🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Обнародвани са новите размери на минималните адвокатски хонорари; Иван Гешев се срещна с БСП и получи критики и искане за оставка; До 6 месеца ще управляват временните директори на държавни компании

Главният прокурор Иван Гешев и заместниците му се срещнаха във вторник с парламентарната група на БСП. Вместо безусловна подкрепа, каквато получи при срещите си с ГЕРБ, ДПС и "Български възход", от БСП Гешев получи критики и напомняне, че съдебната реформа трябва да е такава, че в крайна сметка да доведе и до неговата оставка, по думите на Явор Божанков. В отговор Гешев реши да цитира думи на Христос, който заявил пред фарисеите: "Моето дълго търпение ще победи вашето лукавство"
Главният прокурор Иван Гешев и заместниците му се срещнаха във вторник с парламентарната група на БСП. Вместо безусловна подкрепа, каквато получи при срещите си с ГЕРБ, ДПС и "Български възход", от БСП Гешев получи критики и напомняне, че съдебната реформа трябва да е такава, че в крайна сметка да доведе и до неговата оставка, по думите на Явор Божанков. В отговор Гешев реши да цитира думи на Христос, който заявил пред фарисеите: "Моето дълго търпение ще победи вашето лукавство"
Главният прокурор Иван Гешев и заместниците му се срещнаха във вторник с парламентарната група на БСП. Вместо безусловна подкрепа, каквато получи при срещите си с ГЕРБ, ДПС и "Български възход", от БСП Гешев получи критики и напомняне, че съдебната реформа трябва да е такава, че в крайна сметка да доведе и до неговата оставка, по думите на Явор Божанков. В отговор Гешев реши да цитира думи на Христос, който заявил пред фарисеите: "Моето дълго търпение ще победи вашето лукавство"    ©  Велко Ангелов
Главният прокурор Иван Гешев и заместниците му се срещнаха във вторник с парламентарната група на БСП. Вместо безусловна подкрепа, каквато получи при срещите си с ГЕРБ, ДПС и "Български възход", от БСП Гешев получи критики и напомняне, че съдебната реформа трябва да е такава, че в крайна сметка да доведе и до неговата оставка, по думите на Явор Божанков. В отговор Гешев реши да цитира думи на Христос, който заявил пред фарисеите: "Моето дълго търпение ще победи вашето лукавство"    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

В Държавен вестник в петък бяха обнародвани промените в Наредба №1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения, което означава, че новите по-високи размери, приети от Висшия адвокатски съвет, ще са в сила от вторник. Промените съдържат и някои нови правила, като например, че при частични искове възнаграждението за първия предявен частичен иск се определя върху пълния размер на вземането, независимо за каква част от него е предявен искът, адвокатският хонорар не включва сумите за пътни разходи и престой, когато услугата се осъществява в друго населено място, и т.н.

Върховният административен съд отмени две решения на Борислав Сандов, с които са спрени процедури за извършване на оценки за съвместимост във връзка със строежа на автомагистрала "Струма". Определенията по административни дела №8299 и №7567 от 2022 г. могат да се обжалват пред петчленни състави.

Как нови закони в САЩ могат да препънат гласоподавателите на междинните избори - любопитна тема за повече от 30 нови ограничения, въведени в различните щати, която навява паралел с продължителната предизборна обстановка у нас.

//ТОП 3

Иван Гешев поиска ново законодателство, БСП - нов главен прокурор

След като миналата седмица главният прокурор Иван Гешев се срещна последователно с депутати на "Български възход", ГЕРБ и ДПС, които му декларираха пълна подкрепа, във вторник той и екипът му се срещнаха и с групата на БСП, но този път той получи критики и напомняне, че се иска оставката му (видео). За разлика от другите парламентарни групи, с които Гешев се срещна, БСП не му позволи да оправдава неефективността на прокуратурата с лошо законодателство и остарял Наказателен кодекс, нито да прехвърля вината на депутатите. От БСП напомниха, че в рамките на предишните три краткотрайни парламента Гешев многократно е викан за изслушване, но тогава не е проявил желание за диалог. Поставени му бяха въпроси за неефективността на прокуратурата по конкретни дела и политики, които Гешев отхвърли с познати обяснения, че не отговаря за конкретни казуси, защото има наблюдаващи прокурори.

До 6 месеца ще управляват временните директори на държавни компании

Най-много 6 месеца ще могат да управляват временните директори на държавни компании, които са били назначени без конкурс. Това предвиждат промени в правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия, предложени от служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Проектът, публикуван за обществено обсъждане, ясно описва и нарушенията, заради които членове на бордовете ще могат да бъдат освобождавани предсрочно - нещо, което липсва в сегашната уредба. Промените са особено важни заради наложилата се практика директори да се уволняват с формални мотиви от ресорните министри, а уж временно назначените на тяхно място да остават неограничено дълго на поста, без да се организира конкурс.

Адвокатурата в становище до ВАС: Съдебните актове по дела, по които е приложена класифицирана информация, подлежат на публикуване

Съдебните актове по дела, по които е приложена класифицирана информация, подлежат на публикуване в максимален обем, противното е в разрез със закона. Евентуално ограничаване на достъпа до части от мотивите на тези актове е допустимо само по изключение, съобразено с принципите за пропорционалност и належаща обществена необходимост на ограничението, преценени за всеки конкретен случай. Това се казва в становище на Висшия адвокатски съвет по Тълкувателно дело №4/2021 г. на Върховния административен съд, образувано по повод обичайната практика на административните съдилища да не публикуват под никаква форма съдебни актове по дела, по които са приложени доказателства, представляващи класифицирана информация, независимо дали и в каква степен тези доказателства се обсъждат в съдебния акт. Повече по темата в публикацията на Лекс.бг.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Йонко Грозев: Делата срещу Русия в Страсбург ще продължат и след изгонването й от съда >> Русия беше изгонена от Съвета на Европа и от Съда по правата на човека в Страсбург, но делата срещу нея ще продължават, включително и по жалби, които тепърва ще постъпват за нарушения, извършени от руската държава до 16 септември 2022 г. Дори Русия да откаже да изплаща обезщетенията, присъдени от ЕСПЧ, те биха могли да се търсят от имуществото на руската държава в чужбина. Какви са параметрите за търсене на отговорност от виновните за агресията в Украйна през Международния наказателен съд и чрез създаване на специализиран международен съд - коментира българският съдия в Страсбург Йонко Грозев.

Задава се нов регламент за данните, GDPR ще ни се стори като детска игра >> ЕК инициира огромно по обем законодателство за споделяне на производствени данни, генерирани от свързани устройства. Проектът предизвика опасения у компаниите заради задълженията за споделяне на чувствителна информация, която може да се класифицира като търговска тайна. Окончателното приемане на новия регламент се очаква до пролетта, а времето за реакция с искане за промени е съвсем кратко.

Имотите на Георги Чолаков, които отново са новина >> Информацията, че шефът на Върховния административен съд си е купил къща с басейн в СПА курорт за 10 000 лева, съживи стари съмнения за имотни сделки, които навремето не бяха опровергани убедително в процедурата по избора му. Основната причина е нездравата обществена среда и многото примери, че хората на властови позиции в България имат афинитет към "евтини" имоти. Проблемът ще стои отворен, докато ВСС, Инспекторатът към него, КПКОНПИ и НАП не предприемат проверки. Засега от Инспектората отговарят, че нямат основание за проверка.

Изход от парализата? Служебното правителство трябва да бъде премахнато от конституцията >> Служебното правителство страда от дефицит на демократична легитимност, създава институционални предпоставки за нарушаване на принципа за разделение на властите и е безконтролно. В огромната част от държавите правителството, загубило парламентарната подкрепа, се трансформира в "правителство в оставка" до избиране на ново. Служебно правителство, назначавано от президента, в момента съществува само в Гърция и Хърватия, но там има изисквания към държавния глава за състава му.

Деспотите в тоталитарната държава са непрозрачни за гражданите >> В България прозрачност на гражданите и юридическите лица за държавата имаше, когато действаше Държавна сигурност и гражданите имаха досиета. Сега някои се опитват да заменят "класовия враг" при комунизма с "чуждестранен агент". Фактът, че подобни лица са попаднали в Народното събрание, е повод за голямо обществено безпокойство, коментира адв. Александър Кашъмов.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Правосъдието на регионално ниво - по-ниска престъпност, по-слаба натовареност на съдиите. Статистиката на престъпленията срещу личността и собствеността през последните години показва значително намаление - броят на регистрираните престъпления е близо два пъти по-нисък между 2010 и 2021 г. (от 17 на 1000 души от населението до 9,8 на 1000). Броят на престъпленията, регистриран в първата година на ковид кризата, се запазва на много близко ниво и през 2021 г., показва изследване ИПИ >> Институт за пазарна икономика

Прецедент: Съдът отказа да екстрадира обвинен за наркотици заради риск от изтезание в Турция. Състав на Софийския апелативен съд отказа да екстрадира обвинен за наркотици турчин заради лошите условия и нечовешко отношение към задържани и осъдени в Турция. Съдът се позовава на констатации в резолюция на Европейския парламент от 7 юни т.г., с които се осъждат принудителното екстрадиране и отвличанията на турски граждани извън Турция и се изразява загриженост за случаи на изтезания и нечовешко или унизително отнасяне по време на арести, които не се разследват и наказват >> Лекс.бг