уморени. Бяха изключително вълнуващи няколко дни, които издържахме на адреналин, но сме горди, защото става въпрос за материя, която почти не е застъпена в СУ, и въпреки това доказваме, че студентите ни не отстъпват на нито един друг университет, включително "Харвард", "Кеймбридж", "Оксфорд", "Хумболт". Доказахме, че сме над тяхното ниво", завява Атанас Пунев.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар